Ο πρώτος τελικός του απογευματινού προγράμματος ήταν του επί κοντώ ανδρών, που είχε ελληνική συμμετοχή με τον Καραλή αλλά και ένα από τα κορυφαία ονόματα στο Tokyo, τον Duplantis.

-> Αποτελέσματα

Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν ο πρώτος που ξεκινούσε τις προσπάθειες στη σειρά των 14 αθλητών του τελικού. Πέρασε με την πρώτη το αρχικό ύψος των 5,55μ. αλλά και τα 5,70μ., όπως μετά και τα 5,80μ., ισοφαρίζοντας το απόλυτο ρεκόρ του που είχε από το παγκόσμιο κλειστού του 2018 (που ήταν 5ος) και είναι και ρεκόρ της κατηγορίας Νέων.

Το ύψος αυτό πέρασαν συνολικά 7 αθλητές, ενώ το άφησε o Lavillenie που όμως είχε προβλήματα.
Στα 5,87μ. ο Καραλής είχε καλά άλματα αλλά δεν τα κατάφερε – και τελειώνοντας τον αγώνα έδειξε την πίσω όψη του bib του όπου ευχαριστούσε τους γονείς του.

Μόνο οι Nilsen και Braz πέρασαν τα 5,87μ., ενώ Duπlantis αλλά και ο Lavillenie αφήνοντας 2 προσπάθειες πήγαν στα 5,92μ.
Εκεί ο Duplantis πέρασε άνετα με την πρώτη, ο Nielsen με τη δεύτερη ενώ ο Ολυμπιονίκης του 2016 Thiago Braz απέτυχε και πήρε το χάλκινο μετάλλιο καθώς πριν το ύψος έχασε και o Renaud Lavillenie κι έτσι ο Καραλής κατετάγη στην 4η θέση – μαζί με τον KC Lightfoot.

Οι καλύτερες ελληνικές εμφανίσεις στο αγώνισμα σε Ολυμπιακούς ήταν ο Ρουμπάνης το 1956 που ήταν 3ος και ο Παπανικολάου το 1968 που ήταν 4ος, ενώ ο Φιλιππίδης το 2021 ήταν 6ος τελικά.

Αμφότεροι Duplantis και Καραλής είναι 22 ετών και έχουν αναμετρηθεί αρκετές φορές, στα ξεκινήματα μάλιστα στο παγκόσμιο Κ18 του 2015, ήταν στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα.

Στη συνέχεια του αγώνα o Αμερικανός Christopher Nilsen πέρασε και τα 5,97μ. κάνοντας ατομικό ρεκόρ, ο Mondo Duplantis βέβαια δεν έδωσε άλλα περιθώρια περνώντας με την πρώτη τόσο το ύψος αυτό όσο και τα 6,02μ. όπου δεν τα κατάφερε ο Nilsen.

Να θυμίσουμε ότι εκτός διοργάνωσης έμεινε τελευταία στιγμή ένας από τους βασικούς διεκδικητές μεταλλίου, ο Sam Kendricks, λόγω covid.

Φινάλε με προσπάθεια για WR

Όντας νικητής ο ΣουηδοΑμερικανός δεν πήγε για να ξεπεράσει το ολυμπιακό ρεκόρ (6,03μ. είχε περάσει ο Braz) αλλά για το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ (που με 6,18μ. έχει κάνει στον κλειστό το 2020, ενώ στον ανοικτό έχει 6,15μ.) βάζοντας τον πήχυ στα 6,19μ.

Η πρώτη του προσπάθεια ήταν εντυπωσιακά ψηλή αλλά στο κατέβασμα βρήκε λίγο με το στήθος και ενα αχ ακούστηκε από τους όσους διαπιστευμένους κι αθλητές – κι αυτούς του τελικού που περέμεναν μέσα, ενώ πολύ καλή ήταν και η τελευταία του προσπάθεια, που έκλεισε και το αγωνιστικό πρόγραμμα της 5ης ημέρας.

-> Ειδικό page για τη διοργάνωση

Τα αποτελέσματα:

Προηγούμενο άρθροTokyo: Συνεχίζει η Αρτυματά – σταμάτησε ο Τσιάμης, σούπερ Pichardo – Νίκη Mihambo
Επόμενο άρθροTokyo: Νταμπλ ξανά η Thompson και 2η διαχρονικά – νέο ρεκόρ η Mboma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ