Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Doha, ο Christian Coleman ήταν από τα κεντρικά και πλέον συζητημένα πρόσωπα. Όχι μόνο για τις επιδόσεις και χρυσά σε 100μ. και 4χ100μ αλλά και για την περιπέτεια που προηγήθηκε -και η σχετική καταγραυγή που δέχθηκε- με παραβάσεις στα whereabout.

Τελικά με δύο missed test στις 26/4/2019 και 16/1/2019 και ένα filing failure στις 6/6/2018 που όμως λόγω κανονισμού χρεώθηκε στην αρχή του τριμήνου, δηλαδή την 1/4/2018, δεν χρεώθηκε με τρεις παραβάσεις εντός έτους – κάτι που θα οδηγούσε διαθεσιμότητα και ποινή 2 ετών.

Όμως, στα τέλη του 2019 συμπληρώθηκε η τριάδα, καθώς προέκυψε νέο missed test στις 9/12/2019.
Από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή “Athletics Integrity Unit” αναρτήθηκε προ ημερών η περίπτωση (με ημερομηνία 14/5/2020)
Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ο Coleman μάλλον θα πρέπει να θέσει στόχους επιστροφής για το παγκόσμιο στο Eugene το 2022 και να ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι ο ίδιος εξακολουθεί να διατηρεί το όνειρο αυτό και να μιλάει για ποινή 1 έτους όπως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις – προβλέπεται άλλωστε ενδεχόμενο μειωμένης ποινής.

Η AIU ορίζει: “Under the World Athletics Anti-Doping Rules, any combination of 3 whereabouts failures (Filing Failure and/or Missed Test) within a period of 12 months constitute an anti-aoping rule violation, for which the applicable sanction is 2 years’ ineligibility subject to a reduction to a minimum of 1 year depending on your degree of fault.”

Ο Coleman σχολίασε πως δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών και ότι θα ήταν διαθέσιμος να περνάει έλεγχο κάθε ημέρα για την υπόλοιπη καριέρα του.
Ισχυρίστηκε πως επέστρεψε πίσω πριν ολοκληρωθεί η ώρα κι ότι βρισκόταν μόλις 5 λεπτά μακριά, στο Mall την ώρα εκείνη (τίθεται καθημερινή συγκεκριμένη περίοδος 60 λεπτών διαθεσιμότητας από τον αθλητή) κι ότι ο ελεγκτής δεν έκανε κάποια άλλη προσπάθεια να τον βρει, όπως να τον καλέσει στο τηλέφωνο. Θεωρεί μάλιστα ότι υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια για να χρεωθεί αυτό το missed test.

Σε επικοινωνία της AIU με το Athletics Weekly επισημάνθηκε πως η τηλεφωνική κλήση είναι διακριτική και όχι υποχρεωτική.

Διάλογος με …Στεφανίδη

Η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε σχετικό σχόλιο στην αναρτηση του Coleman:

“Για να είμαστε ξεκάθαροι… οι ελεγκτές ΔΕΝ τηλεφωνούν όταν δεν μπορούν να σας βρουν. Το έχω ακούσει μόνο ότι συμβαίνει αυτό στους Αμερικανούς αθλητές (πολλοί διαφορετικοί αθλητές και περιστάσεις). Εκτός αν η USADA έχει διαφορετικούς κανόνες από τη WADA, οι ελεγκτές δεν καλούν. Είτε θα είστε εκεί που είπατε ότι θα είστε ή δεν θα είστε.”

Ο Coleman απάντησε πως:
“Ποιος ήταν ο σκοπός σου να σχολιάσεις; Έχεις λάθος, πολλοί ελεγκτές μου είπαν ότι το πρωτόκολλο είναι να καλέσουν τα τελευταία 10 λεπτά της ώρας. Και γιατί θα έπρεπε να εισαγάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας εάν δεν συνέβαινε αυτό; Εάν δεν είχες τίποτα θετικό να πεις, γιατί να πεις κάτι.”

Η Στεφανίδη απάντησε πως ενημέρωσε ότι δεν χρειάζεται να καλέσουν οι ελεγκτές κι ότι δεν είπε κάτι αρνητικό αλλά ήταν ουδέτερη.

Σε σχόλιο του Shaun Pickering ότι αυτό γίνεται για να θεωρείται πως οι ελεγκτές έκαναν – εξάντλησαν κάθε προσπάθεια και θέλουν να είναι καλυμμένοι, η Στεφανίδη σχολίασε πως θα μπορούσε να γίνεται τα τελευταία 5 λεπτά αυτό, ενώ μάλιστα γνωρίζει για περιπτώσεις που κάλεσαν εξαρχής και όχι στο τέλος, ή που η συνάντηση έγινε αλλού και κατόπιν του slot της μιας ώρας, καταλήγοντας πως “οι κανόνες δεν είναι οι ίδιοι για όλους μας”.

Επίσης σε άλλη της ανάρτηση αναρωτήθηκε που πήγε τώρα η εμπάθεια για τη Salwa Eid Naser όταν προ ημερών τέθηκε σε διαθεσιμότητα για το ίδιο πράγμα… (->εδώ)

Πολλές οι αντιδράσεις

Γενικά οι αντιδράσεις ήταν αρκετές και κυρίως λόγω της προ Doha περίπτωσης που όμως δεν έθεσε τότε εκτός διοργάνωσης τον Αμερικανό. Άλλοι εναντιώθηκαν στον αθλητή, άλλοι πάλι στη διαδικασία των whereabout και οι σχετικές αναρτήσεις στα SoMe ήταν πολλές από τον κόσμο αλλά και ορισμένους κορυφαίους αθλητές.

Ο Dwight Phillips σχολίασε πως θεωρεί ότι υπήρξε αμέλεια από την πλευρά του (Coleman) αλλά δεν μπορώ να πω ότι οι αθλητές έχουν πάντα λάθος και οι ελεγκτές είναι πάντα σωστοί. Ξέρω ότι αυτό δεν ισχύει.

O Christian Taylor χαρακτήρισε απογοητευτικό το περιστατικό. «Η σημασία του να είσαι επαγγελματίας αθλητής και των επαγγελματικών ευθυνών σου», είπε. “Δεν επιχειρώ να (τον) υποτιμήσω, αλλά η πραγματικότητα είναι, ως επαγγελματίας αθλητής, πρέπει να κάνεις ορισμένα πράγματα. Είναι ανεύθυνο. Ως κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, ξέρεις ότι τα μάτια θα είναι πάνω σου. Πρέπει να μπεις στον ρόλο σου. Αν καθόμουν μπροστά του, θα του έλεγα το ίδιο πράγμα.” Μαγκα, ωριμασε και αποδεξου το οτιδηποτε πρεπει να αντιμετωπισεις τωρα. “

Η Sandi Morris που δήλωσε…ξεχασιάρα, ανέφερε πως η ειδοποίηση που λάμβανε στο κινητό από το χτύπημα του κουδουνιού την έσωσε πολλές φορές, ενώ έγραψε πως οι ελεγκτές θα έπρεπε πάντοτε να καλούν.

H Hannah England που είναι και επικεφαλής της επιτροπής αθλητών της Μ.Βρετανίας έγραψε πως να πας για ψώνια στο slot της δεδομένης ώρας έχοντας δύο missed test είναι μεγάλο ρίσκο για την καριέρα σου, ενώ η Eilidh Doyle σχολίασε οτι και στο νοσοκομείο για τη γέννα σκεφτόταν το update των whereabouts της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here