Η πρώτη φορά που η ουσία έγινε γνωστή στο φίλαθλο κόσμο ήταν το 1988, όταν όλοι σοκαρίστηκαν με την αποκάλυψη του θετικού δείγματος του Ben Johnson. Η στανοζολόλη ήταν η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του και τον αποκαθήλωσε πριν καλά-καλά συνηθίσει τον Ολυμπιακό τίτλο που είχε κατακτήσει στη Σεούλ. Η ίδια που φαίνεται να ταλαιπωρεί ξανά τον ελληνικό στίβο τις τελευταίες ημέρες.

Το θετικό δείγμα του αθλητή που βγήκε την τελευταία ώρα από την ομάδα για το Ταλίν και ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το ΣΕΓΑΣ ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την ουσία. Το πέμπτο σε στανοζολόλη που έχει προκύψει στον ελληνικό στίβο τα τελευταία δύο χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκε αυτό το αναβολικό στεροειδές και στο ένα από τα δύο θετικά δείγματα αθλητών στίβου που ανακοινώθηκαν (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των αθλητών καθώς αναμένεται η επιβεβαίωση της παράβασης από το βʼ δείγμα).

Το παλιομοδίτικο αναβολικό στεροειδές, που εκθέτει εύκολα τους χρήστες του- τα «ίχνη» που αφήνει στον οργανισμό ακόμη και σε μικρές δόσεις εντοπίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα- έχει όπως σχεδόν όλες οι ουσίες διάφορες χρήσεις. Από ιατρικές μέχρι και χορήγηση σε άλογα ως αναβολικό. Και βέβαια, υπάρχει δυστυχώς και στον αθλητισμό στην Ελλάδα- όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα.

Πριν από δύο χρόνια ο ελληνικός στίβος είχε περάσει ένα ακόμη… κύμα δειγμάτων θετικών σε στανοζολόλη. Κι αν εκείνα του Γερβάσιου Φιλιππίδη και του Τηλέμαχου Ρούτα- των οποίων ο διετής αποκλεισμός έληξε την προηγούμενη εβδομάδα- πέρασαν σχεδόν «ανώδυνα», καθώς ήταν αθλητές της δεύτερης γραμμής, το τρίτο είχε προκαλέσει τρικυμία. Ήταν ο Δημήτρης Χονδροκούκης, ο αθλητής που λίγους μήνες πριν είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε κλειστό στίβο εκείνος που βρέθηκε θετικός σε στανοζολόλη. Από τότε ο άλτης του ύψους άλλαξε εθνικότητα και στις 26 Ιουλίου που λήγει ο διετής αποκλεισμός του θα επιστρέψει ως Κύπριος, αλλά «φεύγοντας» από τον ελληνικό στίβο άφησε πίσω του μία μαύρη κηλίδα.

Η στανοζολόλη απαντάται και αλλού στο στίβο, όπως προδίδουν οι λίστες της IAAF με τους αθλητές που αυτή τη στιγμή εκτίουν ποινή αποκλεισμού. Μία ματιά σε αυτές όμως προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Τα περισσότερα θετικά σε στανοζολόλη είναι είτε από χώρες υποβαθμισμένες αθλητικά- και όχι μόνο- όπως η Συρία και η Ινδία, ή από χώρες στις οποίες γίνεται αποδειγμένα συστηματικό «όργιο» χρήσης απαγορευμένων ουσιών, όπως η Τουρκία.

Προηγούμενο άρθροΑπανωτές σφαλιάρες για το στίβο –Θετικό δείγμα στην ομάδα για Ταλίν
Επόμενο άρθροΤουλάχιστον θα το δούμε –Ο ΣΕΓΑΣ φρόντισε για την τηλεοπτική μετάδοση του Ευρωπαϊκού ομάδων και από τη ΝΕΡΙΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ