Τρέχει ακόμη. Βρίσκεται καθημερινά στο στάδιο. Αλλά τώρα πλέον δίνει οδηγίες στους ανθρώπους κάθε ηλικίας που γυμνάζει. Κάποτε δεν θα έριχνε ούτε δεύτερη ματιά σε αυτή τη ζωή. Ήταν η εποχή που ο Tim Montgomery είχε τα πάντα. Δόξα, λεφτά και το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων. Ο κόσμος ήταν στα πόδια του, αλλά τον γκρέμισε. Τη θέση των παραπάνω πήραν το ντόπινγκ, τα ναρκωτικά, οι απάτες και η φυλακή. Τώρα ο Αμερικανός που κάποτε ήταν ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο κάνει μία νέα εκκίνηση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που γυμνάζει δεν ξέρουν το παρελθόν του. Ούτε το καλό, ούτε το κακό. Μετά από το διετή αποκλεισμό του, την ετεροχρονισμένη ομολογία πως έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες, τις καταδίκες για απάτη με επιταγές και ναρκωτικά και τη φυλάκισή του, ο Montgomery εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα με τη σύζυγό του και προσπαθεί να ζήσει διαφορετικά, ως οικογενειάρχης.

Μία δεκαετία πίσω όλα ήταν διαφορετικά. Το Σεπτέμβριο του 2002 ο Montgomery τερμάτισε σε 9.78 στο Παρίσι, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν 27 χρονών και τα είχε όλα. Δύο Ολυμπιακά μετάλλια στα 4Χ100 μ., γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό- 1,2 εκατ. δολάρια στην καλύτερη εποχή του- οχτώ αυτοκίνητα, ρολόι 18.000 δολαρίων και την άνεση να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια έβγαινε με την Marion Jones, την ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο.

«Ζούσε κάθε ημέρα σαν να ήταν στο Λας Βέγκας!», λέει ο πατέρας του, Eddie. Αλλά σύντομα όλα άλλαξαν. Πρώτα ήρθε ο διετής αποκλεισμός του, το 2005, για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεν βρέθηκε ποτέ θετικός, αλλά η τιμωρία του βασίστηκε στα στοιχεία από την έρευνα στην υπόθεση της BALCO και την κατάθεση της πρώην συναδέλφου του, Kelli White.

Τελικά το 2008 παραδέχθηκε ότι έπαιρνε τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη για 17 μήνες, από το Φεβρουάριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2001. Επιμένει όμως πως ήταν καθαρός ένα έκανε το ρεκόρ.

Αυτό το ρεκόρ ήταν και ο λόγος που άρχισε να δουλεύει με τον Victor Conte, τον ιδρυτή της BALCO. O Μontgomery είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στα 19 του, με 9.96. Αλλά η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε, καθώς είχε γίνει λάθος μέτρηση της διαδρομής και ήταν κατά 3,7 εκατοστά μικρότερη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Έχασε την πίστη του ότι μπορεί να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ και στράφηκε στις απαγορευμένες ουσίες θεωρώντας ότι έτσι θα ισορροπήσει την κατάσταση με τους άλλους σπρίντερ που έκαναν το ίδιο. Αλλά επιμένει ότι το ρεκόρ ήταν καθαρό.

«Είχα την ικανότητα να τρέξω 9.92. Αλλά χρειαζόμουν την ικανότητα να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ του Maurice Greene. Και για να την έχεις αυτή, πρέπει να πάρεις ουσίες. Τότε πίστευα ότι άξιζε το ρίσκο. Ήταν κάτι που εξασφάλιζε ένα καλό συμβόλαιο με χορηγό και δόξα που δεν θα σου έδινε το 9.92», εξηγεί.

Όταν τιμωρήθηκε έχασε και όλες τις επιδόσεις του από το Μάρτιο του 2001, ανάμεσά τους και το ρεκόρ. «Ξέρω πως ήμουν βρώμικος το 2000 και το 2001. Αλλά πάλεψα γιατί το 2002 ήμουν καθαρός».

«Είχα κάνει 9.96. Στα 28 μου και με την προπόνηση δεν πιστεύετε ότι θα έκανα το ρεκόρ; Εγώ το πιστεύω. Αλλά δεν έχω την ευκαιρία να το κάνω ξανά. Πρέπει να κοιμάμαι με αυτό για όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Ποτέ δεν θα έχω την ευκαιρία να πω ΄΄Θα το έκανα με το σωστό τρόπο;ʼʼ».

Απάτες και ναρκωτικά

Όταν σταμάτησε να τρέχει, προσπάθησε να βρει άλλους τρόπους για να βγάλει χρήματα. Με τον προπονητή του, Steve Riddick βρέθηκαν μπλεγμένοι σε μία υπόθεση απάτης με επιταγές ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων. Το 2007 ο Montgomery δήλωσε ένοχος για τρία κακουργήματα. Έπρεπε να επιστρέψει 20.000 δολάρια και να περάσει 46 μήνες σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Ενώ έδινε τη μάχη του για αυτή την υπόθεση, συνελήφθη για διακίνηση ηρωίνης. Λέει πως εμπιστεύτηκε έναν παλιό φίλο για να βγάλει χρήματα γρήγορα. Δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκισης, ποινή που θα εξέτιε έπειτα από εκείνη για την τραπεζική απάτη.

Οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2008, όπου πέρασε τελικά 4,5 χρόνια. Δύο Ολυμπιακοί αγώνες διεξήχθησαν όσο ήταν αυτός στο κελί. Δεν τους παρακολούθησε και απέφευγε το χώρο με την τηλεόραση. Δεν ήθελε να ακούσει τα σχόλια των κρατουμένων για τους άλλους σπρίντερ.

Αν και είχε αποδεχθεί την ευθύνη των αποφάσεών του, δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται αν τα πράγματα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά. «Αναλογιζόμουν διαρκώς τι βήματα μπορούσα να κάνω. Το θέμα ήταν πως στράφηκα στους λάθος ανθρώπους για συμβουλή. Αλλά δεν τους κατηγορώ».

Ο πόνος που προκάλεσε στην οικογένειά του ήταν τελικά ο λόγος που αποφάσισε να αλλάξει ζωή, όπως λέει. Άρχισε να δουλεύει στη φυλακή, να γυμνάζει κρατούμενους, να δίνει προγράμματα διατροφής στους δεσμοφύλακες. Και ανακάλυψε το διάβασμα.

Την εποχή που γύριζε σε όλο τον κόσμο για αγώνες, έπαιρνε πάντα βιβλία από το αεροδρόμιο προκειμένου να μην ξεχωρίζει από τους άλλους επιβάτες της πρώτης θέσης στο αεροπλάνο, αλλά ποτέ δεν τα διάβασε. Το έκανε για πρώτη φορά στο κελί.

Τελικά η ποινή του μειώθηκε λόγω καλής συμπεριφοράς και επειδή εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του προγράμματος ναρκωτικών, στα οποία λέει ότι ποτέ δεν εθίστηκε. Αποφυλακίστηκε το Μάιο του 2012 και για τις επόμενες 6 εβδομάδες φορούσε συσκευή εντοπισμού στο πόδι, καθώς ήταν σε κατʼοίκον περιορισμό. Στις 2 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς ήταν ελεύθερος, αλλά για 4 χρόνια είναι με αναστολή.

H Marion, τα παιδιά και ο γάμος

Ακόμη και στην προσωπική του ζωή τα έκανε όλα ανάποδα. Είχε γνωρίσει την Jamalee πριν από την Marion Jones και είχαν αποκτήσει μία κόρη που σήμερα είναι 12 χρονών.

Παντρεύτηκε τελικά με την Jamalee το 2009 ενώ ήταν στη φυλακή. Πλέον, όπως λέει εκείνη, είναι πρότυπο οικογενειάρχη που θέλει να περνά χρόνο με τα παιδιά του. Άλλωστε έχει έξι. Πέρα από τη 12χρονη κόρη, το γιο του με την Jones, η οποία έχει την κηδεμονία του, άλλα τρία με διαφορετικές γυναίκες και έχει υιοθετήσει και μία ακόμη κόρη της Jamalee.

«Δεν θέλω τίποτα άλλο. Είχα τα πάντα. Γρήγορα αυτοκίνητα, λεφτά, ρούχα, κοσμήματα, ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αλλά κατέληξα στον πάτο», λέει ο Montgomery, που καταλήγει πως έπειτα από την «άκυρη εκκίνηση» της ζωής του, επέστρεψε στο βατήρα και τώρα κερδίζει την κούρσα.

Πηγή: USA Today

Προηγούμενο άρθροΗ ΔΟΕ έχει τον Γερμανό της – ο Bach διάδοχος του Rogge. Νέα μέλη Holm και Tergat
Επόμενο άρθροΟ Φιλιππίδης δεν βγάζει από το μυαλό του το μετάλλιο και σκέφτεται να μετακομίσει στο εξωτερικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ