Με εξαιρετική πρωτοβουλία που πήραν ο Περικλής Ιακωβάκης, εκπρόσωπος αθλητών στην ΕΑΑ, με την Κατερίνα Στεφανίδη, εκπρόσωπο στην WA -και υποψήφια στην IOC- έγινε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή άνω των 50 αθλητών Εθνικών ομάδων, ενώ παρέστη και ο πρόεδρου του ΣΕΓΑΣ κου Παναγόπουλος, που έκρινε ιδιαίτερα χρήσιμη την ενέργεια και πως χρήζει να γίνεται πιο συχνά.
Στο τέλος μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 7 Απριλίου.

Η κατάσταση με την πανδημία είναι βέβαια ο κύριος ρυθμιστής, με την ελπίδα μέσα στον Μάιο να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις και αρχές Αυγούστου να γίνουν εθνικά πρωταθλήματα.
Σε διεθνές επίπεδο επίσης να μπορούν να γίνουν ταξίδια και αγώνες. Για το Ευρωπαικό πρωτάθλημα υπάρχει θέληση και λόγοι για να γίνει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες – και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αν και κάπως δύσκολο να επιτευχθεί- και προσπάθεια για κατ’ εξαίρεση προπόνηση αθλητών Εθνικής ομάδας.

Η ενημέρωση που δόθηκε από όσα γνώριζαν από τις επαφές τους οι Ιακωβάκης, Στεφανίδη και όσα ανέφερε ο κος Παναγόπουλος και τα δεδομένα που έχουμε είναι:

Ολυμπιακοί και παγκόσμιο

Το πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί στο 2021 θα ρυθμίσει πολλά.
Μεγάλη πιθανότητα είναι να γίνουν περίπου αντίστοιχες ημερομηνίες με τις φετινές (τέλος Ιουλίου κι αρχές Αυγούστου), από την άλλη υπάρχουν οικονομικές πιέσεις να γίνει το νωρίτερο δυνατό άρα στον Μάιο σε αυτή την περίπτωση.

Εντός 10 ημερών εκτιμάται πως θα ξέρουμε τις ημερομηνίες και μετά αυτές θα ορίσουν τι θα γίνει με το παγκόσμιο στο Oregon.

Αν οι Ολυμπιακοί γίνουν αργά, το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Oregon δεν θα γίνει στο 2021, κάτι που δεν είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ και θα πάει λογικά 2022 (ή θα κυλήσει κατά μια διοργάνωση).
Αν οι Ολυμπιακοί γίνουν Μάιο, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ως έχει (6-15/8) ή κάτι παραπλήσιο.

-> Καλεντάρι 2021

Τα ranking

Όπως φαίνεται τα ranking θα κρατηθούν προς τα πίσω βάσει της αρχικής προγραμματισμένης ημερομηνίας (1/7/2020) και θα συνεχίσουν να υπολογίζονται φυσικά οι όποιοι αγώνες (άρα δεν θα κοπούν αγώνες πέραν του 12μηνου/18μηνου της νέας προθεσμίας που θα βγει).

Όλοι οι μεγάλοι αγώνες φυσικά παίζουν το ρόλο τους πέρασν των οικονομικών και στα ranking και για εθνικά πρωταθλήματα και για διεθνή meeting και για το Ευρωπαικό.

Η κατάσταση και τα σενάρια για το ευρωπαικό στο Παρίσι

Η αρχική σκέψη για το Ευρωπαικό ήταν να μεταφερθεί αντίστοιχες ημερομηνίες για το 2021 (που είναι 3 εβδομάδες μετά το παγκόσμιο όπως έχει ως τώρα) αλλά..:

Από το Παρίσι ωστόσο προτίμησαν να μην περιμένουν τις αποφάσεις για Tokyo και Oregon και επιθυμούν καταρχάς, ελπίζοντας πάντα στην ύφεση της πανδημίας, να προχωρήσουν με το σενάριο της κανονικής διεξαγωγής του Ευρωπαικού φέτος, στις 25-30 Αυγούστου.

Απ΄ ότι φάινεται αυτή θα είναι και η επίσημη ανακοίνωση αν και μάλλον οριστικά θα τελειώσει το θέμα σε 3 εβδομάδες εκτιμώντας τη διεθνή κατάσταση περισσότερο – αλλά και τις τελικές ημερομηνίες Ολυμπιακών και Παγκοσμίου που προσπερνάνε τώρα και ίσως πάλι παίξουν ρόλο.

Πρόβλημα είναι εν μέρει ότι έρχεται κοντά με την επόμενη γεμάτη σεζόν, αλλά καθώς η φετινή είναι περιορισμένη, μάλλον δεν απασχολεί τόσο πολύ αυτό, άλλωστε και οι αθλητές θα κάνουν τις επιλογές τους για κλειστό.

Οργανωτικά και αγωνιστικά θα υπάρξουν σίγουρα διάφορες τροποποιήσεις :

Από τα θέματα που καίει είναι τα αγωνίσματα και απονομές στο Τροκαντερό – κεντρικό σημείο στην πόλη.

Από αθλητές ζητήθηκε να μπουν και τα αγωνίσματα βάδην στο Ευρωπαικό, κάτι που προωθείται και αναμένεται τουλάχιστον το 20αρι να είναι.

Το σύστημα για τις αρχικές δηλώσεις έχει ανοίξει και θα παραταθεί.
Ως προς τα όρια θεωρείται δεδομένο πως θα γίνουν πιο εύκολα.

Από πλευράς αθλητών στην τηλεδιάσκεψη ζητήθηκε επιπλέον να ισχύσουν για το ΣΕΓΑΣ κι από πέρυσι -όπως ισχύει από την ΕΑΑ.

Για φέτος

Η επιθυμία της WA είναι στο καλύτερο σενάριο να ξεκινήσουν αγώνες από τον Ιούνιο και να γίνουν τα Diamond League.
Το πρόβλημα βέβαια θα είναι η κατάσταση με την πανδημία σε αρκετές χώρες και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Επίσης για τα meeting το κατά πόσο οι καλοί αθλητές θα συνεχίζουν …ζεστά.
Η προοπτικη του Ευρωπαικού φέτος όσο θα παραμένει υπαρκτή θα κρατήσει την πλειονότητα των Ευρωπαίων και όχι μόνο, με τους διοργανωτές meeting να μπορούν να κάνουν κινήσεις τότε.

Να σημειωθεί πως η ενημέρωση για το Ευρωπαικό Π/Κ είναι πως ματαιώνεται – λογικά θα μεταφερθεί κατά μια διοργάνωση.
Για το παγκόσμιο Ε/Ν υπάρχει αναβολή – αναφέρθηκε και ακύρωση αλλά δεν επιβεβαιώνεται.

Ελλάδα – Στάδια

Το βασικό ζητούμενο στην Ελλάδα είναι πότε θα ανοίξουν ξανά οι εγκαταστάσεις.

Όσο τα μέτρα είναι αυστηρά, τα Υπουργεία δεν επιτρέπουν να ανοίξουν και τώρα δεν υπάρχει καν προσωπικό. Αν χαλαρώσουν τα μέτρα ελπίζουμε στο Μάιο να υπάρξει επαναδιάθεση χώρων έστω και με περιορισμούς πχ 60 ατόμων σε εγκατάσταση.

Το δεύτερο θέμα είναι για κατ’ εξαίρεση προπόνηση αθλητών Εθνικής Ομάδας από νωρίτερα, εφόσον επίσημα υπάρχει το Ευρωπαικό. Θα ζητηθεί το συντομότερο τότε κάτι αντίστοιχο με ό,τι ίσχυσε για αυτές τις λίγες ημέρες για Ολυμπιακή προετοιμασία, ο αριθμός βέβαια θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος αλλά εκτιμάται και με τη βοήθεια και των αθλητών πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αυτό.

Πάντως όπως τόμνισε ο κος Παναγόπουλος δεν θα είναι εύκολο να γίνει δεκτό καιθώς απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ελλάδα – αγώνες

Αν γίνει το Ευρωπαικό θα ενισχυθεί επιπλέον και η προσπάθεια αγώνων στην Ελλάδα.

Προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση είναι να διεξαχθούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα – και όσοι εγχώριοι αγώνες είναι εφικτό.
Οι αγώνες – πρωταθλήματα να γίνουν από μέσα Ιουλίου -νωρίτερα δεν είναι και ρεαλιστικό- μέχρι μέσα Αυγούστου.
Οι πανελλαδικές θα επηρεάσουν τον καταρτισμό για τις μικρότερες κατηγορίες.
Το Σχολικό πρωτάθλημα μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε για φέτος.

Ο κος Παναγόπουλος ανέφερε και πως από τη μια για την Ομοσπονδία τα χορηγικά είσοδα είναι πολύ μειωμένα, λόγω ιού, μη διεξαγωγής Ημιμαραθωνίου κ.α. αλλά από την άλλη θα κρατηθούν οι όποιες απολαβές για τους αθλητές Σχεδιασμού.

Να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται

Αρχικά έγινε και μια συζήτηση διακρίοβωσης της πρόθεσης των αθλητών, αν έχουν θέληση εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να αγωνιστούν φέτος – ακόμα και αν δεν γίνει Ευρωπαικό.

Γενικά η θέση ήταν θετική, από τλόγους φυσικής κατάστασης, καθώς θα γίνουν αθλητές σούμο αν παραμείνουν εκτός όπως σχολίασε η Υφαντίδου, προπονητικούς και αγωνιστικούς λόγους και για να κυνηγήσουν κάποιοι όρια/ranking.

Όπως και να έχει, επιθυμία της Ομοσπονδίας, όπως τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος, είναι να υπάρξει κάποια δραστηριότητα που θα κρατήσει τους αθλητές αγωνιστικά – αλλά και ψυχολογικά όπως τόνισε η κα Πατσού.

Γενικότερη επιθυμία, σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι να σωθεί όπως σωθεί κάπως η χρονιά, από το να μη γίνει τίποτα.
Άλλωστε λίγο-πολύ όλοι σχεδόν στο ίδιο καζάνι βράζουν σε θέμα προπονητικών δυνατοτήτων.

Προηγούμενο άρθροΓενικότερη ικανοποίηση για την αναβολή – Τι έγραψαν Isinbayeva και Felix
Επόμενο άρθροΠαρίσι – ελπίδα για το 2020

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ