Το περσινό “μοντέλο” πρόκρισης για τα πανελλήνια πρωταθλήματα μέσω των διασυλλογικών θα ισχύσει και φέτος.
Το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο που ορίζει πρόσφατο υποχρεωτικό rapid ή μοριακό test, επιτρέπει τη διεξαγωγή και σκυταλοδρομιών καθώς και τα σπριντ χωρίς κενούς διαδρόμους.

Για το Α/Γ στα σπριντ θα προκριθούν συνολικά 24 αθλητές, στα υπόλοιπα δρομικά 16, σε άλματα-ρίψεις 14. Στους Κ20 θα είναι αντίστοιχα 32-24-24.

Οι διασυλλογικοί αγώνες Ανδρών – Γυναικών γίνονται κατά κύριο λόγο στις 8-9 Μαίου σε 18 ομίλους
-> Όμιλοι – προκηρύξεις-πληροφορίες

Αποτελούν αγώνες πρόκρισης για τα πανελλήνια πρωταθλήματα:

 • α) Ανδρών – Γυναικών & Κ23, τα οποία θα διεξαχθούν σε ένα ενιαίο οργανωτικό.
  Σε κάθε περίπτωση θα προκριθούν τουλάχιστον 3 αθλητές–τριες της κατηγορίας Κ23 ενόψει της παράλληλης διεξαγωγής του πρωταθλήματος, έστω και παίρνοντας θέση από αθλητές αμέσως υψηλότερης κατάταξης.
  (Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ προκρίνονται οι γεν.2003 και μεγαλύτεροι ενώ για το Νέων και γεν.2004 υπό προϋποθέσεις)
 • β) Κ20
  (Η τελική επιλογή θα ολοκληρωθεί αφού ληφθούν υπόψη και τα αποτελέσματα των διασυλλογικών αγώνων Κ18, στα αγωνίσματα που έχουν τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις διεξαγωγής, μεταξύ των δύο κατηγοριών Κ20 και Κ18)
 • γ) Κ18
  (γεν.2004–2005, για συγκεκριμένα αγωνίσματα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των διασυλλογικών αγώνων Κ18)

Από τους διασυλλογικούς αγώνες όλων των ομίλων, θα προκριθούν για τα παραπάνω πανελλήνια πρωταθλήματα Α-Γ, Κ23 & Κ20 οι αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις και σύμφωνα με τα ακόλουθα:

Αγωνίσματα δρόμων 100μ. – 200μ. – 110/100μ. εμπ.

1) Συνολικά και για τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα μαζί Α-Γ & Κ23, θα προκρίνονται οι 20 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις.

2) Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20, θα προκρίνονται οι 28 αθλητές – αθλήτριες (2002 – 2005), με τις καλύτερες επιδόσεις.

3α) Επιπλέον των 20 αθλητών – αθλητριών για τα πανελλήνια πρωταθλήματα Α-Γ & Κ23, στα παραπάνω αγωνίσματα, στους ομίλους όπου έχει καταγραφεί επίσημη ένδειξη ανεμομέτρου με αντίθετο άνεμο πέραν των – 2,0 (-2,1, – 2,2 – 2,3….), οι 4 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις (με αντίθετο άνεμο) και οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται αρχικά στις 20 καλύτερες επιδόσεις από όλους τους ομίλους, θα προκρίνονται για να συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα (20 + 4 = 24 αθλητές – αθλήτριες).

Θα διεξάγεται πρώτα προκριματικός (με το σύνολο των προκριθέντων αθλητών – τριών), από τον οποίο θα προκρίνονται οι 8 αθλητές – αθλήτριες για έναν τελικό.
Σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν, για οποιονδήποτε λόγο, κάποιοι από τους παραπάνω 4 αθλητές – αθλήτριες, αυτοί θα αντικαθίστανται από τη γενική κατάταξη των αθλητών μέχρι και την 24η θέση. Δηλαδή εάν δεν συμμετέχει ένας από τους 4 αθλητές με αντίθετο άνεμο, αυτός θα αντικαθίσταται από τον 21ο αθλητή της γενικής λίστας.

3β) Το αντίστοιχο θα ισχύει για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 (28 + 4 αθλητές με αντίθετο άνεμο = 32 αθλητές – αθλήτριες)

Αγωνίσματα δρόμων 400μ. και 400μ. εμπ.

1) Συνολικά και για τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα μαζί Α-Γ & Κ23, θα προκρίνονται οι 24 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις.

2) Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20, θα προκρίνονται οι 32 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις (2002 – 2005).

Υπόλοιπα ατομικά αγωνίσματα δρόμων

1) Συνολικά και για τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα μαζί Α-Γ & Κ23, θα προκρίνονται οι 16 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις.

2) Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20, θα προκρίνονται 24 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις.

Αγωνίσματα κονίστρας (άλματα – ρίψεις)

1) Συνολικά και για τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα μαζί Α-Γ & Κ23, θα προκρίνονται οι 14 αθλητές – αθλήτριες με τις καλύτερες επιδόσεις.

2) Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20, θα προκρίνονται οι 24 αθλητές – αθλήτριες, με τις καλύτερες επιδόσεις.

Σκυταλοδρομίες

Στα αγωνίσματα των Σκυταλοδρομιών του πανελληνίου πρωταθλήματος Α-Γ, η συμμετοχή των σωματείων είναι ελεύθερη, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμμετάσχει στο αντίστοιχο αγώνισμα στους διασυλλογικούς αγώνες Α-Γ.
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α-Γ, τα σωματεία μπορούν να αγωνιστούν με διαφορετικούς αθλητές – τριες από τους αθλητές – τριες που αγωνίστηκαν στους διασυλλογικούς αγώνες Α-Γ.

Οι σκυταλοδρομίες του πανελλήνιου πρωταθλήματος Κ23 (1999 – 2004) θα διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία (την επόμενη μέρα μετά το πρωτάθλημα) από το πανελλήνιο Α-Γ & Κ23, με ελεύθερη συμμετοχή των σωματείων – δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στη συμμετοχή των σωματείων.

Οι σκυταλοδρομίες του πανελλήνιου πρωταθλήματος Κ20, θα διεξαχθούν με ελεύθερη συμμετοχή των σωματείων (δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στη συμμετοχή των σωματείων).

Ισοπαλίες

Στις περιπτώσεις ισοπαλιών στην τελευταία θέση πρόκρισης, θα υπολογίζονται:
-τα χιλιοστά του δευτερολέπτου στα δρομικά
-οι επόμενες καλύτερες προσπάθειες σε ρίψεις και οριζόντια άλματα,
-οι προσπάθεις στο τελευταίο επιτυχημένο άλμα και οι συνολικές χαμένες στα κάθετα άλματα όπου αγώνας «μπαράζ» θα γίνεται για όλες τις ισόπαλες θέσεις μέχρι και την 24η σε όλους τους ομίλους των Ε.Α.Σ.

Εξαιρετικές περιπτώσεις
(τραυματισμοί, προ-Ολυμπιακή ομάδα & επίλεκτοι)

Όταν ένας αθλητής – αθλήτρια δεν συμμετέχει στους διασυλλογικούς αγώνες Α-Γ, λόγω αποδεδειγμένου τραυματισμού ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διασυλλογικών αγώνων Α-Γ ή λόγω συμμετοχής του τις ίδιες ημερομηνίες σε άλλους αγώνες με την έγκριση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την προϋπόθεση ότι ο παραπάνω αθλητής – τρια την προηγούμενη χρονιά 2020, κατέλαβε μία από τις 4 πρώτες θέσεις, στην ΕΤΗΣΙΑ ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ 2020 των αθλητών-τριών με έτη γέννησης για το *Κ20 «2002 – 2004» και για το Α-Γ «2002 & μεγαλύτεροι–ρες», τότε ο συγκεκριμένος αθλητής – τρια μπορεί να συμμετέχει το 2021 στο αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα (μετά από ειδική έγκριση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), στο ίδιο όμως αγώνισμα που είναι στις 4 καλύτερες επιδόσεις του 2020.
Οι παραπάνω αθλητές – αθλήτριες θα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στη λίστα των προκρινόμενων αθλητών – αθλητριών (π.χ. 20η, 19η θέση κλπ στα αγωνίσματα από 100 μέχρι 200μ).

Σε αυτή την περίπτωση θα προκρίνονται στο αντίστοιχο αγώνισμα λιγότεροι αθλητές-τριες με επιδόσεις από τους διασυλλογικούς αγώνες Ανδρών – Γυναικών, έτσι ώστε τελικά να συμμετέχουν σε όλα τα αγωνίσματα ο ανώτερος αριθμός αθλητών – τριών.
(π.χ. εάν σε ένα αγώνισμα, με ανώτερο όριο συμμετοχής το 14, έχει εγκριθεί από το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. η συμμετοχή 2 αθλητών οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν στους διασυλλογικούς αγώνες Α-Γ, τότε θα προκριθούν οι αθλητές – τριες με τις 12 καλύτερες επιδόσεις στο αντίστοιχο αγώνισμα από τους διασυλλογικούς αγώνες και έτσι θα έχουμε 12 + 2 = 14).

Στα πανελλήνια πρωταθλήματα εάν ΔΕΝ συμμετέχει ένας αθλητής–τρια που έχει προκριθεί από τους διασυλλογικούς αγώνες, τότε θα αντικαθίσταται από τον αθλητή, με την αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση των διασυλλογικών αγώνων Α-Γ, ώστε σε κάθε περίπτωση να συμμετέχουν στα αγωνίσματα ο ανώτερος αριθμός αθλητών

Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α-Γ & Κ23, οι αθλητές–αθλήτριες που είναι μέλη της Προολυμπιακής ομάδας, εάν δεν συμμετάσχουν στους διασυλλογικούς αγώνες ή έχουν συμμετάσχει αλλά η επίδοση τους για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση πρόκρισης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε όποια αγωνίσματα επιλέξουν να αγωνιστούν. Σε αυτή την περίπτωση καταλαμβάνουν στον πίνακα προκριθέντων τις τελευταίες θέσεις και προκρίνονται αντίστοιχα λιγότεροι αθλητές – αθλήτριες από τους διασυλλογικούς αγώνες για το συγκεκριμένο αγώνισμα.
(π.χ. στα 100μ εάν είναι ΕΝΑΣ (1) αυτός ο αθλητής, τότε θα καταλαμβάνει την 20η θέση στην κατάταξη για την πρόκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α-Γ & Κ23).

Το αντίστοιχο θα ισχύει, μετά από σχετική απόφαση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., για επίλεκτους αθλητές – αθλήτριες, προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκρότηση της εθνικής μας ομάδας, εν όψει της διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων.

Η κατηγορία Κ18

Από τους διασυλλογικούς αγώνες Α/Γ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιδόσεις που πέτυχαν οι αθλητές – αθλήτριες για την πρόκρισή τους και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 (2004 – 2005) για τα αγωνίσματα της κατηγορίας Α/Γ που έχουν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με τα αντίστοιχα αγωνίσματα της κατηγορίας Κ18:
«Α-Γ: 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1.500μ., Ύψος, Επί κοντώ, Μήκος, Τριπλούν»
«Α: 10.000μ. Βάδην»
«Γ: 400μ. Εμπ., Δίσκος»
(μαζί δηλαδή με τις επιδόσεις από το διασυλλογικό Κ18)

Το αντίστοιχο θα ισχύει και με τα αποτελέσματα των διασυλλογικών αγώνων Κ18 και αφορούν την πρόκριση των αθλητών – αθλητριών (2004 – 2005), για τη συμμετοχή τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20, στα αγωνίσματα που έχουν ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις διεξαγωγής:
«Κ20 Α-Γ: 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1.500μ., Ύψος, Επί κοντώ, Μήκος, Τριπλούν»
«Κ20 Α: 10.000μ. Βάδην»
«Κ20 Γ: 400μ. Εμπ, Δίσκος»

Το διασυλλογικό Κ18 έχει οριστεί για τις 29-30 Μαίου.

Σημειώσεις

Αναλυτικότερα οι διατάξεις περιγράφονται στις προκηρύξεις. Όπως και για το τι προβλέπεται στις περιπτώσεις των τραυματιών, των ισοπαλιών κ.α.

Για να μειωθούν οι μετακινήσεις και τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων, οι αθλητές-τριες που διαμένουν σε διαφορετική πόλη από την έδρα του σωματείου τους θα μπορούν, εάν το επιθυμούν να συμμετέχουν στον πλησιέστερο όμιλο με τον αποδεδειγμένο τρόπο διαμονής τους και μετά από αίτημα του σωματείου τους προς τον ΣΕΓΑΣ. Σε κάθε περίπτωση οι αθλητές-τριες δηλώνουν συμμετοχή και αγωνίζονται σε ΕΝΑΝ μόνο όμιλο.

Για το πανελλήνιο Α/Γ & Κ23 που διεξάγονται ενιαία, θα προκρίνονται τουλάχιστον 3  αθλητές – αθλήτριες που αγωνίζονται στην κατηγορία Κ23.
Πχ, εάν σε αγώνισμα σύμφωνα με την αρχική κατάταξη των αθλητών με τις 14 καλύτερες επιδόσεις, έχουμε 13 αθλητές της κατηγορίας Ανδρών (1998 & μεγαλύτεροι) και 1 μόνο αθλητή της κατηγορίας Κ23 (1999 – 2003 ή 2004, ανάλογα με το αγώνισμα), τότε σε αυτή την περίπτωση θα τροποποιείται η αρχική κατάταξη και θα προκρίνονται οι 11 (αντί για 13) πρώτοι αθλητές της κατηγορίας Ανδρών και οι 3 αθλητές (αντί για τον 1) με τις καλύτερες επιδόσεις της κατηγορίας Κ23: 11  + 3 = 14 αθλητές.

Αναμένονται ειδικές διευκρινίσεις για Κ20 σε σφαίρα-δίσκο-σφύρα και 110μ. εμπ. εφήβων που διαφέρουν οι προδιαγραφές. (Πέρυσι ήταν οι 8 καλύτεροι 18-19 από το διασυλλογικό Α/Γ και οι 4 καλύτεροι 17ετών από πανελλήνιο Κ18. Αντίστοιχα στα 110μ. εμπ. οι 10+6)

Ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι πρώτες θέσεις στο πανελλήνιο 10.000μ. θα δίνουν πρόκριση για το αγώνισμα των 5.000μ. του πανελληνίου πρωταθλήματος. (Πέρυσι, που το πανελλήνιο 10.000μ. έγινε 3 μέρες πριν το διασυλλογικό Α/Γ, ίσχυσε για τους 6 πρώτους-ες)

Οι τοπικές ΕΑΣ κάνουν προσπάθεις προς διευκόλυνση των σωματείων για τη διενέργεια rapid test 24 ώρες πριν ή την ημέρα του αγώνα και οι υπεύθυνοι των σωματείων θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία και συνεργασία.

Προηγούμενο άρθροΜε 6 η Κύπρος στο ευρωπαϊκό ρίψεων
Επόμενο άρθροSilesia: Προκρίσεις και για Tokyo & Oregon η Α’ ημέρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ