Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ως προς το στίβο δεν επηρεάζει ακόμα άμεσα κάτι στο παγκόσμιο καλεντάρι, πέραν των (πιθανόν μη) συμμετοχών αθλητών της.

Φυσικά όλοι οι επερχόμενοι αγώνες στίβου στην Ουκρανία ακυρώθηκαν.
Οι αθλητές της υπέβαλαν αίτηση στην LLAF, την ομοσπονδία της Λιθουανίας, να συμμετάσχουν στο εθνικό της πρωτάθλημα κλειστού που θα διεξαχθεί στην Klaipeda αυτό το Σαββατοκύριακο. Βέβαια αυτό γίνεται μάλλον ανέφικτο, για άμεση μετάβαση, για όσους βρίσκονται στην Ουκρανία καθώς ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. (Γεωγραφικά μεταξύ Ουκρανίας και Λιθουανίας μεσολαβεί η Λευκορωσία).

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Λιθουανίας ενέκρινε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση να γίνει προπονητικό καμπ για 15 επίλεκτους αθλητές-τριες της Ουκρανίας στη Λιθουανία, με διάρκεια έως δύο μήνες.

Η υποστήριξη που παρέχεται από την LLAF θα καλύψει τα έξοδα ενοικίασης καταλυμάτων, γευμάτων και εγκαταστάσεων προπόνησης για Ουκρανούς.

“Λυπάμαι πραγματικά που είχαμε ένα τέτοιο πρωινό, μια τέτοια μέρα, που πρέπει να βάλουμε τέτοια θέματα στην ατζέντα μας. Ο κόσμος είναι πιο εύθραυστος από όσο νομίζουν όλοι. Χαίρομαι που τα μέλη του Συμβουλίου στήριξαν ομόφωνα την απόφαση της ομοσπονδίας. Καταλαβαίνουμε πλήρως ποιος είναι το θύμα σε αυτή την κατάσταση και ποιος ο επιτιθέμενος” ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Eimantas Skrabulis.

Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, δεδομένου και ότι ο αντιπρόεδρος, Sergey Bubka, είναι Ουκρανός, ενώ από την άλλη η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σε διαθεσιμότητα. Το τελευταίο ίσως στην παρούσα φάση να είναι και θετικό καθώς μπορεί να αποφευχθούν περαιτέρω διπλωματικά προβλήματα.

Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Η World Athletics είναι συγκλονισμένη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και καταδικάζει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Sebastian Coe μίλησε με τον αντιπρόεδρο Sergey Bubka και την Ουκρανική Ομοσπονδία Στίβου και έχει προσφέρει οποιαδήποτε πρακτική υποστήριξη μπορούμε να προσφέρουμε.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει τα σχέδια για το Παγκόσμιο Βάδην Muscat 22 ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου Belgrade 22. Εάν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες, θα ενημερώσουμε αμέσως όλους τους ενδιαφερόμενους .

Λάβετε υπόψη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου (RusAF) έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Στίβο από το 2015, λόγω παραβιάσεων του ντόπινγκ, και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να φιλοξενήσει Παγκόσμιους αγώνες στίβου ή να στείλει ομάδες σε διεθνή πρωταθλήματα.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη συμμετοχή η Κύπρος στο Πανελλήνιο κλειστού
Επόμενο άρθροΗ γιορτή των κορυφαίων και το πρώτο βήμα (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ