Καλό είναι όλοι, αλλά ειδικά οι νεότεροι φίλαθλοι και αθλούμενοι, να μαθαίνουν κάποια πράγματα όχι μόνο για το στίβο (αντικείμενο του σάϊτ StivoZ.gr) αλλά για τον αθλητισμό γενικότερα και ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κάποιες φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολο είναι και μόνο να φτάσει κανείς και επικρίνουμε όσους δεν επαληθεύουν τις προσδοκίες μας για κάποια διάκριση!

Βρήκα και μεταφέρω ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, όπου κυριαρχεί η καταπληκτική διαπίστωση ότι ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών σε ΟΑ είναι ο Καναδός ιππέας Ιαν Μίλλαρ (Ian Millar) που έχει αγωνισθεί σε 10 ΟΑ! Γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 1947 πήρε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στα 61, ένα ασημένιο στο ομαδικό με την ομάδα του Καναδά, στο Πεκίνο το 2008! Αγωνίσθηκε και στο Λονδίνο το 2012…
Μόλις 2 αθλητές όμως κατόρθωσαν να μετάσχουν σε 9 ΟΑ και 9 σε 8 διοργανώσεις, γεγονός που δείχνει πόσο σπάνιο είναι να διατηρηθεί κανείς σε τόσο υψηλό επίπεδο για πάνω από 30 χρόνια! Φυσικά είναι αθλητές ή αθλήτριες αθλημάτων που επιτρέπουν από τη φύση τους οι μετέχοντες να είναι μεγάλης ηλικίας, όπως πρωτίστως η ιππασία ή η σκοποβολή ή τοξοβολία.
Για να πάμε όμως και στην άλλη άκρη ενός πίνακα, όπου βρίσκουμε πως στα 121 χρόνια Ολυμπιακών, 100.147 ήταν οι τυχεροί που πήραν τον τίτλο του olympian, δηλ. του αθλητή που πήρε μέρος σε ΟΑ! Και για να αντιληφθείτε τη δυσκολία ακόμη και τις 2η συμμετοχής δείτε τη συνέχεια του πίνακα:
2 συμμετοχές – 26.125, δηλ. μόλις κάτι παραπάνω από το 1/4!
3 συμ. – 7.954, δηλ. λιγότεροι απ’ το 1/3 των προηγούμενων!
4 συμ. – 2,130
5 συμ. – 547
6 συμ. – 124
7 συμ. -29

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία χρυσός ολυμπιονίκης είναι ο Σουηδός σκοπευτής Οσκαρ Σβαν, σε ηλικία 64 ετώ 257 ημερών (στη Στοκχόλμη το 1912) και στις γυναίκες η Αμερικανίδα τοξοβόλος Ελίζα Πόλοκ (στον Αγιο Λουδοβίκο το 1904)! Οπως βλέπετε στο ξεκίνημα του θεσμού, σταδιακά δεν ήταν κατορθωτό σε κάποιον μεγάλης ηλικίας να υπερισχύσει των νεότερων αντιπάλων σε οποιοδήποτε σπορ…

Χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον ακόμη ότι 136 αθλητές και αθλήτριες στην ιστορία των Ολυμπιακών πέτυχαν να αγωνισθούν σε διαφορετικά αθλήματα θερινών και χειμερινών, ενώ 46 κατόρθωσαν να κερδίσουν μετάλλια σε δύο ή περισσότερα αθλήματα!
Τέλος, αν είστε λίγο πιο περίεργοι και ενδιαφέρεστε για τα δημοφιλέστερα ονόματα μεταξύ των αθλητών που έχουν κερδίσει μετάλλιο σε ΟΑ θα βρείτε τα εξής:
Άνδρες John 272, Robert 186, Vladimir 180
Γυναίκες Olga 73, Elena 66, Maria 65

Φαίνεται όχι μόνο σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει, αλλά και ολυμπιακή ομάδα!

Προηγούμενο άρθροΤο πανελλήνιο Ε/Ν στiς 8 & 9 Ιουλίου στην Κατερίνη – Πολλά υποσχόμενη η νέα γενιά
Επόμενο άρθροΕπιβλητική εμφάνιση ο van Niekerk – Έβαλε για παγκόσμιο η Lasitskene στη Λωζάννη
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ