Η 4η διοργάνωση του παγκοσμίου σκυταλοδρομιών – “World relays” (μετά από 3 στο Nassau) έγινε στη Yokohama στις 11-12/5/2019

-> Αποτελέσματα

Στην πλέον ομαδική διάσταση του στίβου, έγιναν πέραν της μικτής 4χ400μ. και δύο νέες ιδιαίτερες σκυταλοδρομίες (2x2x200μ. & 4×110μ. εμπ.).
Πολύ ωραίες κούρσες είχαμε στα 4χ400μ., ενώ στα 2 εκατοστά κρίθηκαν οι 4χ100μ.

Πρόκριση για Doha

Για τις σκυταλοδρομίες 4χ100μ. και 4χ100μ και τη νεοεισερχόμενη στο πρόγραμμα των μεγάλων διοργανώσεων μικτή 4χ400μ., κρίθηκαν και οι περισσότερες θέσεις για το παγκόσμιο στη Doha.

  • 10 στα 4χ100μ.: η 8αδα του τελικού ακόμη κι αν υπήρχε ακύρωση ή εγκατάλειψη και 2 ακόμη από τα προκριματικά
  • 10 στα 4χ400μ.: η 8αδα του μεγάλου τελικού και 2 από τον μικρό τελικό (ή περισότερες αν στο μεγάλο υπήρχε DNS/DNF/DQ)
  • 12 στην 4χ400μ. μικτή: η 8αδα του τελικού και 4 ακόμα

Σπουδαίες αναμετρήσεις και θέαμα

Η παρουσίαση ήταν θεαματική καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες είχαν ετοιμάσει κάποια χειρονομία ή σκετς, όπως πχ από η Αυστραλία της 4×100μ γυναικών το …τρένο ενώ της μικτής χαιρετισμό στους Ιάπωνες.

Στα 4χ100μ. γυναικών οι ΗΠΑ ήταν μπροστά και κατάφεραν με δυσκολία να κρατήσουν την πρωτιά με μόλις 2εκ. διαφορά από από τη Τζαμάικα που προσπάθησε με τη Smith να καλύψει, ενώ οι Γερμανίδες είχαν κακή τελευταία αλλαγή κι έμειναν τρίτες. Οι ΗΠΑ έκαναν 43.27 ενώ με ίδια ομάδα 42.51 στον προκριματικό όπου 5 ομάδες έκαναν καλύτερο χρόνο από τον νικητήριο και η 10η ήταν η Δανία με εθνικό ρεκόρ 43.90.

Στα 4χ100μ. ανδρών η Βραζιλία έκανε τη μίνι έκπληξη. Φτάνοντας στην τελευταία αλλαγή ήταν περίπου μαζί με Μ.Βρετανία, Κίνα και την Ιταλία που όμως δεν ολοκλήρωσε την αλλαγή στον Tortu. Λίγο πιο πίσω η Γαλλία και οι ΗΠΑ (έχοντας τον Gatlin 2ο δρομέα) που με τον Lyles έφτασαν πολύ κοντά.

Τα αποτελέσματα έδωσαν νικήτρια τη Βραζιλία με 38.05 και 2 εκατοστά διαφορά και ο Oliveira έκανε άλλο ένα σπριντ πανηγυρίζοντας, ενώ η Μ.Βρετανία που είχε κάνει 38.11 στον προκριματικό πήρε την τρίτη θέση με 38.15 κι 1εκ. μπροστά από την Κίνα. Από τον προκριματικό, σίγουρα θα μας μείνει η προσπάθεια της τελευταίας αλλαγής της Ιαπωνίας.

Στα 4χ400μ. γυναικών έγινε ίσως η κούρσα της διοργάνωσης. Οι ΗΠΑ είχαν την πρωτοπορία με την Beard στην 3η αλλαγή, η James για τη Τζαμάικα έκανε πολύ γρήγορο 250αρι και είχε ανέβει δεύτερη αλλά στην ευθεία έπεσε πολύ ο ρυθμός της και ακομα περισσότερο της Αμερικανίδας, σε αντίθεση με την Kielbasinska για την Πολωνία αλλα και τις αθλήτριες από Ιταλία, Καναδά, Μ.Βρετανία κι έφτασαν να δίνουν σχεδόν όλες μαζί, με την Swiety-Ersetic επικεφαλής.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας κατά πόδας καταρχάς τη Russell που πίεζε, τοποθετήθηκε στην ευθεία πιο δεξιά αφήνοντάς τη προς το τέλος να περάσει εσωτερικά της. Έμεινε μαζί ελέγχοντας και στην ευθεία βγήκε πλάι της -μη δίνοντας και χώρο πιο πίσω. Πιο εξωτερικά η Okola για τις ΗΠΑ και εσωτερικά η Lukudo για την Ιταλία ανέβηκαν επίσης ενώ υποχώρησε η Τζακαικανή, με την ομάδα της Πολωνίας να τερματίζει σε 3.27.49 στην 1η θέση.

Στη β΄σειρά είχε κερδίσει η Ολλανδία, με το Βέλγιο με τη Laus να καλύπτει και να παίρνει την προνομιούχο 2η (10η) θέση. Η Γερμανία στην τελευταία αλλαγή έχασε πολύ χρόνο που της στοίχισε τελικά.
Στη β’΄σειρά των ανδρών Ιταλία και Γαλλία πήραν τις πρώτες 2 θέσεις (ενώ τελικά και η Τσεχία έκλεισε εισιτήριο)

Στα 4χ400μ. ανδρών το φινάλε ήταν επίσης εντυπωσιακό. Ο Cherry έδωσε σχεδόν 10μ. διαφορά τη σκυτάλη στον Dedewo για τις ΗΠΑ, με Τζαμάικα και Τρινινταντ να ακολουθούν. Ο Cedenio έκανε σπουδαία κούρσα και έφτασε στο νήμα τον Αμερικανό που μάλιστα πέρασε πέφτοντας και το Τρινινταντ πήρε με 3.00.81 για 2εκ. τη νίκη. Μετέπειτα οι ΗΠΑ ακυρώθηκαν για παράβαση διαδρόμου (μάλλον πριν τα 300μ από τον πρώτο αθλητή, Strother) με τη Τζαμάικα να ανεβαίνει στη 2η θέση και στην 3η το Βέλγιο με 2 Borlee και τον Sacoor που 15 λεπτά μετά έτρεξε και στη μικτή 4χ400μ.

Στη μικτή 4χ400μ. η κατάσταση ήταν μάλλον ξεκάθαρη, με τις ΗΠΑ να κερδίζουν σε 3.16.43 και Καναδά, Κένυα να ακολουθούν.
Στον προκριματικό η Πολωνία με εντελώς διαφορετική ομάδα και τη Swiety-Ersetic μέσα είχε κάνει 3.15.46 ενώ η 12αδα με την αυτόματη πρόκριση για Doha έκλεισε με 3.20.49 από τη Μ.Βρετανία.
Καλύτερη επίδοση παγκοσμίως παραμένει το νικητήριο 3.14.42 από τις Μπαχάμες από την προηγούμενη διοργάνωση ενώ το αγώνισμα φάνηκε από τον προκριματικό να έχει κερδίσει τον κόσμο.

Στα 4χ200μ. γυναικών, η Τζαμάικα υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνει περίπατο. Όμως η πρώτη αλλαγή της Thompson στη McPherson ήταν το λιγότερο τραγική, αλλά κι ενώ είχε σχεδόν επανακάμψεi η Fraser-Pryce είχε και αυτή πολύ κακή αλλαγή με τη Jackson – όπως και οι Αμερικανίδες.
Τη νίκη πήραν οι Γαλλίδες από τον εξωτερικό διάδρομο (όλη η κούρσα, που σπανίζει στον ανοικτό, γίνεται σε ίδιο διάδρομο), η Κίνα κέρδισε στο νήμα τις ΗΠΑ με τη Τζαμάικα να μένει εκτός βάθρου αρχικά, όμως οι ΗΠΑ ακυρώθηκαν τελικά για εκτός ζώνης αλλαγή.

Στα 4χ200μ. ανδρών οι ΗΠΑ πήραν μια σχετικά εύκολη νίκη, με τον τρίτο κατά σειρά αθλητή τους, τον Norwood να δίνει γύρω στα 7μ. μπροστά – και παρά τη σπουδαία κούρσα του Simbine για τη Ν.Αφρική στο τέλος.

Οι νέες σκυταλοδρομίες

Στο πρόγραμμα την πρώτη ημέρα έγιναν και 2 νέα αγωνίσματα, η 2χ2χ400μ. και η 4χ110μ. εμπόδια.
(->σκυταλοδρομίες)

Η 2χ2χ400μ. ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με την τακτική και διαχείριση δυνάμεων να έχει καθοριστικό ρόλο.

Τα εμπόδια ήταν εντυπωσιακά μεν, αλλά λόγω χώρου μπορούσαν να είναι μόνο 4 ομάδες, στον τελικά δεν κατέβηκε μια, ακυρώθηκε μια ακόμα κι έφτασαν να είναι 2 οι ομάδες, ενώ παντα ενέχει κι ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης

Προηγούμενο άρθροWorld Relays (Yokohama) 10-11.5.2019
Επόμενο άρθροΤα 6μ. του Duplantis και η βουτιά του Tucker την παράσταση στα κολλεγιακά – καλές ελληνικές παρουσίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ