Σε 4 μήνες, στις 11-12 Μαίου θα διεξαχθεί το 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών στη Yokohama

Αυτή τη φορά θα υπάρχουν από 3 (αντί για 4) αγωνίσματα ανδρών και γυναικών ενώ τα μικτά αυξάνονται, στα 3.

4χ100μ. & 4χ400μ.


Σε Α/Γ γίνονται φυσικά τα κλασσικά και βασικά αγωνίσματα, τα 4χ100μ. και 4χ400μ., με τις πρώτες 10 ομάδες να παίρνουν και την απευθείας πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα – όπου θα είναι 16 οι ομάδες.

4χ200μ.

Τα 4χ200μ. είναι η άλλη σκυταλοδρομία που θα γίνει σε άνδρες και γυναίκες, καθώς δεν θα υπάρχουν αυτή τη φορά 4χ800μ. Είχε γίνει και στις προηγούμενες διοργανώσεις, πιο συχνά βέβαια τη βλέπουμε σε κλειστό στίβο, ενώ αναγνωρίζονται και παγκόσμια ρεκόρ στο αγώνισμα (όπως και στα 4χ800μ., 4χ1500μ., και τη μικτή σκυτάλη 1200μ.-400μ.-800μ.

4χ400μ. μικτή

Η σκυταλοδρομία που έγινε και στην προηγούμενη διοοργάνωση ενώ είχε κάνει αίσθηση στο παγκόσμιο Π/Κ το 2015, πλέον καθιερώνεται, αναγνωρίζονται παγκόσμια ρεκόρ ενώ και το άρθρο 147 της IAAF για μικτούς αγώνες έχει τροποποιηθεί σχετικά.

Δεν υπάρχει περιορισμός στη σειρά που θα τρέξουν οι 2 άνδρες και 2 γυναίκες.

Οι πρώτες 12 ομάδες θα πάρουν και πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου θα γίνει για πρώτη φορά το αγώνισμα – με 16 ομάδες.

4χ δρόμος εμποδίων, μικτή

Η σκυταλοδρομία με εμπόδια συναντάται σε διοργανώσεις με σκυταλοδρομίες στις ΗΠΑ πχ Drake relays (για άνδρες ή για γυναίκες).
Όλες εκκινήσεις γίνονται από βατήρα, χωρίς σκυτάλη.

Στη μικτή 4χ110μ. οι άνδρες θα τρέχουν 110 μέτρα εμπόδια προς μία κατεύθυνση και στη συνέχεια οι γυναίκες θα τρέχουν στην αντίθετη φορά στο διπλανό διάδρομο στα 100μ. με εμπόδια και 10 μέτρα στο τέλος επιπλέον.

Έτσι για κάθε ομάδα θα υπάρχουν 2 διάδρομοι, ένας με τα 110μ. εμπόδια και ένας με τα 100μ. εμπόδια (με δυομιση μέτρα διαφορά στην τοποθέτηση σε σχέση με την κανονική φορά, αφού το πρώτο εμπόδιο απέχει 13μ. από την εκκίνηση των 100μ και το τελευταίο 10,5μ. από τον τερματισμό – που θα είναι η εκκίνηση στην προκειμένη)

Είμαι ενθουσιασμένη που τα εμπόδια μπορούν να είναι μέρος μιας σκυταλοδρομίας”, δήλωσε η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100μ εμπόδια Sally Pearson. “Πάντα απολαμβάνω να συμμετέχω στις παραδοσιακές σκυταλοδρομίες και τώρα που το δικό μου αγώνισμα μπορεί να ενσωματωθεί σε μια, κάνει τη διοργάνωση ακόμη πιο δελεαστική”.

“Αυτά είναι εξαιρετικά σπουδαία νέα”, δήλωσε η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του κλειστού Sharika Nelvis. “Ήθελα πάντα να είμαι σε μια σκυταλοδρομία με εμπόδια Ας ελπίσουμε ότι αυτό ανοίγει την πόρτα για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια μέρα στο μέλλον, αλλά η παρουσία του αγωνίσματος στο Παγκόσμιο Σκυταλοδρομίας είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα και πρέπει να είναι διασκέδαση”.

“Ζήλευα πάντα  επειδή δεν μπορούσα ποτέ να λάβω μέρος σε σκυταλοδρομία.” είπε ο Γάλλος πρωταθλητής Ευρώπης Pascal Martinot-Lagarde. “Τώρα όμως που η IAAF εισάγει την σκυταλοδρομία με εμπόδια, ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα μεγάλο σόου. Θα είναι φανταστικό και μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα”.

2χ2χ400μ. μικτή

Κατά κάποιο τρόπο αντικαθιστά την 4χ800μ. και θα χρειάζεται από ένας καλός και ίσως πιο γρήγορος αθλητής-τρια των 800μ., ή των 400μ. με χαρακτηριστικά 800μ. περισσότερο.

Από ένας άνδρας και γυναίκα, θα τρέχουν σε κάθε ομάδα, εναλλάξ. Έτσι ο καθένας τους θα έχει γύρω στα 50-60 δευτερόλεπτα διάλειμμα, σχεδόν 1:1 (κάτι λιγότερο οι γυναίκες και κάτι παραπάνω οι άνδρες). Το αν θα ξεκινήσει πρώτος άνδρας ή γυναίκα (και ως εκ τούτου τερματίσει γυναίκα ή άνδρας) εναπόκειται στην τακτική και ..υπολογισμούς της ομάδας για τη διαλειμματική αυτή σκυταλοδρομία.

“Μου αρέσει η ιδέα αυτής της σκυταλοδρομίας επειδή είναι συγκρίσιμο με τα 800μ.”, δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης των 800μ. Adam Kszczot. “Μου αρέσει το ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να συναγωνιστούν μαζί. Μίλησα με την Justyna Swiety-Ersetic, η οποία κέρδισε το χρυσό της Ευρώπης στα 400μ και χρυσό 4×400μ σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η σκυταλοδρομία είναι παρόμοια με αυτό που έκανε και θα θέλαμε πολύ και οι δύο να λάβουμε μέρος.”

Η τοποθέτηση του Coe

Ο πρόεδρος της IAAF Sebastian Coe έδειξε ενθουσιασμένος εν όψει Yokohama :

“Το IAAF World Relays είναι η νεώτερη μας εκδήλωση της σειράς World Athletics Series και σχεδιάστηκε για να είναι διασκεδαστική για τους αθλητές και τον κόσμο, γι ‘αυτό είναι η ιδανική διοργάνωση  για να δοκιμάσουμε νέες μορφές αγώνων”

“Έχω αγωνιστεί για την καινοτομία στο άθλημα μας από τότε που πήρα τα ηνία, έτσι είναι υπέροχο να βλέπουμε την προσθήκη μιας δυναμικής σκυταλοδρομίας που θα περιλαμβάνει τους δρομείς εμποδίων και θα γοητευθώ να δω πώς η μικτή σκυταλοδρομία 2x2x400μ ξεδιπλώνεται ως ένα γεγονός αντοχής που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στον κλασσικό αθλητισμό.

Είμαι σίγουρος ότι και τα δύο θα συμβάλλουν στην νεανική, ενεργητική ατμόσφαιρα του αγωνίσματος, το οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουν στη διοργανώτρια Yokohama τον Μάιο”

Οι προηγούμενες διοργανώσεις

Τις προηγούμενες 3 φορές, τα έτη 2014, 2015, 2017 η διοργάνωση έγινε στο Nassau στις Μπαχάμες.

Το 2015 είχε γίνει και η σκυταλοδρομία 1200μ-400μ.-800μ., ενώ το 2014 είχε γίνει 4χ1500μ.
Αυτές τις χρονιές δεν είχαν ξεκινήσει μικτές, καθώς το 2017 πρωτοέγινε η μικτή 4χ400μ.

Προηγούμενο άρθροΣτις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας
Επόμενο άρθροημερίδα επί κοντώ Θεσ/νίκης 12/1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ