Έχουν περάσει οχτώ μήνες, αλλά κανείς δεν έχει ξεχάσει την μαύρη ημέρα που ο μαραθώνιος της Βοστώνης αιματοκυλίστηκε. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι δύο βόμβες στον τερματισμό που προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 200, θα σημαδεύουν τις αναμνήσεις όλου του κόσμου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το φετινό- 7ο- Συμπόσιο της AIMS που γίνεται στην Αθήνα ήταν ως θέμα την ασφάλεια των Μαραθωνίων. Και βέβαια, η τοποθέτηση την οποία όλοι παρακολούθησαν με εξαιρετική προσήλωση ήταν της Τζόαν Φλαμίνιο. Της διευθύντριας του μαραθωνίου της Βοστώνης.

«Ήμουν στο κέντρο τύπου όταν εξερράγη η πρώτη βόμβα. Ήξερα ότι όλα είχαν αλλάξει για τη Βοστώνη. Όλοι εκείνη την ημέρα, διασώστες και εθελοντές λειτούργησαν με απίστευτο θάρρος και έσωσαν πολλές ζωές. Μέσα σε 22 λεπτά όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και δεν χάθηκαν άλλες ζωές. Θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες οι απώλειες αν δεν είχαμε τέτοια προετοιμασία στον τερματισμό. Έχουμε 1.800 εθελοντές, οι περισσότεροι επιστρέφουν κάθε χρόνο και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία. Εκείνη την ημέρα αυτοσχεδίασαν χάρη στην εκπαίδευσή τους, αντέδρασαν άμεσα και σταμάτησαν το κύμα των δρομέων που έρχονταν στον τερματισμό έπειτα από την έκρηξη», διηγήθηκε η Αμερικανίδα.

«Επί χρόνια με τους συνεργάτες μου δουλεύαμε σε κάθε πιθανό σενάριο. Δεν είχαμε συζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά είχαμε προετοιμαστεί διεξοδικά για μία απρόοπτη κατάσταση. Για το 2014 θα επιτρέψουμε για δεύτερη φορά την αύξηση των συμμετοχών στις 36.000 δρομείς. Δεν κάνουμε αγώνα σε στάδιο, οπότε δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής ο μαραθώνιος. Θα έχουμε μεγαλύτερη περίμετρο ασφαλείας, σκύλους για τον εντοπισμό βόμβας, θα ζητήσουμε από τους δρομείς και τους θεατές να μην μεταφέρουν τσάντες. Ο κόσμος θα παρακολουθεί και ο μαραθώνιος της Βοστώνης θα είναι και πάλι εκεί», πρόσθεσε η Τζόαν Φλαμίνιο στην τοποθέτησή της.

Προηγούμενο άρθροΑnd the winner is… Kipsang και Kiplagat οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του 2013
Επόμενο άρθροΗ Αθήνα βάζει τα καλά της- Λάβετε θέσεις για τον Κλασικό Μαραθώνιο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ