Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε και διαδικτυακά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα επιστημονικής στήριξης της Ομοσπονδίας, ο απολογισμός της επιτροπής επιμόρφωσης και πρόταση τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος στις κατηγορίες Κ14 και Κ16 “με βασική επιδίωξη την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση και εξειδίκευση των αθλητών των κατηγοριών, που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη”.
-> Πρόταση τροποποίησης

Τη Δευτέρα 8/10 η πρόταση τροποποίησης θα παρουσιαστεί στο ΣΕΦ στους προπονητές της Αττικής και ευρύτερης περιοχής, στις 13/10 θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στα Τρίκαλα στις 15/10 θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση θα είναι δημόσια διαβούλευση όπου οι προπονητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την πρόταση κι έπειτα να τοποθετηθούν.

Μικρές αλλαγές με στόχο την πολυπλευρικότητα προβλέπονται για τους ΠΠ/ΠΚ Β’. Μεγαλύτερες οι αλλαγές σε ΠΠ/ΠΚ Α’ και ιδίως στα δρομικά αγωνίσματα όπου θα είναι τέτοια που κυριαρχεί σχεδόν απόλυτα η ταχύτητα ή η αντοχή (αναερόβιος αγαλακτικός ή αερόβιος μηχανισμός – δεν θα υπάρχουν από 300μ. έως 1000μ.) ενώ το τριπλούν θα γίνει τετραπλούν με εναλλάξ πατήματα.
Άμεσες θα είναι οι αλλαγές στην κατηγορία ΠΠ/ΠΚ Β’ ενώ από την επόμενη περίοδο στην κατηγορία ΠΠ/ΠΚ Α’.

Να σημειωθεί ότι για τους παμπαίδες-παγκορασίδες A’, ξεκίνησε πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1991 (με αρκετές αντιδράσεις πάντως) ενώ κυρίαρχη δραστηριότητα ως τότε και μετά μέχρι το 2010 οπότε σταμάτησαν, ήταν οι Πανελλήνιοι Σχολικοί αγώνες Γυμνασίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης και μέλος της διοίκησης, Σπύρος Κέλλης είπε:
Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια. Γι΄αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16. Κοινή πεποίθηση όλου του προπονητικού δυναμικού είναι ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλειψε αγωνισμάτων αντοχής. Στην Κ14 δεν κάνουμε πολλές αλλαγές, το σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να αυξηθούν οι αγώνες με μότο “οι αγώνες είναι μέσo και όχι αυτοσκοπός”. Στα δρομικά αγωνίσματα τα 1.000 μ. έγιναν 2.000 μ., ενώ προσθέτουμε το επί κοντώ, γιατί βοηθάει στην πολυπλευρικότητα, ενώ στις ρίψεις αλλάζουμε το μπαλάκι με ακόντιο (400 γρ) και το δίσκο (750 γρ.). Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνθετα συστήνουμε 4αθλα με στόχο τα παιδιά να περάσουν από περισσότερα αγωνίσματα.

Περισσότερες αλλαγές θα υπάρχουν στην Κ16, αφού αφαιρέθηκαν τα 300 μ., 600 μ. και 1.000 μ., 300μ. εμπ., τα αγωνίσματα με τις μεγαλύτερες αναερόβιες επιβαρύνσεις. Στη θέση τους μπαίνουν τα 1.200 μ., τα 3.000 μ. τα 2.000 μ. στιπλ χωρίς λίμνη και τα 200 μ. εμπ. αντί για 300 μ. εμπ., ενώ στα άλματα διατηρούνται το μήκος, ύψος, επί κοντώ και αντί για τριπλούν βάζουμε 4πλούν και για τα αγόρια και για τα κορίτσια (χωρίς κουτσό, με φόρα 15μ.)
Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΠΑΣ θα αποφασίσει για την ένταξη σε περιφερειακό επίπεδο αγώνων σε ανώμαλο έδαφος με τη συμμετοχή και μικρότερων κατηγοριών καθώς έχει διαπιστωθεί από τους προπονητές πως υπάρχει έλλειψη”.

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και ΓΓ του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής ανέφερε:
“Τώρα έχουμε πάει σε στοχεύσεις πιο εξειδικευμένες, τόσο στο μέτωπο των σωματείων, όσο και στο μέλλον των ταλαντούχων αθλητών, ώστε να επιτύχουμε να διατηρήσουμε σε αγωνιστικά επίπεδα ακόμη περισσότερα παιδιά και να μη χάνεται ‘κανένα ταλέντο προς τα πάνω. Στόχος να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόωρη επιβάρυνση σε μικρούς αθλητές, έτσι ώστε να μην καταπονούνται και να μην έρχονται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβλήματα στην τεχνική και άλλες παραμέτρους που συμβάλουν στο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλον και κανόνες στο πως προπονούνται, στα μέσα, τις μεθόδους, στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να φτάνουν πιο ομαλά στις μεγαλύτερες ηλικίες για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν στην κατηγορία των ανδρών δίχως να κουβαλάνε παθογένειες.”

Ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας, είπε:
“Για να περάσουμε σε αυτή την αλλαγή βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα. Είχαμε πρόωρη εγκατάλειψη αθλητών λόγω επιβάρυνσης και πρόωρης εξειδίκευσης. Έπρεπε να ισοσκελίσουμε και να πάμε μαζί με τα προγράμματα που πάνε στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε κατηγορίες αγωνισμάτων που είμαστε πίσω, όπως η αντοχή”.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό:

Στις ΗΠΑ και για κάτω των 15 ετών υπάρχουν εθνικά πρωταθλήματα, με όλους τους δρόμους όπως στις μεγάλες κατηγορίες, μέχρι 3000μ. Αντί για 400μ. εμπόδια γίνονται 200μ. εμπόδια, ενώ υπάρχει και 4χ800μ. Δεν γίνεται επι κοντώ, δισκοβολία, σφυροβολία.
Στη Μ.Βρετανία για κάτω των 15 ετών γίνεται λίγκα 4 αγώνων με βαθμολόγηση βάσει θέσεων. Γίνονται 100μ., 200μ., 300μ., 800μ., 1500μ., 80μ. εμπ. και γίνονται όλες οι ρίψεις και τα άλματα εκτός του τριπλούν.
Στη Γερμανία το πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών περιλαμβάνει 100μ., 300μ., 800μ., 3000μ., 80μ. εμπ., 300μ. εμπ., 4χ100μ. και όλα τα άλματα και τις ρίψεις.
Στην Ισπανία κάτω των 16 ετών γίνονται τα αγωνίσματα που ίσχυαν και στην Ελλάδα για ΠΠ/ΠΚ (δείτε->εδώ) με διαφορά ότι σκυταλοδρομία έχουν 4χ100μ. ενώ έχουν και 1500μ. στηπλ.
(Σε κάθε περίπτωση οι ηλικιακές κατηγορίες είναι διετείς)

Προηγούμενο άρθροΣτο Μπουένος Άιρες η ελληνική αποστολή για τους 3ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας
Επόμενο άρθροYouth Olympic Games – the greek team

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ψηφίστε ποιά είναι η πιο αστεία πρόταση, το τετραπλούν ή τα 1200 μέτρα ;;
    Τώρα πια, τέρμα η επιβάρυνση και εξειδίκευση των αθλητών των κατηγοριών. Η πρόωρη εγκατάλειψη θα ανήκει στο παρελθόν !

  2. Αν δεν θέλετε επιβαρύνσεις, να καταργηθεί το αστείο πρωτάθλημα με πρωταθλητή Βορρά, πρωταθλητή Νότου ή να κοπεί η αξιολόγησή του. Όλα τα άλλα είναι επιπολαιότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ