Αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο “Yπάρχει πρωταθλητισμός χωρίς ουσίες” που παρέθεσε ο Περικλής Ιακωβάκης στο protagon.gr

” Aφορμή για αυτό το άρθρο ήταν ένα κείμενο του Κώστα Γιαννακίδη που συνέδεε τις υψηλές αθλητικές αποδόσεις με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η πραγματική όμως αιτία για τη συγγραφή του είναι πως σε περίοδο μεγάλων διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, επικρατεί η γνωστή συζήτηση περί ντόπινγκ και πρωταθλητισμού που δεν γίνεται να με αφήσει αδιάφορο. Πόσο μάλλον τώρα που δεν αγωνίζομαι πια και μπορώ πιο εύκολα να μπω στην όποια δημόσια συζήτηση σχετικά με τον χώρο που αγαπώ. Σαν άνθρωπος του αθλητισμού θα ήθελα να αναφέρω μερικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν τους αναγνώστες να σκεφτούν και κάποια άλλα δεδομένα καθώς και να σχολιάσω κάποια από τα γραφόμενα του κ. Γιαννακίδη τον οποίο, δεν γνωρίζω προσωπικά και δεν έχω συναντήσει ποτέ.

Θα ξεκινήσω από τη κλασική και επικρατούσα άποψη πως ΟΛΟΙ οι αθλητές σε τοπ επίπεδο είναι ντοπέ. Με αυτή την λογική των γενικεύσεων δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Αν είναι έτσι τότε ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι είναι διεφθαρμένοι, ΟΛΟΙ οι πολιτικοί το ίδιο, ΟΛΟΙ οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι κλέφτες, ΟΛΟΙ οι δικαστές ανήκουν σε παραδικαστικά κυκλώματα και γενικά όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι είναι σε απόλυτο βαθμό διεφθαρμένοι. Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές και δεν βγάζει πουθενά, ας τοποθετήσουμε τα πράγματα στην κανονική τους βάση.

Ο πρωταθλητισμός ως υποσύνολο της κοινωνίας έχει και αυτός τους ίδιους περίπου κανόνες λειτουργίας. Όπως υπάρχει η παρανομία στην κοινωνία, έτσι υπάρχουν και στον πρωταθλητισμό αυτοί που με μη νόμιμο τρόπο θέλουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω (σε επίδοση ή θέση). Το ντόπινγκ άλλωστε υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί το σύστημα του anti-doping (για τον Κλασικό Αθλητισμό τουλάχιστον) με διάφορους τρόπους όπως το σύστημα ADAMS, το Blood Passport και τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας για την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών. Επίσης, η WADA αύξησε την ποινή από 2 σε 4 χρόνια τιμωρίας, για αυτούς που βρίσκονται με θετικό δείγμα σε έλεγχο ως έναν ακόμα αποτρεπτικό παράγοντα. Όλο αυτό το σύστημα λειτουργεί άλλες φορές αποδοτικά και άλλες όχι. Η νέα διοίκηση της IAAF μετά από το πρόσφατο σκάνδαλο με την Ρωσία έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε θέματα ντόπινγκ και διαφθοράς, μια διαδικασία που είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Προσωπικά, θεωρώ πως καλό θα ήταν να βγαίνει σε μηνιαία και όχι σε ετήσια βάση, ένα επίσημο και αναλυτικό (ως προς τους εξεταζόμενους και τις τοποθεσίες) δελτίο Τύπου από την IAAF με όλους τους θετικούς ή αρνητικούς, ελέγχους ντόπινγκ. Oι περισσότεροι πιστεύουν πως όλοι είναι ντοπέ αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος ή αν γίνεται είναι εκ του ασφαλούς (όπως γράφει και στο άρθρο του ο κ. Γιαννακίδης). Για την ιστορία μέσα στο 2015 η IAAF ανακοίνωσε πως έκανε 2014 ντόπινγκ τεστ εκτός και εντός αγώνων (in & out of competition) εκ των οποίων τα 902 δείγματα ήταν και για EPO (ερυθροποιητίνη που χρησιμοποιείται κυρίως από δρομείς μεγάλων αποστάσεων). Επιπλέον έκανε και 989 τεστ αίματος για το λεγόμενο blood passport. Σε αυτά η IAAF δεν υπολογίζει τα τεστ που κάνει κάθε χώρα από μόνη της εκτός αγώνων (out of competition) και τα τεστ που γίνονται στους διάφορους μικρότερους αγώνες (Εθνικά πρωταθλήματα, διεθνή meetings κλπ).

Σχετικά με το ενδιαφέρον του κόσμου και τις εξωπραγματικές επιδόσεις δεν συμφωνώ με αυτά που γράφτηκαν. Οι διάφορες έρευνες δείχνουν μια μικρή κάμψη στο ενδιαφέρον του κόσμου για τον κλασικό αθλητισμό. Αυτό μας έχει προβληματίσει και τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ψάχνουμε να βρούμε πως μπορούμε να δράσουμε. Οι αιτίες σύμφωνα με αυτές τις έρευνες κοινής γνώμης είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης των αγωνισμάτων, η μεγάλη διάρκεια των αγώνων και όχι το επίπεδο των επιδόσεων. Δεν γίνεται να έχεις καλύτερες επιδόσεις συνέχεια. Αυτό έχει να κάνει με την φουρνιά των αθλητών, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, την προπονητική/επιστημονική εξέλιξη και την τύχη σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί με το 9ʼ86» που έκανε ο Καρλ Λιούις στο Τόκιο το 1991 στα 100 μέτρα να ήταν πέμπτος στο Λονδίνο το 2012 όμως αντίστροφα ο Ράδερφορντ που κέρδισε στο άλμα εις μήκος με 8ʼ31» θα ήταν τέταρτος στον αντίστοιχο τελικό του 1991 και στον τελικό της Σεβίλλης του 1999 θα ήταν πέμπτος. Αν ψάξει κάποιος μπορεί να βρει πολλά τέτοια παραδείγματα σε διάφορα αγωνίσματα.

Δεν ισχύει καθόλου πως όσο γυρνάμε τον χρόνο προς τα πίσω θα έχουμε χειρότερες επιδόσεις. Μια ματιά στην λίστα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ (των αγωνισμάτων του Ολυμπιακού Προγράμματος) αρκεί για να το αποδείξει. Στον ανοικτό στίβο σε Άνδρες και Γυναίκες υπάρχουν αυτή την στιγμή 20 Παγκόσμια ρεκόρ που έχουν γίνει πριν το 2000. Τα μισά περίπου από αυτά έχουν γίνει πριν το 1990! Άρα σύμφωνα με την λογική του προαναφερθέντος άρθρου σε όλα αυτά τα αγωνίσματα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή δεν υπάρχει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Από την άλλη υπάρχουν ρεκόρ που δεν τα έχουν προσεγγίσει καθόλου οι σύγχρονοι αθλητές τα τελευταία χρόνια.

Στο σημείο αυτό, θέλω απλώς να αναφέρω ως ένα επιπλέον στοιχείο προς συζήτηση, πως υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις από σοβαρές και μεγάλες ομοσπονδίες κλασικού αθλητισμού για μηδενισμό ή αναθεώρηση των ρεκόρ και το ξεκίνημα τους από την αρχή (π.χ από το 2017). Όπως και να έχει, στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον του κοινού θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί μιλάμε για συμμετοχή αθλητών από περισσότερες από 200 χώρες με συνεχώς μεγαλύτερο και καλύτερο επίπεδο αθλητισμού άρα και ανταγωνισμού.

Δεν μπορώ να δεχτώ πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιτύχει επιδόσεις υψηλού επιπέδου μόνο και μόνο με τη χρἠση απαγορευμένων ουσιών. Αν δεν υπάρχει μεγάλο ταλέντο, αφοσίωση, επιμονή, τύχη και πάρα πολύ σκληρή προπόνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιος υψηλές επιδόσεις

Ο πρωταθλητισμός θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί η έννοια του καλύτερου, γρηγορότερου, δυνατότερου θα συνεχίσει να υπάρχει. Και ναι μιλάμε για μια μεγάλη παγκόσμια επιχείρηση με πολλά λεφτά που όμως δεν έχει καμία σχέση με κάποια άλλα ομαδικά σπορ σε επίπεδο αμοιβών για τους αθλητές και τους προπονητές. Ο κόσμος θα συνεχίσει να γυμνάζεται σε μαζικό επίπεδο ανεξάρτητα από τις επιδόσεις στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ή του Ρίο γιατί είναι πια γνωστά σε όλους τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και της υιοθέτησης ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής.

Τέλος πιστεύω στις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου είδους και όταν βλέπω μπροστά μου τέτοια μοναδικά ταλέντα όπως ο Μαικλ Τζόνσον, ο Μπολτ, η Άλισον Φέλιξ, ο Αστον Ιτον κλπ δεν μπορὠ παρά να τους θαυμάσω. Έχοντας κάνει κάποιες επιτυχίες στο χώρο του στίβου και γνωρίζοντας τί σημαίνει να αγγίζεις τα όρια σου δεν μπορώ να δεχτώ πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιτύχει επιδόσεις υψηλού επιπέδου μόνο και μόνο με τη χρἠση απαγορευμένων ουσιών. Αν δεν υπάρχει μεγάλο ταλέντο, αφοσίωση, επιμονή, τύχη και πάρα πολύ σκληρή προπόνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιος υψηλές επιδόσεις.

Μιλώντας για μεγάλα ταλέντα, μπορεί να θαυμάσει όποιος θέλει πολλά τώρα που ξεκινάει ο στίβος στο Ρίο. Μια από τις περιπτώσεις που προσωπικά περιμένω να δω είναι η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια της ομάδας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η 17χρονη Σίντεϊ Μακλάφλιν που θα τρέξει τις επόμενες μέρες στα 400 μέτρα εμπόδια. Ήρθε η ώρα του στίβου λοιπόν στο Ρίο και είμαι σίγουρος πως για μια ακόμη φορά ο κόσμος θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τους αγώνες, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις και τα ρεκόρ που θα επιτευχθούν. Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους του αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν στη σπουδαία αυτή διοργάνωση!”

Προηγούμενο άρθροRio: Πρεμιέρα στο στίβο με 7θλο και 10αρι γυναικών – και τα 20χλμ βάδην ανδρών
Επόμενο άρθροRio, day1: Το 10αρι των ρεκόρ! Παγκόσμιο η Ayana, πανελλήνιο η Πάππας, στην αυλαία του στίβου

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήπως γνώρισες κατά τη διάρκεια της αθλητικής σου σταδιοδρομίας τον κ. Λιναρδάτο; Τα ίδια μας είπαν και ο Πύρρος Δήμας με τη Βούλα Πατουλίδου μετά το τέλος της αθλητικής τους σταδιοδρομίας.

 2. Περικλή πέρασες από ένα χώρο δύσκολο και πέτυχες αρκετά καλές επιδόσεις. Πίστεψέ με είναι καλύτερα να μην μιλάς γαι το ποιός είναι καθαρός σε ουσίες και ποιός δεν είναι. Για το εάν μπορεί να γίνουν ή όχι, υψηλές επιδόσεις με φαρμακευτική βοήθεια ή χωρίς αυτή.
  Είναι σωστότερο για σένα. Μην εκτίθεσαι. Ποτέ δεν ξέρεις.

  • Περικλή πέρασες από ένα χώρο δύσκολο και πέτυχες αρκετά καλές επιδόσεις. Πίστεψέ με είναι καλύτερα να μην μιλάς γαι το ποιός είναι καθαρός σε ουσίες και ποιός δεν είναι. Για το εάν μπορεί να γίνουν ή όχι, υψηλές επιδόσεις με φαρμακευτική βοήθεια ή χωρίς αυτή.
   Είναι σωστότερο για σένα. Μην εκτίθεσαι. Ποτέ δεν ξέρεις.

   Κύριε Ιακωβάκη ήδη έχουν αρχίσει και σας γράφουν για διάφορες γνωριμίες σας. Και ίσως σας γράψουν και για άλλες γνωριμίες σας. Υπάρχου άνθρωποι που γνωρίζουν. Πραγματικά μην εκτίθεσται.

 3. Ένα έχω να σημειώσω… Υπάρχουν σίγουρα πολλοί κακεντρεχείς, κομπλεξικοί, πιθανόν άνθρωποι που δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να γυμναστούν που με κάθε (μα κάθε κυριολεκτικά…) ευκαιρία το μόνο που κάνουν είναι να βγαίνουν (99% ανώνυμα…) και να στάζουν “όξος και χολή” για τους πάντες, περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένους, άσημους ή διάσημους! Αρκεί να έχουν αναφερθεί στον πρωταθλητισμό, αρκεί να έχουν πει πως μπορεί να φτάσει κανείς σε υψηλές επιδόσεις χωρίς να έχει ντοπαριστεί… ή τουλάχιστον να μην έχει πάρει ουσίες που βρίσκονται στις απαγορευμένες ή να μην έχει βρεθεί ποτέ με ποσοστά πάνω από τα όρια… Είναι βέβαια σχεδόν σίγουρος ότι αυτοί οι άμεμπτοι και άτεγκτοι τιμητές των πάντων (που σχολιάζουν μάλιστα αφήνοντας υπονοούμενα και θολούρα…) δύσκολα θα μπορούν να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους και να πουν ότι είναι σωστοί, υπεύθυνοι, έντιμοι κ.α. στη δουλειά τους, προς τους άλλους ή το Κράτος! Πιθανόν είναι μεγάλα λαμόγια που βέβαια ψυχολογικά ωθούνται να βρίσκουν και άλλα γύρω τους, οπότε παίρνει η μπάλα και ανθρώπους και αθλητές επιπέδου όπως ο Περικλής Ιακωβάκης… Κρίμα!

  • Ένα έχω να σημειώσω… Υπάρχουν σίγουρα πολλοί κακεντρεχείς, κομπλεξικοί, πιθανόν άνθρωποι που δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να γυμναστούν που με κάθε (μα κάθε κυριολεκτικά…) ευκαιρία το μόνο που κάνουν είναι να βγαίνουν (99% ανώνυμα…) και να στάζουν “όξος και χολή” για τους πάντες, περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένους, άσημους ή διάσημους! Αρκεί να έχουν αναφερθεί στον πρωταθλητισμό, αρκεί να έχουν πει πως μπορεί να φτάσει κανείς σε υψηλές επιδόσεις χωρίς να έχει ντοπαριστεί… ή τουλάχιστον να μην έχει πάρει ουσίες που βρίσκονται στις απαγορευμένες ή να μην έχει βρεθεί ποτέ με ποσοστά πάνω από τα όρια… Είναι βέβαια σχεδόν σίγουρος ότι αυτοί οι άμεμπτοι και άτεγκτοι τιμητές των πάντων (που σχολιάζουν μάλιστα αφήνοντας υπονοούμενα και θολούρα…) δύσκολα θα μπορούν να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους και να πουν ότι είναι σωστοί, υπεύθυνοι, έντιμοι κ.α. στη δουλειά τους, προς τους άλλους ή το Κράτος! Πιθανόν είναι μεγάλα λαμόγια που βέβαια ψυχολογικά ωθούνται να βρίσκουν και άλλα γύρω τους, οπότε παίρνει η μπάλα και ανθρώπους και αθλητές επιπέδου όπως ο Περικλής Ιακωβάκης… Κρίμα!

   Κύριε Μαμουζέλο “όξος και χολή” στέζετε εσείς και δεν ήταν του χαρακτήρα σας τουλάχιστον μέχρι τώρα. Κακεντρεχείς – κομπλεξικοί – λαμόγια κ.τ.λ. Προφανώς για να υπερασπιστείται τον Περικλή τον Ιακωβάκη, που κανείς δεν έθιξε και δεν το χρειάζεται κι’ όλας. Υψηλό επίπεδο αθλητού και αλώβητος από τον δύσκολο χώρο του στίβου. Απλά κάποιοι γράφουν την γνώμη τους ευγενικά, πράγμα που δεν κάνετε εσείς. Όσο για την ανωνυμία υπάρχει σοβαρός λόγος που γίνεται. Και πιστέψτε με δεν γνωρίζετε το χώρο όσο καλά νομίζετε.

 4. “ή τουλάχιστον να μην έχει πάρει ουσίες που βρίσκονται στις απαγορευμένες ή να μην έχει βρεθεί ποτέ με ποσοστά πάνω από τα όρια… ”
  Μαμουζέλο νομίζεις ότι κάνεις καλό στον Ιακωβάκη υπονοώντας, ότι έκανε χρήση ουσιών που δεν ήταν στην απαγορευμένη λίστα ή το χειρότερο ότι αυτά που χρησιμοποιούσε ήταν τόσα ώστε να μην υπερβαίνουν τα όρια της λίστας;

 5. Θυμάμαι κάτι απίστευτες ανατολικογερμανιδες Τσέχες και σοβιετικές με μούσια και μουστάκια και κάτι “ποντίκα” διπλάσια από του ράμπο

 6. Φυσικά να θυμηθούμε και την αμερικανίδα με τα διαστημικά ρεκόρ στα 100 και 200 που μας άφησε χρόνους μόλις στα 38 της από την πολύ ντόπα

 7. “Χαζεύοντας” το σάϊτ έπεσα πάνω στα μεταγενέστερα του δικού μου σχόλια… Και απλώς διευκρινίζω ότι μερικοί δεν καταλαβαίνουν όσα διαβάζουν ή κάνουν τους αφελείς…
  Δεν υπονόησα ποτέ ότι ο Ιακωβάκης ή άλλο Έλληνας αθλητής που δεν ενεπλάκη ποτέ σε υπόθεση ντόπιγκ είχε πάρει κάποιο φάρμακο, αλλά δεν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο.
  Επισήμανα γενικά ότι όσοι αθλητές δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε οποιονδήποτε έλεγχο δεν μπορεί αυθαίρετα να θεωρούνται ύποπτοι για οποιαδήποτε παράβαση, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και μετά το πρόσφατο “χακάρισμα” των αρχείων της WADA ότι υπάρχουν αθλητές που για ιατρικούς λόγους έπαιρναν (με άδεια) φάρμακα που περιείχαν απαγορευμένες ουσίες, αλλά δεν κρίνονταν ντοπέ… Αυτό ακριβώς υπονοούσε η φράση “να μην έχουν βρεθεί με ποσοστά πάνω απ’ τα όρια”. Γιατί αν κάποιος ακόμη και για ιατρικούς λόγους εμφανίσει υπερβολικά ποσοστά κάποιας απαγορευμένης ουσίας είναι αμφίβολο να θα κριθεί δικαιολογημένος. Τώρα πόσο “ευγενικά” ρωτήθηκε ο Ιακωβάκης για κάποια πράγματα ή πόσο σοβαροί λόγοι επιβάλλουν τα ανώνυμα σχόλια ας κρίνει ο καθένας… Τέλος, σε ό,τι αφορά αν ξέρω καλά ή όχι το χώρο, απαντώ ότι δεν συνήθιζα ποτέ να κυκλοφορώ σε προπονητήρια ή γυμναστήρια ή αποδυτήρια για να συλλέγω πληροφορίες ή να παρακολουθώ κινήσεις αθλητών, προπονητών, γιατρών, φυσικοθεραπευτών΄, παραγόντων ή τρίτων που είχαν πρόσβαση εκεί. Ασφαλώς και δεν ξέρω τα πάντα… Στο συγκεκριμένο θέμα ακολουθούσα πάντοτε έναν κατά τη γνώμη μου “χρυσό κανόνα”: όποιος δεν έχει εμπλακεί με οποιαδήποτε ιδιότητα σε θέμα ντόπινγκ είναι ΟΚ… Οποιος κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι παρέβη τους κανόνες και τιμωρηθεί είναι φάουλ… Κι αυτό ισχύει για Έλληνες και ξένους αθλητές οποιουδήποτε σπορ. Γιατί με υποψίες, σενάρια και πιθανολογήσεις δεν βρίσκεται άκρη ποτέ.

  • “Χαζεύοντας” το σάϊτ έπεσα πάνω στα μεταγενέστερα του δικού μου σχόλια… Και απλώς διευκρινίζω ότι μερικοί δεν καταλαβαίνουν όσα διαβάζουν ή κάνουν τους αφελείς…
   Δεν υπονόησα ποτέ ότι ο Ιακωβάκης ή άλλο Έλληνας αθλητής που δεν ενεπλάκη ποτέ σε υπόθεση ντόπιγκ είχε πάρει κάποιο φάρμακο, αλλά δεν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο.
   Επισήμανα γενικά ότι όσοι αθλητές δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε οποιονδήποτε έλεγχο δεν μπορεί αυθαίρετα να θεωρούνται ύποπτοι για οποιαδήποτε παράβαση, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και μετά το πρόσφατο “χακάρισμα” των αρχείων της WADA ότι υπάρχουν αθλητές που για ιατρικούς λόγους έπαιρναν (με άδεια) φάρμακα που περιείχαν απαγορευμένες ουσίες, αλλά δεν κρίνονταν ντοπέ… Αυτό ακριβώς υπονοούσε η φράση “να μην έχουν βρεθεί με ποσοστά πάνω απ’ τα όρια”. Γιατί αν κάποιος ακόμη και για ιατρικούς λόγους εμφανίσει υπερβολικά ποσοστά κάποιας απαγορευμένης ουσίας είναι αμφίβολο να θα κριθεί δικαιολογημένος. Τώρα πόσο “ευγενικά” ρωτήθηκε ο Ιακωβάκης για κάποια πράγματα ή πόσο σοβαροί λόγοι επιβάλλουν τα ανώνυμα σχόλια ας κρίνει ο καθένας… Τέλος, σε ό,τι αφορά αν ξέρω καλά ή όχι το χώρο, απαντώ ότι δεν συνήθιζα ποτέ να κυκλοφορώ σε προπονητήρια ή γυμναστήρια ή αποδυτήρια για να συλλέγω πληροφορίες ή να παρακολουθώ κινήσεις αθλητών, προπονητών, γιατρών, φυσικοθεραπευτών΄, παραγόντων ή τρίτων που είχαν πρόσβαση εκεί. Ασφαλώς και δεν ξέρω τα πάντα… Στο συγκεκριμένο θέμα ακολουθούσα πάντοτε έναν κατά τη γνώμη μου “χρυσό κανόνα”: όποιος δεν έχει εμπλακεί με οποιαδήποτε ιδιότητα σε θέμα ντόπινγκ είναι ΟΚ… Οποιος κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι παρέβη τους κανόνες και τιμωρηθεί είναι φάουλ… Κι αυτό ισχύει για Έλληνες και ξένους αθλητές οποιουδήποτε σπορ. Γιατί με υποψίες, σενάρια και πιθανολογήσεις δεν βρίσκεται άκρη ποτέ.

   Αγαπητέ Γιάννης ,το να παίρνεις απαγορευμένες ουσίες με τις ευλογίες της WADA δεν σημαίνει πως δεν κλέβεις την νίκη από κάποιον άλλο,δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ντοπέ επειδή σε καλύπτει το διεφθαρμένο σύστημα της IAAF WADA το οποίο κι εσείς σε ένα βαθμό υπηρετήτε . Ποιος μπορεί να μας πείσει πως οι αμφεταμίνες σε ένα παιδί 19 ετών ( αμερικάνα_ ενόργανη) είναι απαραίτητες και ποιός θα μας πείσει πως δέν είχε πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών της ?
   Ή πρόσφατη απαγόρευση του ρώσικου μελδόνιου έδειξε πως γνώριζαν αλλά άφηναν τους αθλητές να ντοπάρονται νόμιμα,μέχρι που μπήκε η Κριμαία στην μέση και ξεσκέπασαν τους Ανατολικούς ( ρώσους). Όσοι δηλ. το επερναν μέχρι να τα …σπάσουν καλά έκαναν (νόμιμο ντόπινγκ) οι υπόλοιποι είναι κατάπτυστοι και ντοπαρισμένοι. Μέχρι οι ρώσοι να βγάλουν και των ….άλλων τα νόμιμα φάρμακα στη φόρα.
   Γενικά το ντόπινγκ χρησιμοποιήτε για την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.
   Ένα ακόμα τελευταίο παράδειγμα αν μπείς στις λίστες των ελεγχόμενων αθλητών της WADA δεν θα βρείς εκεί όλα τα μεγάλα ονόματα που παίρνουν τα χρυσά μετάλλια στις ολυμπιάδες και μην μου πείτε πως κι αυτό δεν είναι ύποπτο?
   Γενικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο για το θέμα.

 8. Κύριε Μαμουζέλο κανείς δεν κατηγόρησε το Π. Ιακωβάκη για κάτι παράνομο στην όλη του αθλητική σταδιοδρομία. Κάθε άλλο μάλιστα. Απλά σε όλες του τις τελαυταίες συνεντεύξεις, του λένε Περικλή μην μιλάς ότι εσύ είσαι ο καθαρός με τους πολλούς ελέγχους, σε γάμους, βαπτίσια, κηδείες, στον ύπνο σου και στον ξύπνιο σου (δικά του λόγια). Το ίδιο έκανε και σαν αθλητής. Εγώ ο πανταχού παρών για έλεγχο και ίσως κάποιοι άλλοι όχι παρόντες. Ο καθαρός αθλητής, αυτός που δεν έχει να φοβηθεί κάτι, δεν χρειάζεται να το φωνάζει, γιατί όποιος φωνάζει πολύ στο τέλος χάνει το δίκιο του. Εκτός και εάν λέγοντάς το συνέχεια υπονοεί κάτι άλλο.

 9. Αγαπητέ άγνωστε συνομιλητή συμφωνώ με τη ευγενική και σαφή τοποθέτησή σου. Δεν ξέρω αν ο Ιακωβάκης υπερτονίζει τόσο συχνά τη θέση και τη συμπεριφορά του στο ζήτημα “ντόπινγκ”… Δεν είμαι εκπροσωπός του για να απαντήσω, αλλά σκέπτομαι ότι αν σε κάθε συνέντευξη που του ζητούν για κάποιο ΜΜΕ τον ρωτούν γι’ αυτό το θέμα είναι μάλλον αναγκαίο κακό να απαντά… Γιατί αν αρνείται εύκολα θα κατηγορηθεί πως έχει κάποιο λόγο να το αποσιωπά ή να το αποφεύγει! Μη ξεχνάτε ότι ο Ιακωβάκης μετέχει στην επιτροπή αθλητών της ΕΑΑ και ίσως με αφορμή αυτό να έρχεται η συζήτηση σ’ αυτό το θέμα, όταν πρέπει να αναφερθεί σε θέσεις ή ενέργειες που γίνονται διεθνώς στο θέμα αυτό. Τέλος πάντων, έχω τη γνώμη ότι για κάθε αθλητή που έχει αποχωρήσει, αν οι φίλαθλοι ενδιαφέρονται για κάτι, αυτό πρέπει να αφορά το σήμερα και πού μετέχει στα κοινά του αθλητισμού και όχι τι έκανε σε κάποιο θέμα στο οποίο δεν είχε ποτέ εμπλακεί…

 10. Αγαπητέ φίλε, ασφαλώς και θέλει να μιλάει κανείς με περίσκεψη και νηφαλιότητα για το θέμα του ντόπινγκ. Μόνο που είναι τόσο σύνθετο και βαθύ, ώστε είναι αδύνατο να το προσεγγίζει κανείς με αφορισμούς, προσωπικές ” γνωματεύσεις” και απολυτότητα, όπως γίνεται συχνά σε δημόσιες συζητήσεις (διαδικτυακές ή μη) όπου κάποιοι νομίζουν ότι ξέρουν την απολυτη αλήθεια και κάθε παράμετρο…
  Φυσικά και μπορούμε να υποθέσουμε (κάποιες φορές ίσως και με αξιοπιστία) ότι πράγματα που αφορούν το ντόπινγκ είναι μέρος του “συστήματος του αθλητισμού & του εσωτερικού ανταγωνισμού ισχύος που υπάρχει σ’ αυτό”. Πουθενά στον Κόσμο δεν υπάρχει και δεν διασφαλίζεται απόλυτη ηθική και εντιμότητα, διαφάνεια ή διαύγεια, στεγανοποίηση από διαπλοκή ή διαφθορά… Το θέμα είναι ότι υπάρχουν νόμοι, κανονιμσοί και διαδικασίες που δεν έχει επιβάλει μόνο ένας, αλλά έχουν γίνει αποδεκτοί από πολλά μέρη. Αυτά θεωρητικά φτιάχνουν ένα πλαίσιο νομιμότητας, είτε αρέσει είτε όχι, είτε διαφωνείτε εσείς ή εγώ κ.α. Οσοι λοιπόν κινούνται μέσα σ’ αυτό είναι ΟΚ, έστω κι αν εσείς λ.χ. θεωρείτε ότι γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο υπερ ή εις βάρος άλλων. Επίσης ΄΄οπως δεν αποκλείει κανείς τον “επιχειρηματικό πόλεμο” έτσι δεν αποκλείει και τον αθλητικο-πολιτικό ανάλογα με τα γεγονότα και τα συμφέροντα των ισχυρών κάθε περίοδο… Μόνο που μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αποδείξεις ή ομολογίες δεν έχουμε, όπως γίνεται και με όσα συμβαίνουν στον Κόσμα σήμερα, αλλά κανείς δεν εξηγεί πώς και γιατί συμβαίνουν, ποιους ακριβώς εξυπηερτούν και με ποιο τελικό σκοπό… Ας πηγαίνουμε λοιπόν με βάση όσα ισχύουν και όσα αποδεικνύονται ή αποδέχονται τα αρμόδια όργανα για να μη χάσουμε το μέτρο… Δεν έχω να πω τίποτε άλλο και προσωπικά δεν “υπηρετώ τίποτα” που να καλύπτει πρόσωπα ή γεγονότα. Οσα αφορούν Έλληνες πρωταθλητές και έρχονται νόμιμα από τα αρμόδια όργανα η άποψή μου είναι ότι πρέπει να έχουν τις προβλεπόμενες συνέπειες, δηλ. τιμωρία, αφαίρεση μεταλλίων, ακύρωση επιδόσεων κ.α.

  • Κατω απο καθε αρθρο η σχολιο, προβεβλημενου αθλητη, φυτρωνουν μαγικα τα σχολια του δικου μασ Γιαννη.
   Τυχαιο…Παιρνει ετσι λιγη απο την αιγλη του υπογραφοντος Περικλη Ιακωβακη. οτι του λειπει δηλαδη. Προφανως κ ο Περικλησ δικαιουται να εχει αποψη και να την καταθετει. Τελεια.
   Αλλα ο μαιντανος Γιαννης, που νοστιμιζει καθε ξαναζεσταμενο φαγητο στο μεγαλο μαγειρειο της Συγγρου, καλο ειναι να περιοριζεται σε αυτα που ξερει…η σε αυτα που πρεπει να ξερει, η σε αυτα που του λενε να λεει μηπωσ και ξαναεκλεγει.Αλλα φευ…Ισως αυτη τη φορα ο γνωστος ντελιβερας της Συγγρου, δεν εκομισε το σωστο φακελλο στον Πανελληνιο, οπωσ τοτε
   συμβουλη γενικου τυπου…Κρειττον το σιγαν του λαλειν…
   Πεταλο.

 11. Ο Περικλής έγραψε ιστορία στον Ελληνικό αθλητισμό, όταν κάπιοι άλλοι και άλλες τον ντρόπιασαν όσο δε πάει άλλο. Μέχρι και υπηκοότητα άλλαξαν κάποιοι μην αντέχοντας τη ντροπή. Τα κακεντρεχή σχόλια προφανώς τα γράφουν κολάντζες ή ντοπάκηδες. Αντε χαθείτε ρε καραγκιόζηδες. Βρωμίζετε τον χώρο με τη μπόχα σας.

  • Ο Περικλής έγραψε ιστορία στον Ελληνικό αθλητισμό, όταν κάπιοι άλλοι και άλλες τον ντρόπιασαν όσο δε πάει άλλο. Μέχρι και υπηκοότητα άλλαξαν κάποιοι μην αντέχοντας τη ντροπή. Τα κακεντρεχή σχόλια προφανώς τα γράφουν κολάντζες ή ντοπάκηδες. Αντε χαθείτε ρε καραγκιόζηδες. Βρωμίζετε τον χώρο με τη μπόχα σας.

   Μπόχα εκπέμπεις εσύ και βρωμίζεις τον χώρο με την γλώσσα σου. Κανένας δεν κατηγορεί τον Περικλή τον Ιακωβάκη για την άμεμπτη αθλητική του σταδιοδρομία. Απλά του λένε Περικλή μην μιλάς – ακόμη και όταν ήταν αθλητής το ίδιο έκανε, εσύ ο καθαρός με τους πολλούς ελέγχους (σε γάμους βαπτίσια κηδείες στο ύπνο του και στον ξύπνιο του – δικά του λόγια (του γράφουν παραπάνω), ενώ ίσως οι άλλοι είναι εξαφανισμένοι για να αποφύγουν τους ελέγχους. Μεγάλη σταδιοδρομία, έκανε διδακτορικό στον εαυτό του για τα 400 εμπόδια. Πολύ δουλειά και με μυαλό. Εάν δεν έλεγε αυτά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε γραφτεί. Να μην πόυμε κι άλλα γιατί δεν είναι καλό γενικότερα για τον στίβο. Αυτά και δεν επανέρχομαι.

  • Ο Περικλής έγραψε ιστορία στον Ελληνικό αθλητισμό, όταν κάπιοι άλλοι και άλλες τον ντρόπιασαν όσο δε πάει άλλο. Μέχρι και υπηκοότητα άλλαξαν κάποιοι μην αντέχοντας τη ντροπή. Τα κακεντρεχή σχόλια προφανώς τα γράφουν κολάντζες ή ντοπάκηδες. Αντε χαθείτε ρε καραγκιόζηδες. Βρωμίζετε τον χώρο με τη μπόχα σας.

   Βρομερέ σχολιαστή περισσότερο κακό κάνεις εσύ με την φρασεολογία σου στον Ιακωβάκη από τους άλλους. Ειδικά αν είσαι του κύκλου του. Μπορεί και να μην είσαι.

 12. Αγαπητοί φίλοι και σχολιαστές ας αποδεχτούμε επιτέλους ότι το ντόπινγκ πάει χέρι χέρι με τον υψηλού επιπέδου πρωταθλητισμό. Όχι δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία αλλά κοιτάχτε γύρω σας. Champions League, NBA, Ολ. Αγώνες συνεχής υποχρεώσεις αθλητών και πάντα απόδοση στο όριο. Τα γερόντια της Μίλαν έτρεχαν σαν παλαβά 90 λεπτά, στο ΝΒΑ έχει μόνο drug test, στα μήτινγκ στίβου γίνονται ρεκορ και τον Σεπτέμβριο και όλες οι άλλες αποκαλύψεις για χρήση δήθεν θεραπευτική. Στο μόνο που θα συμφωνήσω απόλυτα είναι ότι κανείς δεν γίνεται πρωταθλητής μόνο με φάρμακα, αυτό είναι αυτονόητο. Ας αποδεχτούμε επίσης ότι πλέον ο πρωταθλητισμός είναι κυρίως μπίζνα, σόου κάτι σαν Χόλυγουντ και ας τον απολαύσουμε. Άλλωστε και οι Rolling Stones το κορυφαίο αλμπουμ τους το έγραψαν φουλ μέσα στα ναρκωτικά (Sticky Fingers) δεν παύουμε να το απολαμβάνουμε ακόμα και τώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ