Με κοκαΐνη είχε ανιχνευθεί ο 22χρονος Καναδός παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ το 2015, Shawn Barber, στον -αναμενόμενο- έλεγχο που του έγινε μετά τα πρωτάθλημα της χώρας του στο Edmonton στις 9 Ιουλίου και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Καναδός μάλιστα απαλλάχθηκε τελικά και απλά ακυρώθηκε το αποτέλεσμα του αγώνα του, καθώς είχε μεν την ουσία την ημέρα εκείνη στον οργανισμό του αλλά κρίθηκε ότι …δεν ήταν αυτός ο υπαίτιος αλλά ούτε και είχε γνώση της κατάστασης!

Τι υποστήριξε; Την προηγούμενη ημέρα σε site γνωριμιών είχε αναζητήσει γυναίκα επισημαίνοντας κιόλας ότι πρέπει να είναι “drug free” και “disease free” και εντέλει συνάντησε το βράδυ. Η γυναίκα όμως φέρεται -και κατέθεσε η ίδια- πώς έκανε “μυτιά” κοκαΐνης 3 ώρες πριν τη συνάντηση και εκ νέου στο μπάνιο του ξενοδοχείου, πριν συνευρεθούν και ότι η ουσία πέρασε μέσω στοματικών υγρών καθώς φιλήθηκαν αρκετά για μισή ώρα, στον Barber, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα, που μάλιστα δεν πήγε επί πληρωμής, είχε κάνει τέτοια χρήση.

Στο δείγμα του βρέθηκε μεταβολίτης κοκαΐνης (“benzoylecgonine”) σε ποσότητα 96 ng/mL στο “A” δείγμα και 85 ng/mL στο “B” δείγμα.
Η κοκαΐνη ανήκει στη λίστα της WADA στα διεγερτικά και η ποινή προβλεπόταν 4ετης εφόσον ο αθλητής δεν αποδείκνυε ότι δεν υπήρχε πρόθεση.
Το ότι ο αθλητής έπεισε πως δεν είχε καμία ευθύνη ή υποψία και η πράξη του δεν είχε κατά τα άλλο τέτοιο ρίσκο, αλλά και η αθωωτική απόφαση σε μια αντίστοιχη περίπτωση στο δικαστήριο αθλητικών διαφορών (CAS) από το 2009 που φορούσε τον αθλητή τέννις Richard Gasquet και αφού το θέμα πέρασε και από το ανεξάρτητο αθλητικό δικαστήριο του Καναδά (Canadian Centre for Ethics in Sport), στις 11 Αυγούστου, λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων, οδήγησε σε αθωωτική απόφαση και στην περίπτωση του Καναδού και του επετράπη να αγωνιστεί στο Ριο καθώς φυσικά είχε το όριο από παλαιότερα.

[Note: Μετά από μερικούς μήνες, τον Απρίλιο του 2017, ο Barber έκανε “come-out” δηλώνοντας ομοφυλόφιλος…]

ΣΕΝΑΡΙΑ …

Το αν ευσταθεί ή είναι καλώς κατασκευασμένο σενάριο δεν μπορούμε βέβαια να το ξέρουμε (…)

Με την ευκαιρία, ακολουθούν ορισμένες από τις πλέον παλαβές ιστορίες doping

Τα απόβλητα

Μια υπόθεση που είχε κάνει αίσθηση ήταν αυτήν της ΓαλλοΜαροκινής Fatima Yvelain που το 2013 είχε βρεθεί θετική σε ερυθροποιητίνη μετά από ημιμαραθώνιο και ισχυρίστηκε ότι επειδή υπήρξε έντονη βροχόπτωση, νερό από το έδαφος που εμπεριείχε ιατρικά απόβλητα, καθώς η διαδρομή περνούσε κοντά από σημείο με τέτοια, εισήλθε μέσα από το σορτσάκι της και επηρέασε το δείγμα ουρίνης που έδωσε μετά.
Η εθνικού επιπέδου Yvelain πάντως δεν έπεισε σε καμία περίπτωση αλλά έχει περάσει στα χρονικά ως η κορυφαία δικαιολογία για αντίκρουση περίπτωσης doping.

Η οδοντόπαστα

Πάταγο είχε κάνει η περίπτωση του Γερμανού Ολυμπιονίκη του 1992 στα 5000μ. Dieter Baumann για τη νανδρολόνη με την οποία βρέθηκε θετικός σε δύο ελέγχους ούρων στα τέλη του 1999. Αναφέρθηκε ότι οι τιμές και η φύση της ουσίας δεν ήταν λογικές για αθλητή αντοχής και ότι σε επόμενους ανεπίσημους ελέγχους συνέχιζε να εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα. Το πρόβλημα τελικά …εντοπίστηκε κι αποδόθηκε στην οδοντόπαστα και μάλιστα ότι η ουσία είχε προστεθεί εξωγενώς και θεωρήθηκε μια στοχευμένη “επίθεση” αγνώστων συνδεδεμένη με την πρώην Ανατολική Γερμανία! 

Η δολιοφθορά είναι κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κάνει σχετικές εικασίες εμπλεκόμενοι (και στην Ελλάδα έχουν γίνει αναφορές για μπουκαλάκια νερού κ.α.)

Τότε, η Γερμανική Ομοσπονδία επέτρεψε στον αθλητή να λάβει μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του 2020 αλλά η IAAF όχι, τελικά ο Baumann ξανάτρεξε το 2002 και ήταν 2ος στα 10.000μ. στο Ευρωπαϊκό στο Μόναχο, στα 37 του.

Το δώρο γενεθλίων

Ιδιαίτερη ήταν και η περίπτωση του παγκοσμίας κλάσης Αμερικανού Dennis Mitchell που το 1998 τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης τα απέδωσε σε 5 μπουκάλια μπύρας και …4 συνεχόμενες φορές έρωτα με τη γυναίκα του που είχε γενέθλια και όπως και ο ίδιος είπε …άξιζε να της παρέχει τέτοια απόλαυση. Η ομοσπονδία των ΗΠΑ το δέχθηκε μάλιστα, όχι όμως και η παγκόσμια ομοσπονδία.
Δέκα χρόνια αργότερα ο αθλητής ενεπλάκη και στο σκάνδαλο Balco και κατέθεσε όπως και ο Α.Pettigrew ότι ο προπονητής τους Trevor Graham τους χορηγούσε με ένεση αυξητική ορμόνη (HGH).

Η μεγέθυνση

Ακόμη, ο LaShawn Merritt είχε τιμωρηθεί λόγω χρήσης -μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Ιανουαρίου 2010- απαγορευμένων ουσιών, τεστοστερόνης, που ισχυρίστηκε ότι ήταν από χρήση του προϊόντος “ExtenZe” για μεγέθυνση του ανδρικού μορίου…
Στο παγκόσμιο του 2011 αγωνίστηκε ως κάτοχος του τίτλου, ενώ κέρδισε το δικαίωμα της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω CAS. Κάπως έτσι καταρρίφθηκε η απόφαση της ΔΟΕ να αποκλείει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσους αθλητές έχουν εκτίσει ποινή για χρήση απαγορευμένων ουσιών…

Προηγούμενο άρθροΤο αγωνιστικό πρόγραμμα του 2017
Επόμενο άρθροRun Greece 2016

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαχαχα δεν πήρε ούτε λεφτά το κορίτσι ,αν δήλωνε κάτι τέτοιο θα είχε μπλεξίματα με εφορία, έ να κάνουμε κανένα ψυχικό ,καλά τα ψέματα αλλά να μην μπλέξουμε κι όλας!!!!
    Και ή Campel αθωώθηκε γιατί λέει πως το μπουκαλάκι ακούμπησε κάτω και υπήρχε πιθανότητα κάποιος άλλος να είχε πάρει ντόπα !!!!!! Χαχα απίστευτοι τύποι αυτοί που ελέγχουν το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα!!!!!
    Έχει σανό για όλους.

  2. Συγχαρητηρια σ αυτο το προτυπο αθλητη-τον Καναδο-και κυριως στην ολυμπιακη επιτροπη του Καναδα,που δεχτηκε τις εξηγησεις..και του επετρεψε να αγωνιστει.θα θα θυμισω,την συμπεριφορα των ελληνων θεατων στο οακα το 2004-πριν την εκκινηση στο τελικο των 200μ ανδρων.Συγκλονιστικη στιγμη.Υπαρχουν αντιστασες.πλεον.Καποια στιγμη αυτο το κακογουστο αστειο θα το πληρωσει ακριβα ο παγκοσμιος στιβος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ