Η θέληση του Όσκαρ Πιστόριους να τεθεί αντιμέτωπος με αρτιμελείς αθλητές οδήγησε σε μια σειρά εξετάσεων στην Κολωνία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά μπορεί να συμβεί. Ο Νοτιοαφρικανός αθλητής των 400μ, επονομαζόμενος και ως «Blade Runner» μετέχει σε ένα ειδικό πρόγραμμα, όπου εξετάζεται με έξι ακόμη αθλητές χωρίς αναπηρία, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η έρευνα της IAAF που ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τον περασμένο Ιούλιο η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, έπειτα από έναν αγώνα στη Ρώμη όπου ο Πιστόριους αντιμετώπισε αρτιμελείς αθλητές, ανέφερε ότι υπήρχε η προοπτική ένας αθλητής με κινητικές αναπηρίες να λάβει μέρος σε αγώνες έχοντας αντιπάλους αθλητές αρτιμελείς. Έτσι προέκυψε το πρόγραμμα στην Κολωνία, όπου ο Νοτιοαφρικανός, που αγωνίζεται με λάμες στα πόδια, εξετάστηκε με έξι ακόμη που έχουν ίδιους χρόνους, αρχικά για να διαπιστωθεί αν έχει πλεονέκτημα με το να χρησιμοποιεί τεχνητά μέλη, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς της IAAF.

Έπειτα έτρεξε σε υπαίθριο χώρο 400μ, σε ποδήλατο και ποδήλατο γυμναστικής, ενώ του έγιναν και εξετάσεις αίματος, παρουσία εκπροσώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλά και του αθλητή, ο οποίος «παρακολουθούταν» συνεχώς από κάμερες που κατέγραφαν τα πάντα.

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει μεγάλη σημασία για την IAAF, ακριβώς λόγω των κανονισμών που υπάρχουν. Η Ομοσπονδία έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα για να καταλάβει συγκεκριμένα αν οι αθλητές που αγωνίζονται με πρόσθετα μέλη παραβαίνουν ή όχι τους κανόνες. Ο καθηγητής Μπρούγκεμαν, υπεύθυνος της έρευνας, θα έχει ολοκληρωμένη άποψη στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου η IAAF να ξέρει πότε θα είναι σε θέση να κρίνει και να επιλέξει έναν αθλητή, βασιζόμενη σε στοιχεία.

Πηγή: Sportime.gr

H IAAF, όπως ήταν αναμενόμενο, απαγόρευσε στον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Οι λάμες που φοράει κάτω από τα γόνατα έκρινε η ειδική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ότι του δίνουν σαφές προβάδισμα έναντι των αρτιμελών αθλητών.

“Eχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές που δεν έχουν προσθετικά άκρα. Δεν έχει απλά ένα μικρό αβαντάζ. Το πλεονέκτημα που έχει είναι ξεκάθαρο, ούτε εμείς το περιμέναμε”, δήλωσε ο Μπρούγκεμαν (καθηγητής στο αθλητικό πανεπιστήμιο της Κολονίας) ο οποίος πέρασε δύο μέρες με τον Πιστόριους για να εξακριβώσει αν οι λεπίδες του δίνουν κάποιο αβαντάζ.

Ο Πιστόριους θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το δικαίωμα να τρέξει στο Πεκίνο. Οι χρόνοι του βρίσκονται πολύ κοντά στο Ολυμπιακό όριο των 400 μέτρων.

Μοναδική λύση για τον Νοτιοαφρικανό είναι η προσφυγή στο CAS. Κι αυτό είναι που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει.

Πηγή: Sport24

Ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης παραδέχθηκε την ήττα του και δεν θα διεκδικήσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Ο νεαρός αθλητής στρέφει το βλέμμα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Σχεδιάζει βέβαια να καταθέσει έφεση στο CAS, ωστόσο παραδέχεται ότι δεν θα προλάβει την τελετή έναρξης στο Πεκίνο.

«Δεν μπορώ να διεκδικήσω τη συμμετοχή του. Για να γίνει αυτό πρέπει να τρέξω σε αγώνες πρόκρισης. Μάλλον δεν τα καταφέρω στο Πεκίνο, οπότε κοιτάζω πλέον το 2012», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Προηγούμενο άρθρο25ος Κλασικός Μαραθώνιος 2007
Επόμενο άρθρο4 χρόνια…