Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης αγώνων άρχισε να δοκιμάζεται στους αγώνες εντός συνόρων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΣΕΓΑΣ σε θέματα μηχανοργάνωσης.
Ηδη έχουν παραληφθεί οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές που χρειάζονται και η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα το δουλέψουν θα κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες.

Το βασικό τεστ θα γίνει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στο ΣΕΦ (18-19/2) όπου οι αγώνες για λόγους «ασφαλείας» θα διεξαχθούν και με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και με τη νέα τεχνολογία, όμως ήδη έγιναν πρώτες δοκιμές στις ημερίδες και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Αυτό το νέο σύστημα (νέο εντός συνόρων) «διαχείρισης αγώνων» στηρίζεται ουσιαστικά σε σύγχρονες μορφές βάσεων δεδομένων και συνδέονται άμεσα όλα τα δεδομένα με τους αθλητές, που θα έχουν μοναδικά μητρώα.

Είναι ένα κομμάτι του συνολικού προγράμματος μετάβασης του ΣΕΓΑΣ στην ψηφιακή εποχή και αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου που θα κορυφωθεί μόλις ενταχθεί το υπάρχον στατιστικό αρχείο του ΣΕΓΑΣ (που είναι σε περιβάλλον DOS για τους κατέχοντες θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών) στο νέο αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα ώστε να είναι συμβατό με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Λειτουργία του συναρπάζει…

Στόχος του νέου συστήματος είναι να κάνει τη ζωή πιο εύκολη σε αθλητές και διοργανωτές μειώνοντας τυχόν λάθη και να δώσει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από τις υπάρχουσες σε θέματα που έως τώρα έπαιρναν αρκετή ώρα να γίνουν.

Στα κύρια χαρακτηριστικά ότι μειώνει πάρα πολύ τον χρόνο παραμονής των αθλητών στην αίθουσα κλήσεως πριν τον αγώνα, καθώς τα… διαδικαστικά μπορούν να παίρνουν από πολύ νωρίς το δρόμο τους.
Από την ώρα που ένας αθλητής θα παραλάβει τον αριθμό του για να αγωνιστεί και «φορτωθεί» στο σύστημα, τότε με πολύ μεγάλες ταχύτητες μέσω δικτύωσης υπολογιστών και σέρβερ προκύπτουν πάρα πολλές δυνατότητες σε χρόνο «μηδέν» όπως:
– η δυνατότητα της ταυτοπροσωπίας του αθλητή (σε περίπτωση ίδιου ονοματεπώνυμου) μέσω του αριθμού μητρώου του και της καταχώρησής του στη σειρά ή στο γκρουπ που αγωνίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο,
– η άμεση εκτύπωση της λίστας εκκίνησης του αγωνίσματος
– η άμεση έκδοση αποτελεσμάτων στη λήξη του αγωνίσματος.

Πρόκειται για ένα σύστημα που πλησιάζει (θα μοιάζει αρκετά) με τα live results που συνήθως παρακολουθούμε όλοι μέσω διαδικτύου στους μεγάλους διεθνείς αγώνες.

Σε πρώτη φάση δεν έχει βγει στον «αέρα» του internet αλλά λειτουργεί σε ένα «κρυφό» περιβάλλον ώστε πρώτα να γίνει κατανοητό στους ανθρώπους που θα το δουλέψουν.
Στην εξελιγμένη του μορφή, δίνει δυνατότητα σαφώς να φτάνουν πολύ γρήγορα start list και αποτελέσματα κατ αρχάς στους άμεσα εμπλεκόμενους και πολύ πιο γρήγορα απ ότι τώρα να τοποθετούνται οι επιδόσεις αφενός στις «αποθήκες» της ομοσπονδίας ως στατιστικό υλικό αφετέρου μέσω του παγκόσμιου ιστού να φτάνουν αμέσως στους φίλους του κλασικού αθλητισμού.
Το υπάρχον σύστημα το δουλεύουν αρκετά σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και θα χρειαστεί κάμποσος χρόνος να γίνει η προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα μια και υπάρχουν αρκετές διαφορές με τα όσα διαδικαστικά επικρατούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σαφώς πιο ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν μετά το πρωτάθλημα κλειστού όμως δεν θα πρέπει να περάσει (αν μη τι άλλο) απαρατήρητη η προσπάθεια που γίνεται από την παρούσα διοίκηση να φύγει επιτέλους ο ΣΕΓΑΣ από την εποχή που το πινάκιο ανά αγώνισμα πηγαίνει χειροκίνητα (με το καλαθάκι και το σκοινί) για να καθαρογραφεί.
Παράλληλα μέσα από τη νέα διαδικασία μπορεί να πολλαπλασιαστεί το φίλαθλο κοινό εκτός συνόρων που θα επιθυμούσε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθήσει την αγωνιστική δράση στη χώρα μας.
Σίγουρα είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ΣΕΓΑΣ κάτι που εξαρχής έχει επισημάνει ότι θέλει να αφήσει πίσω της η παρούσα διοίκηση υπό τον Κώστα Παναγόπουλο όταν έρθει η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγαλύτερη ομάδα και προετοιμασία στο Βελιγράδι
Επόμενο άρθροΧάνει 1 μετάλλιο ο Bolt – ακυρώθηκε η 4χ100μ. της Τζαμάικα στο Πεκίνο – Τιμωρία και για Lebedeva

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η νοοτροπία -ίσως όχι όσο θα έπρεπε…- δεν έχει αλλάξει ακόμη σε όλα τα στελέχη (διοίκησης και μη…) στο ΣΕΓΑΣ, αλλά η προσέγγιση του σήμερα, δηλ. στα δεδομένα του 21ου αιώνα -ευτυχώς- γίνεται κατά δύναμιν! Γιατί, αν υπήρχαν λεφτά, θα είχαν ξεκινήσει πολλά πράγματα ουσιαστικού εκσυγχρονισμού στην μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας (όχι σε αριθμό σωματείων , γιατί εκεί υπερέχει κατά πολύ η ΕΠΟ) από τη θητεία της πρώτης διοίκησης υπό τον Κ. Παναγόπουλο, που είναι ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, γιατί έχει ευέλικτη σκέψη! Στην περίοδο 2012-16 επιλέχθηκαν άλλες προτεραιότητες, αλλά τώρα οι ανάγκες σύγχρονης λειτουργίας των δράσεων του ΣΕΓΑΣ πιέζουν… Αλλίμονο λοιπόν αν δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το προσωπικό και τα στελέχη του και φυσικά θα ήταν τραγικά απογοητευτικό να μιλάμε εν έτει 2017 για συστήματα DOS… Κάτι σαν το αραμπάς περνά, που τραγουδούσε πριν δεκαετίες η Μαρίζα Κωχ! Χρόνια τώρα τα πινάκια έπρεπε να είναι μηχανογραφημένα, χρόνια τώρα στάρτινγκ λιστ και αποτελέσματα έπρεπε να γίνονται ηλεκτρονικά και να εκτυπώνονται τα αναγκαία αντίγραφα που θα διανέμονται σε κάθε κατεύθυνση… Οπως και χρόνια τώρα θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί όλοι ότι οι δηλώσεις συμμετοχής στους αγώνες δεν πρέπει να γίνονται για το …θεαθήναι και να περιμένουν την αυτοπρόσωπη παρουσία των αθλητών για να καταρτίσουν τα στάρτινγκ λίστ μια ώρα πριν την έναρξη των αγωνισμάτων κ.α.! Ελπίζω ότι με το νέο σύστημα θα σταματήσει κι αυτός ο αναχρονισμός… Οι λίστες και οι κληρώσεις σε σειρές, γκρουπ και διαδρόμους γίνονται αυτόματα με ευθύνη της τεχνικής επιτροπής και μόνο οι απόντες ανγράφονται με την παρουσία ή μη στην αίθουσα κλήσεως κ.λπ. Αυτό όμως προϋποθέτει και σοβαρότητα και υπευθυνότητα των σωματείων και των προπονητών τους… Να μη δηλώνουν με στιλ “καλά βλέπουμε αν θα μετάσχει… ας δούμε ποιοι άλλοι κατεβαίνουν” κ.α. ελληνικά. Κι αν δεν την αποκτήσουν μόνοι τους υπάρχουν και τρόποι “ποινών” στους εκ συστήματος αδιάφορους και ασυμμόρφωτους… Κάποτε πρέπει να γίνει κατανοητό και σεβαστό ότι σοβαρός αθλητισμός και πρόοδος (κι όχι μόνο στον αθλητισμό…) γίνεται μόνο με απόλυτη τήρηση των κανονισμών! Γι’ αυτό χαιρετίζω από καρδιάς το μεγάλο βήμα προς τη ηλεκτρονική-ψηφιακή εποχή του ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ