Γίνονται και αυτά. Εξαιρετικά σπάνια, ίσως μάλιστα για πρώτη φορά, αλλά γίνονται. Ενας πρόεδρος εθνικής ομοσπονδίας στίβου τα βάζει με την IAAF όχι για να υπερασπιστεί κάποιο αθλητή, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό, απέναντι στις κατηγορίες του ντόπινγκ.

Πρόκειται για τον Vadim Devyatovsky, που είχε πάρει το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο, στη σφυροβολία. Είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Λευκορωσίας τους τελευταίους έξι μήνες. Παράλληλα όμως είναι αντικείμενο έρευνας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο επανέλεγχος του δείγματός του από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005 είχε θετικό αποτέλεσμα.

Για την IAAF, ο Devyatovsky είναι σε διαθεσιμότητα μέχρι να καταλήξει η υπόθεση. Κάτι που δεν του επιτρέπει την ενασχόληση με το στίβο, από οποιαδήποτε πόστο. Είτε είναι δηλαδή αθλητής, προπονητής, ή αξιωματούχος.

Αν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ισόβιο αποκλεισμό, καθώς είχε βρεθεί θετικός και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή δύο ετών.

Ο ίδιος όμως αψηφά τη διαθεσιμότητα, τη θεωρεί άκυρη και αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της IAAF, καθώς όπως δήλωσε στο Associated Press, η ποινή του άρθηκε από την ομοσπονδία της Λευκορωσίας.

Για το θέμα θα αποφασίσει πλέον το CAS. Eκεί πάντως έχει ήδη «νικήσει» μία φορά την IAAF ο Devyatovsky. Όταν βρέθηκε θετικός για τεστοστερόνη στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 και του αφαιρέθηκε το μετάλλιο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στα χέρια του γιατί το CAS έκρινε το 2010 ότι το δείγμα δεν ήταν αξιόπιστο.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΓύρισε και είπε και ένα τραγούδι ο Tamgho –Μπήκε ξανά στο στούντιο (video)
Επόμενο άρθροO πρώην κάτοχος αντιδρά: Ο Farah δεν έκανε ευρωπαϊκό ρεκόρ, αυτά τα κάνουν μόνο Ευρωπαίοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ