Ίσως ήταν η πικρία, γιατί έχασε το ρεκόρ Ευρώπης. Ίσως πάλι να έψαχνε μία ευκαιρία να τα πει. Ο Fabian Roncero πάντως δεν μάσησε τα λόγια του. Γιατί για εκείνον, ο Mo Farah δεν έκανε ρεκόρ Ευρώπης στον ημιμαραθώνιο, αλλά… Σομαλίας.

Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης έγινε την Κυριακή ο ταχύτερος Ευρωπαίος στον ημιμαραθώνιο, χάρη στο 59.32 που σημείωσε στη Λισαβόνα. Αυτό το «Ευρωπαίος» όμως είναι που ενοχλεί τον Roncero, τον πρώην κάτοχο του ρεκόρ, καθώς βρήκε ευκαιρία να εκφραστεί κατά των αλλαγών εθνικότητας, που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια στο στίβο.

«Αυτό που κατέρριψε ο Farah είναι το ρεκόρ Σομαλίας. Παραμένω ο ταχύτερος γεννημένος στην Ευρώπη», τόνισε ο Ισπανός, αναφερόμενος στη χώρα στην οποία γεννήθηκε ο Farah και έζησε πριν φύγει για τη Βρετανία, υπό τη σημαία της οποίας αγωνίζεται.

«Αν και κάθε επίσημη λίστα θα λέει ότι ο Farah έχει το ρεκόρ, για εμένα το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 800 μ. παραμένει του Sebastian Coe, των 1.500 μ. του Fermin Cacho, των 5.000 μ. του Dieter Baumann και των 10.000 μ. του Antonio Pinto», είπε ο Roncero.

Αναφερόταν στα ρεκόρ των δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, τα οποία βελτίωσαν αφρικανοί αθλητές που άλλαξαν εθνικότητα και έγιναν Ευρωπαίοι. Από αυτά, των 1.500 μ. και των 10.000 μ. είναι του Farah, των 800 μ. του Wilson Kipketer και των 5.000 μ. του Mohammed Mourhit.

«Για εμένα, όποιος αθλητής γεννήθηκε στην Κένυα, είναι Κενυάτης για μία ζωή. Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι το 95% των αθλητών που αλλάζουν εθνικότητα ακόμη νιώθουν ως πατρίδα τους τη χώρα καταγωγής τους», λέει ο Ισπανός.

Για να μην παρεξηγηθεί, τονίζει ότι δεν έχει τίποτα με τους Αφρικανούς. «Αντιθέτως, τους θεωρώ ανώτερους των Ευρωπαίων δρομέων. Αλλά δεν νιώθω ότι με εκπροσωπούν οι αθλητές που προέρχονται από την Αφρική», είπε και αναφερόμενος στον Farah συμπλήρωσε: «Είναι μεγάλος αθλητής. Αλλά για εμένα, τα ρεκόρ Ευρώπης τα πετυχαίνουν Ευρωπαίοι αθλητές».

Ρούλα Βλασσοπούλου

Διαβάστε ακόμη

Κούρσα και ρεκόρ ο Farah –Κατέρριψε το ευρωπαϊκό στον ημιμαραθώνιο

Προηγούμενο άρθροΟ πρόεδρος ομοσπονδίας που είναι… ντοπέ και τα βάζει με την ΙΑΑF
Επόμενο άρθροΟ Bolt θα τρέξει στο Diamond League στη Νέα Υόρκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ