Τον απολογισμό του διοικητικού έργου της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ της τελευταίας 20ετίας παρουσίασαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής.

Δόθηκαν συγκριτικά στοιχεία για διαρκώς μειωμένη κρατική επιχορήγηση και αυξημένα ιδία έσοδα, τις δαπάνες για ενίσχυση σωματείων, ανάπτυξη και Εθνικές ομάδες και σε σχέση με τη χρηματοδότηση, τις επιτυχίες στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ιδιαίτερα για την ενίσχυση και διεύρυνση της βάσης αναφέρθηκαν η εφαρμογή του Kids Athletics, η διατήρηση χρηματοδότησης Σωματείων για την ενίσχυση του προπονητικού έργου, η καθιέρωση ετήσιας πριμοδότησης για τους Σωματειακούς προπονητές, η διατήρηση και διεύρυνση κάλυψης εξόδων μετακίνησης
σε διασυλλογικούς αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα, η αύξηση αριθμού αγώνων στις αναπτυξιακές ηλικίες, η έκδοση του βιβλίου «Προπονητικές και αγωνιστικές δραστηριότητες για τις κατηγορίες Κ12, Κ10, Κ8 με εφαρμογή του Kids Athletics», το νέο αγωνιστικό πλαίσιο για τις κατηγορίες Κ14 και Κ16, η έκδοση δελτίων από την ηλικία των 6 ετών, καθώς και τα Διαδικτυακά σεμινάρια που έχουν καθιερωθεί.

Ακόμη, κινήσεις και στοιχεία σχετικά με (ενδεικτικά)

  • την ετήσια αγωνιστική δραστηριότητα, με αυξημένο αριθμό αγώνων ανά έτος, με Live results διοργανώσεων και τη μετάδοση πανελλήνιων πρωταθλημάτων από το site του ΣΕΓΑΣ και ελεύθερη αναμετάδοση
  • την ευρύτερη στήριξη αθλητών και προπονητών (επισημαίνοντας ωστόσο πως οι αμοιβές των προπονητών είναι χαμηλότερες απ’ ότι θα έπρεπε)
  • την ενίσχυση του κύρους του ελληνικού στίβου, με αγώνες υψηλού επιπέδου, κοινωνικές δράσεις, εκλογή εκπροσώπων σε διεθνή διοικητικά συμβούλια και Επιτροπές αθλητών.
  • τον ΑΜΑ και το όφελος για την ελληνική Κοινωνία και Οικονομία
  • τη Διοικητική λειτουργία η ευελιξία και περιορισμός δαπανών – τονίστηκε πως δεν απέδωσε η πίεση στο θέμα των υποδομών
  • τα οικονομικά δεδομένα που από τη μία υπήρχε τεράστια μείωση κρατικής χρηματοδότησης, αλλά από την άλλη την τελευταία τετραετία υπήρξε διπλασιασμός των ιδίων πόρων με ενιαίο χορηγικό πρόγραμμα, υψηλή αξία χορηγικών ανταλλαγμάτων, δημιουργία νέων χορηγικών δυνατοτήτων και εξασφάλιση κρίσιμων παροχών σε είδος.

Το τελικό μήνυμα του απολογισμού ήταν ότι ο Ελληνικός στίβος, παρά την κρίση και τα προβλήματα, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά διεύρυνε τη βάση του, είχε μεγάλες επιτυχίες αγωνιστικά, ενίσχυσε τη θέση του στην κοινωνία και έκανε βήματα ανάπτυξης διοικητικά και λειτουργικά.

-> Απολογισμός

-> video συνέντευξης Τύπου

Κώστας Παναγόπουλος

“Υπολόγιζα την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από μια χρονιά με σημαντικές διακρίσεις των αθλητών, υπολόγιζα πως θα γίνει με νέο ρεκόρ εγγραφών στον ΑΜΑ, με το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ σε πλήρη εξέλιξη όπως τα προηγούμενα χρόνια και τα ίδια έσοδα του ΣΕΓΑΣ να διασφαλίζουν την οικονομική του ευρωστία. Τελικά τα λέμε Φεβρουάριο, αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν, ο ΑΜΑ δεν έγινε, η πανδημία ακύρωσε στο σύνολο το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ και βεβαίως συρρικνώθηκαν σοβαρά τα ίδια έσοδα της ομοσπονδίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ζήτημα σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη προσοχή στα χρόνια που έρχονται.

Το ζήτημα έγινε δυσκολότερο, γιατί το 2020 εν μέσω πανδημίας, όταν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έπρεπε να στηριχθούν περισσότερο και καλώς στηρίχθηκαν, δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η Πολιτεία επέλεξε την περικοπή των επιχορηγήσεων σε όλες τις ομοσπονδίες. Προξενεί έκπληξη και δυστυχώς όχι ευχάριστη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Φεβρουάριο και δεν υπάρχει κανένα νέο για την εκταμίευση έστω μικρού μέρους της πρώτης δόσης της επιχορήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην προετοιμασία αθλητών και αθλητριών, που πραγματοποιείται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το ενδιαφέρον για τους αθλητές αποδεικνύεται στις πράξεις και όχι με λόγια”

“Είναι προφανές πως σε αυτά τα χρόνια δεν έγιναν όλα σωστά. Προφανές πως υπήρξαν τομείς, που κινηθήκαμε πιο γρήγορα και άλλοι, πιο αργά. είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ την κατανόηση της οικογένειας του ελληνικού στίβου για όσα δεν έγιναν. Είναι επίσης προφανές πως ο συνολικός απολογισμός της Διοίκησης του ΣΕΓΑΣ τα τελευταία χρόνια σε αναπτυξιακό, αγωνιστικό, διοικητικό επίπεδο αναμφίβολα είναι ιδιαιτέρως θετικός.
Η συνολική αποτίμηση των τελευταίων χρόνων είναι αποτίμηση θετική, μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ώρα που η Ελλάδα κατέρρεε.”

“Είναι η τελευταία φορά που έχω την τιμή και τη χαρά να απευθύνομαι στους εκπροσώπους του Τύπου ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Οι κύκλοι της ζωής μου είχαν θέσει όριο στην παρουσία μου στα διοικητικά πράγματα της ομοσπονδίας. Είναι για μένα τεράστια τιμή, ότι βρέθηκα στην ηγεσία του ΣΕΓΑΣ, τεράστια χαρά που συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους στο διοικητικό συμβούλιο και τις ΕΑΣ.

Μια ιδιαίτερη αναφορά οφείλω στον Βασίλη Σεβαστή στον άνθρωπο που με έπεισε να ασχοληθώ με τα Διοικητικά, τον άνθρωπο που πρότεινε να αναλάβω τον μαραθώνιο το 2006, τον άνθρωπο που κατάλαβε νωρίς ότι αν ο ΣΕΓΑΣ δεν ανοιγόταν σε μαζικούς αγώνες, το πεδίο αυτό θα περνούσε αποκλειστικά σε ιδιώτες και δεν ξέρω θα υπήρχε ο ΣΕΓΑΣ σήμερα. Είναι ο άνθρωπος, που μου παραχώρησε την θέση του προέδρου στην Ομοσπονδία και που συνεργαστήκαμε εξαιρετικά. Για όλα αυτά θέλω να τον ευχαριστήσω με απόλυτη ειλικρίνεια.
Ο Βασίλης με τη γνώση, την εμπειρία, την ανιδιοτέλεια, το πάθος, την εντιμότητα, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τον ελληνικό στίβο, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αναξιοποίητο. Ζητώ και πάλι συγνώμη και την κατανόηση όλων, για όσα δεν έγιναν σωστά, ζητώ από όλους και όλες να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη και την σταθερότητα του ελληνικού στίβου.

Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να συνεχίσει στις σταθερές βάσεις που έχει θέσει τα προηγούμενα χρόνια με ανθρώπους, που θέλουν, μπορούν και έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν ακόμη και στα δύσκολα.”

Βασίλης Σεβαστής

“Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί γίνεται τώρα αυτή η συνέντευξη Τύπου. Είναι τρεις οι λόγοι, που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε με στοιχεία, τη δουλειά, που έγινε τα τελευταία 20 χρόνια στην ομοσπονδία και στο άθλημα του στίβου.

Ο πρώτος είναι γιατί ο ΣΕΓΑΣ γυρίζει σελίδα, μια σελίδα, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι ο επόμενος πρόεδρος του θα είναι γυναίκα και μάλιστα μια αθλήτρια που έχει τιμήσει τα ελληνικά χρώματα. Είτε είναι η Σοφία είναι η Τασούλα, θα έχουμε μια καινούρια εποχή στον ΣΕΓΑΣ και στο χώρο του στίβου.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πιστεύουμε πως όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει τεράστιο έργο από τα μέλη που συγκροτούσαν όλα αυτά τα χρόνια τα συμβούλια και είχαμε υποχρέωση απέναντι τους να αποτυπώσουμε τη δουλειά αυτή με στοιχεία .

Ο τρίτος γιατί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ίδια Πολιτεία απαξιώνει όχι μόνο τη δουλειά όσων έχουν προσφέρει εθελοντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και γενικά στον ελληνικό αθλητισμό, σε μία προσπάθεια που δεν έχει αμιγώς αθλητικά κίνητρα, αλλά έχει και πολιτικά. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να έχει δυσφημιστεί συλλήβδην όλο το στελεχιακό δυναμικό του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και στις τρεις βαθμίδες του θεσμικού οικοδομήματος, δηλαδή στα Σωματεία, στις Ενώσεις και στις Ομοσπονδίες”

“Στόχος της παρουσίασης να δείξουμε την κατάσταση που παραλάβαμε την Ομοσπονδία το 1997 και που τη φτάσαμε το 2019 σε τρία επίπεδα. Αρχικά στους οικονομικούς δείκτες, πως δηλαδή κατευθύναμε τους πόρους που είχαμε στη διάθεση μας.

Το δεύτερο ήταν να δείξουμε με μετρήσιμα στοιχεία το αποτέλεσμα παραγωγής του αθλητισμού σε επίπεδο βάσης, αλλά και κορυφής.

Τέλος θέλαμε να παρουσιάσουμε τις αλλαγές και πρωτοτυπίες, που εφαρμόσαμε όλα αυτά τα χρόνια για να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να έχουμε ένα στέρεο οικοδομικά που θα μπορεί να αντέξει σε όλες τις συνθήκες. Και θυμίζω πως σε αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση των μνημονίων, και την κρίση της πανδημίας, που συνεχίζεται”.

Προηγούμενο άρθροΕκπληκτική Mahuchikh – αρχή για Γκούσιν στη Banska Bystrica
Επόμενο άρθροΚαλό 400άρι η Βασιλείου στην Οστράβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ