Κάποτε η μαμά ήταν κυρίαρχος του κόσμου. Όλοι ήταν στα πόδια της. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Και κανείς δεν την πίστευε πια. Κι όμως εκείνη, είχε ένα κρυφό όνειρο. Τους κάλεσε λοιπόν στο σπίτι της, το Λουζνίκι, κάνοντας μία μεγάλη γιορτή. Και την ώρα που τους κουνούσε το χέρι, αποχαιρετώντας τους- για λίγο- η μαμά πήρε κάτι λαμπερό μαζί της. Κάτι που όλες ήθελαν. Αλλά μόνο η μαμά μπορούσε να το κερδίσει. Το χρυσό μετάλλιο!

Κάπως έτσι θα το διηγείται η Yelena Isinbaeva στο παιδί της, κάθε βράδυ που θα το βάζει για ύπνο. Στα 31 της, η Ρωσίδα αποφάσισε να ακούσει το βιολογικό της ρολόι που χτυπούσε. Και ανακοίνωσε ότι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κάνει την τελευταία της εμφάνιση, πριν δημιουργήσει οικογένεια. Φρόντισε λοιπόν στη Μόσχα να δημιουργήσει το δικό της παραμύθι. Εκείνο που θα εξιστορεί στο παιδί της και θα θυμάται μία από τις πιο υπέροχες νύχτες στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η Jehn Suhr πήγε στη Μόσχα έχοντας αφαιρέσει κάτι από το μύθο της «τσαρίνας» φέτος- της πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού. Η Yarsisley Silva πήγε ως η κορυφαία στον κόσμο. Καμιά τους όμως δεν είναι φτιαγμένη από αυτό το υλικό των ονείρων σαν την Isinbaeva. Εκείνη που τις ανάγκασε ξανά να υποκλιθούν.

Ο αγώνας δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Η Ρωσίδα χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια για τα 4,65 μ., κάτι που την έφερε σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων της για το υπόλοιπο του τελικού. Συνέχισε περνώντας με την πρώτη τα 4,75 μ. και τη δεύτερη τα 4,82 μ., αλλά εξακολουθούσε να μειονεκτεί έναντι της Suhr που είχε τις ίδιες προσπάθειες ψηλότερα, αλλά είχε περάσει με την πρώτη το χαμηλότερο ύψος στο οποίο δοκίμασε, τα 4,55 μέτρα. Από κοντά και η Silva, την οποία έβαλε «από κάτω» η Isinbaeva όταν η Κουβανή χρειάστηκε τρίτη προσπάθεια στα 4,82 μέτρα.

Τα πάντα όμως κρίθηκαν στα 4,89 μέτρα. Η Isinbaeva δοκίμαζε πρώτη, πέρασε απευθείας αυτό το ύψος και έβγαλε μία απίστευτη κραυγή. Βρέθηκε στην κορυφή και μετέφερε το άγχος στις αντιπάλους της. Καμία τους δεν τα κατάφερε, με την Suhr τελικά να μένει δεύτερη και την Κουβανή τρίτη.

Από τη στιγμή που η Ρωσίδα πέρασε τα 4,89 μ., χαμογελούσε και έστελνε φιλιά στις κάμερες. Βλέποντας τις άλλες δύο να αποτυγχάνουν στην πρώτη προσπάθεια, ήξερε ότι ουσιαστικά ο αγώνας είχε τελειώσει. Μόλις αυτό έγινε και τυπικά, έφυγε τρέχοντας για την κερκίδα για να αγκαλιάσει τον προπονητή της.

Είχε κάτι ακόμη όμως. Επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 5,07 μ., ένα εκατοστό πάνω από το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ. Προσπάθησε τρεις φορές αλλά δεν τα κατάφερε. Ήταν εμφανές ότι είχε χάσει τη συγκέντρωσή της. Έπειτα και από την τελευταία προσπάθεια, ήταν η ώρα για το πάρτι. Αγκάλιασε τη μασκότ, έκανε τούμπες, «ρόδες» τα πάντα! Ήταν η δική της βραδιά, εκείνη στην οποία ανέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο που τελευταία φορά είχε κερδίσει το 2007 σε ανοιχτό στίβο και πλέον έχει τρεις.

Τώρα, μπορεί να αποσυρθεί και να αποκτήσει το παιδί στο οποίο θα τα διηγείται όλα αυτά. Και όπως έχει πει, σκοπεύει να επιστρέψει!

Προηγούμενο άρθροΜόσχα: Φέρτε του… φανέλες να σκίσει – Πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής ο Harting
Επόμενο άρθροΜόσχα: O παγκόσμιος τίτλος γύρισε «σπίτι» χάρη στον Merritt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ