
Αριθμητικά έχουν την υπεροχή. Από τις 24 που μπήκαν στον ημιτελικό των 100 μ., τέσσερις είναι Αμερικανίδες και ισάριθμες οι Τζαμαϊκανές. Διαθέτουν όμως και την ποιότητα. Επικεφαλής στις πρώτες η παγκόσμια πρωταθλήτρια Carmelita Jeter, στις δεύτερες η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Shelly-Ann Fraser-Price.
Τα φαινόμενα όμως απατούν. Το «στέμμα» της ταχύτερης γυναίκας στον κόσμο δεν είναι υπόθεση μονομαχίας ανάμεσα στις δύο «βιομηχανίες» των σπριντ. Γιατί κάποιες… παραμονεύουν. Φάνηκε άλλωστε και από τον προκριματικό.
Αυτή που πέρασε ως η ταχύτερη ήταν η English Gardner, η Αμερικανίδα που κέρδισε τη σειρά της με 10.94. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπάρχουν κι άλλα. Η Fraser, με πιο επιδεικτικό τρόπο, και η Jeter έκαναν… περίπατο στην πρώτη κούρσα τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το ίδιο όμως έκανε με το χαρακτηριστικό μεγάλο διασκελισμό της η Blessing Okagbare. H Νιγηριανή που τις έχει κερδίσει φέτος τις προαναφερόμενες.
Μερικές ώρες πριν διεκδικήσει ένα μετάλλιο στον απογευματινό τελικό του μήκους, η Okagbare κέρδισε τη σειρά της με 11.03, με το στυλ της να προδίδει πως δεν κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια. Εκείνη βέβαια που σίγουρα προκάλεσε κατάθλιψη στις αντιπάλους της, που άσθμαιναν για να την προλάβουν, ήταν η Fraser, η οποία σχεδόν περπατώντας κέρδισε τη σειρά της με 11.15. Μέχρι τα… μισά έτρεξε και η Jeter, η οποία μετά «έσβησε» τη μηχανή και απλά τερμάτισε με 11.24, πίσω από την Murielle Ahoure (11.22) στην τελευταία σειρά. Άλλη μία Τζαμαϊκανή, όχι με τόσο άνετο στυλ, η Kerron Stewart, επίσης ξεκίνησε γρήγορα, αφού κέρδισε τη δεύτερη σειρά με 11.02.
Οι Ευρωπαίες από την άλλη, δεν δείχνουν να μπορούν να αναλάβουν ρόλο καλύτερο από του θεατή σε αυτή την κόντρα. Στον προκριματικό ταχύτερη ήταν η Verena Sailer που κέρδισε την 1η σειρά με 11.11, η Ivet Lalova ήταν δεύτερη πίσω από την Gardner με 11.18 ενώ η Olesya Povh μπήκε από το… παράθυρο στον ημιτελικό αφού προκρίθηκε με 11.41, η τελευταία που μπήκε με επίδοση.





