Είχαν οι κυρίαρχοι των παγκόσμιων σπριντ ασυλία από τους ελέγχους αντιντόπινγκ; Ακόμη κι αν το γεγονός ότι το σύστημα υπολειτουργούσε στη χώρα τους δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν έδιναν δείγμα, η WADA αναγκάστηκε να πάρει θέση για το θόρυβο που προκλήθηκε έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις πρώην στελέχους της επιτροπής αντιντόπινγκ της Τζαμάιμα (JADCO). Για αυτό το λόγο θα κάνει μία «ειδική» επίσκεψη στο νησί.

Όλα ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις που έκανε η Reene Anne Shirley, πρώην στέλεχος της JADCO, η οποία δήλωσε πρόσφατα πως για μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου οι κορυφαίοι αθλητές της χώρας δεν περνούσαν από αιφνίδιους ελέγχους.

Εννοείται πως η JADCΟ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Shirley, την οποία χαρακτήρισαν ως «ελαφρώς παράφρονα». Η WADA όμως επιβεβαίωσε ότι υπήρχε ένα κενό ελέγχων και για αυτό θα επιληφθεί του ζητήματα.

«Υπάρχει μία περίοδος, 5-6 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, όπου το σύστημα εκεί δεν λειτουργούσε επαρκώς», δήλωσε ο διευθυντής της WADA, David Howman, ο οποίος πρόσθεσε πως βέβαια το φαινόμενο ανησυχεί την Παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι αθλητές δεν περνούσαν από έλεγχο. Η IAAF διαβεβαιώνει πως έκανε εκτεταμένους ελέγχους στους κορυφαίους Τζαμαϊκανούς αθλητές και πως ο Usain Βolt συγκεκριμένα έδωσε δείγμα πάνω από 12 φορές.

Όπως και να έχει το ζήτημα, η WADA θα κάνει μία επίσκεψη στο νησί από το οποίο προέκυψαν φέτος πέντε θετικά δείγματα μελών της Ολυμπιακής ομάδας. «Είναι μία ειδική επίσκεψη. Η Τζαμάικα είναι προτεραιότητα. Είναι στο ραντάρ μας», επιβεβαίωσε ο Howman.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Shirley, οι Τζαμαϊκανοί έκαναν 96 ελέγχους σε αγώνες το 2012, πριν από το Λονδίνο, όλοι τους το Μάιο και τον Ιούνιο. Αλλά δεν υπήρχαν αιφνίδιοι έλεγχοι στο προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τα όσα λέει η ίδια.

Η JADCO από την πλευρά της μεταξύ άλλων ισχυρίζεται πως δεν έκανε αιφνίδιους ελέγχους καθώς οι περισσότεροι αθλητές της ήταν εκτός Τζαμάικας και για αυτό είχε ζητήσει από την IAAF να πάρει δείγματα.

Η IAAF από την άλλη καθησυχάσει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διεθνούς ομοσπονδίας, Chris Turner, οι αθλητές της Τζαμάικα περνούσαν εξαντλητικούς ελέγχους στα καμπ πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μάλιστα επισήμανε πως κάποιοι από αυτούς διαμαρτύρονταν γιατί υπήρχαν περιπτώσεις που έδιναν ακόμη και κάθε ημέρα δείγμα όχι μόνο ούρων αλλά και αίματος.

Προηγούμενο άρθροΈκανε προπόνηση βόσκοντας αγελάδες και παραλίγο να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ
Επόμενο άρθροΓλίτωσαν την… αποβολή από την Ευρώπη τα «Παπαφλέσσεια»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ