Τα… ψυγεία ανοίγουν ξανά και τα μπουκαλάκια βγαίνουν και πάλι. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει, για μία ακόμη φορά, δείγματα που είχαν ληφθεί κατά τους ελέγχους αντιντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου.

Χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικές μεθόδους ανάλυσης και στοχεύοντας σε συγκεκριμένους αθλητές, θέλει να πιάσει εκείνους που είχαν διαφύγει τη «σύλληψη» το 2008.

Ήδη έχουν γίνει κάποιοι επανέλεγχοι σε δείγματα τόσο από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όσο και από τους Χειμερινούς του Βανκούβερ του 2010, αλλά και τους Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, Richard Budgett.

«Ακόμη κι αν είναι 5 ή 10 χρόνια αργότερα, είναι πραγματικά κάτι σημαντικό. Δεν είναι το ιδανικό. Θες να γίνει το συντομότερο δυνατό, αλλά αν δεν έχεις άλλη επιλογή, τότε πρέπει να το κάνεις», δήλωσε.

Η ΔΟΕ άρχισε να κρατά τα δείγματα των Ολυμπιακών αγώνων από τη διοργάνωση του 2004 στην Αθήνα. Αυτά παραμένουν στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Λοζάνης, προκειμένου να επανεξεταστούν όταν προκύπτουν νέες μέθοδοι ανάλυσης. Αρχικά, η ΔΟΕ είχε δικαίωμα να το κάνει αυτό μέσα σε ένα διάστημα οχτώ ετών από τη διοργάνωση, αλλά το περιθώριο επεκτάθηκε στα δέκα χρόνια, στο νέο κώδικα της WADA.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων, από τα 4.000 συνολικά που είχαν ληφθεί το 2008 στο Πεκίνο, έχουν επανεξεταστεί στοχευμένα με βάση τις πληροφορίες για τους ύποπτους αθλητές, αλλά δεν έχουν προκύψει θετικά αποτελέσματα σε απαγορευμένες ουσίες.

Αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πόσα από τα δείγματα του Πεκίνου θα εξεταστούν για μία ακόμη φορά, ο Budgett μίλησε για εκατοντάδες, με προτεραιότητα τους επόμενους μήνες στους αθλητές που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τους θα αναλυθεί πριν λήξει το περιθώριο της δεκαετίας.

Οι επανέλεγχοι θα είναι στοχευμένοι, με βάση τις πληροφορίες από νέα κρούσματα αλλά και τις κατηγορίες για εκτεταμένο ντόπινγκ στην Κένυα και τη Ρωσία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΔΟΕ, στο στόχαστρο θα μπουν και αθλητές από χώρες στις οποίες ήταν συστηματική η χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2008.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΟΕ προσπαθεί να αποκαλύψει ποιοι δεν «έπαιξαν τίμια» το 2008 στο Πεκίνο. Μερικούς μήνες μετά από εκείνους τους Ολυμπιακούς αγώνες είχε επανεξετάσει κάποια δείγματα, αναζητώντας ίχνη συνθετικής ερυθροποιητίνης (CERA). Τότε είχαν προκύψει θετικά δείγματα, ανάμεσά τους εκείνο του νικητή των 1.500 μ. Rashid Ramzi, αλλά και της Αθανασίας Τσουμελέκα. Η βαδίστρια που είχε τερματίσει ένατη στο Πεκίνο είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία της μεθόδου και ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί, πριν της επιβληθεί αποκλεισμός.

Επανεξέταση έγινε όμως και το 2012, σε δείγματα από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Και σε αυτή τη διαδικασία προέκυψαν πέντε θετικά, ανάμεσά τους και εκείνο του Yuriy Bilonog, ο οποίος είχε κερδίσει τη σφαιροβολία.

Τώρα, στη νέα επανεξέταση των δειγμάτων από το Πεκίνο θα χρησιμοποιηθεί μία μέθοδος με την οποία μπορεί να ανιχνευθεί η χρήση στεροειδών αρκετούς μήνες νωρίτερα και όχι μόλις μερικές ημέρες, αλλά και μία βελτιωμένη ανάλυση για τον εντοπισμό ερυθροποιητίνης.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΣε οικονομική ασφυξία ο ΣΕΓΑΣ –Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση
Επόμενο άρθροΗ επανάσταση της Sally Pearson: Πρέπει να μας πληρώνουν στους Ολυμπιακούς αγώνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ