Μετάλλιο, ανθοδέσμη, αλλά πάνω από όλα αιώνια δόξα. Η Sally Pearson αναγνωρίζει ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά τονίζει ότι το Ολυμπιακό ιδεώδες έχει αλλάξει. Και είναι καιρός να αρχίσουν να παίρνουν και πριμ οι αθλητές στην κορυφαία διοργάνωση.
«Ο κόσμος έρχεται για τους αθλητές. Τους διασκεδάζουμε. Είμαστε διασκεδαστές», είπε η Ολυμπιονίκης του 2012 στα 100 μ. εμπόδια, μιλώντας στο CNN. «Οι διασκεδαστές πληρώνονται κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή. Αυτό ακριβώς κάνουμε, με την αθλητική έννοια», πρόσθεσε.
Η πρωταθλήτρια από την Αυστραλία τόνισε ότι κατανοεί τη στάση της ΔΟΕ, που δεν συζητά καν το θέμα των πριμ στους Ολυμπιακούς αγώνες. «Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν. Είμαι σίγουρη ότι θέλουν να διατηρήσουν έτσι, αγνή, τη διοργάνωση. Για να είμαι ειλικρινής, θα όλοι μας θα συνεχίσουμε να μετέχουμε είτε πληρωνόμαστε, είτε όχι. Αλλά οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν θα υπήρχαν χωρίς τους αθλητές».
Εννοείται βέβαια πως δεν θα γίνονταν και χωρίς τους χορηγούς. Η ΔΟΕ μόλις υπέγραψε ένα νέο οχταετές συμβόλαιο με την Toyota, που θα της αποφέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Οι αθλητές από την άλλη, αναζητούν οι ίδιοι πηγές χρηματοδότησης, είτε από το κράτος- όχι σε όλες τις χώρες- είτε από χορηγούς και συμμετοχή σε μίτινγκ.
Το 2013 η Pearson είχε παραδεχθεί ότι ένα χρόνο μετά από τη νίκη της στους Ολυμπιακούς αγώνες, δυσκολευόταν ακόμη να βρει χορηγούς.
«Πιστεύω ότι οι εποχές άλλαξαν από το 1896 έως σήμερα. Νομίζω ότι είναι η στιγμή τουλάχιστον να σκεφτούν το ενδεχόμενο και να το συζητήσουν, γιατί δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς στίβο και αθλητές», κατέληξε η Pearson, για το αίτημά της να εξετάσει τουλάχιστον η ΔΟΕ το ενδεχόμενο να δίνει πριμ στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Ρούλα Βλασσοπούλου