Ο χειμώνας πέρασε, οι αγώνες της σεζόν του κλειστού τελείωσαν. Στα ταμεία του ΣΕΓΑΣ όμως, το ημερολόγιο δείχνει ακόμη 2014.

Αθλητές και προπονητές είναι απλήρωτοι μήνες και η ομοσπονδία βρίσκεται σε οικονομική «ασφυξία», διανύοντας τη χειρότερη εποχή, καθώς ακόμη δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από την τακτική επιχορήγηση για το 2015. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει ακόμη, παρότι τελειώνει ο Μάρτιος, το ποσό με το οποίο το κράτος θα ενισχύσει οικονομικά τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του παραγωγικού κομματιού έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν για τα καλά τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Οι αθλητές του σχεδιασμού έχουν λάβει τα οδοιπορικά τους έως και τον περασμένο Νοέμβριο, οι ομοσπονδιακοί προπονητές είναι ένα μήνα πιο πίσω, ενώ για τους σωματειακούς είναι ακόμη πιο… πονεμένη η ιστορία. Και βέβαια υπάρχουν και οι προμηθευτές που βρίσκονται σε κατάσταση… προχωρημένου πανικού εξαιτίας των ποσών που τους οφείλει ο ΣΕΓΑΣ.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι 580.000 ευρώ που έχει δαπανήσει η ομοσπονδία από τις αρχές του χρόνου για τα απολύτως απαραίτητα- ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, λειτουργικά, μισθοδοσία υπαλλήλων, προετοιμασίες αθλητών και ταξίδια εθνικών ομάδων- αποτελούν ποσό που είχαν βάλει στην… άκρη από το 2014, αλλά ακόμη και αυτό εξαντλήθηκε.

Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος αυτή η οικονομική ομοσπονδία να επηρεάσει τη λειτουργία της ομοσπονδίας, κυρίως αν οι χορηγοί δεν πεισθούν να προκαταβάλουν κάποια ποσά νωρίτερα από τον Ιούνιο όπως προβλέπεται. Και αυτό γιατί στο θολό τοπίο για τις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών ομοσπονδιών και τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι ακόμη και αν αποφασιζόταν σήμερα η εκταμίευση ενός ποσού, θα απαιτούνταν 35-40 ημέρες προκειμένου αυτό να καταλήξει στα ταμεία του ΣΕΓΑΣ.

Όλα αυτά, τη στιγμή που από τον επόμενο μήνα ξεκινά η αγωνιστική δράση για τον ανοιχτό στίβο, με τα Διασυλλογικά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα γίνονται και οι ετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων, το οποίο θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στο Ηράκλειο.

«Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Ανησυχώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κώστας Παναγόπουλος.

«Δεν θα κόψουμε αγώνες, αλλά μπορεί να αναγκαστούμε να περιορίσουμε κάποιες άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες που είναι εξίσου σημαντικές, όπως για παράδειγμα τα καμπ ή να υποβαθμιστεί το επίπεδο κάποιων αγώνων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΓΑΣ χρειάζεται περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει. Την περασμένη χρονιά, τα 3.700.000 προήλθαν από την Πολιτεία, ενώ τα 2.350.000 ήταν από χορηγούς.

Για όλα αυτά εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΕΓΑΣ την Πέμπτη, στην οποία προειδοποιεί ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των αθλητικών ομοσπονδιών και πλέον απειλείται η αγωνιστική δράση και η λειτουργία τους.

Παράλληλα, ζητά να ανακοινωθεί άμεσα το ύψος των τακτικών επιχορηγήσεων, όπως και να καταβληθεί μία δόση από αυτή, προκειμένου να μην καταστεί αναγκαία η στάση πληρωμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Στον ΣΕΓΑΣ κατανοούμε πλήρως την ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, καθώς και τις μεγάλες δυσχέρειες που αυτή συνεπάγεται για όλους και για όλα.

Οφείλουμε όμως να προειδοποιήσουμε ότι η απουσία αποφάσεων για τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, παρά το ότι έχει ήδη παρέλθει το πρώτο τρίμηνο του 2015, έχει εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών και απειλεί πλέον ακόμη και την ίδια την αγωνιστική δράση και τη λειτουργία τους.

Υπάρχει άμεση ανάγκη ανακοίνωσης του ύψους των τακτικών επιχορηγήσεων των Ομοσπονδιών για το 2015. Όσο καθυστερεί δημιουργείται αδυναμία νοικοκυρεμένης διαχείρισης των οικονομικών, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και προγραμματισμού δραστηριοτήτων και δαπανών, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι υπερβάσεων του προϋπολογισμού στο τέλος της χρονιάς.

Επίσης θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξει πρόνοια και για τις χρηματοδοτήσεις των Αθλητικών Σωματείων που έχουν διακοπεί τα τελευταία χρόνια, για το 2015.

Παραλλήλως, υπάρχει ανάγκη άμεσης καταβολής μέρους της ετήσιας χρηματοδότησης, προκειμένου να μην περιέλθουμε σε κατάσταση στάσης πληρωμών προς αθλητές, προπονητές, Σωματεία, προμηθευτές, αλλά και εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, πράγμα που ειλικρινά πιστεύουμε ότι δεν θα το ήθελε καμία Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο η σημερινή.

Αναμένουμε άμεσα τις σχετικές αποφάσεις της Αθλητικής Ηγεσίας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αναστολής κάθε εγχώριας αθλητικής δραστηριότητας, αλλά και της συμμετοχής των Εθνικών μας Ομάδων σε Διεθνείς διοργανώσεις».

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΔυο χρόνια αποκλεισμός στη Montsho λόγω ντόπινγκ
Επόμενο άρθροΗ ΔΟΕ αποφάσισε να επανεξετάσει τα δείγματα από το Πεκίνο, για μία ακόμη φορά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ