Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε την Τετάρτη 27/1 τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια το 2015, στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες «Μπακού 2015» και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Τιφλίδα 2015» μαζί με τους προπονητές τους, ενώ τίμησε και τους αθλητές που έχουν προκριθεί μέχρι σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, τους οποίους τίμησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προσφορά τους στον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό. Το ίδιο έγινε και με τον Λάμπη Νικολάου, ο οποίος ολοκλήρωσε την πολυετή θητεία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κ. Μπαχ έδωσε συμβολικά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ένα κάδρο με την επίσημη αναγνώριση της Ε.Ο.Ε. από τη Δ.Ο.Ε , 121 χρόνια μετά την ίδρυση της το 1895, αλλά και ένα ξεχωριστό δώρο. Πρόκειται για το νέο βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο μάλιστα δόθηκε για πρώτη φορά σε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και έχει τίτλο Sky Is The Limit, με τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. να λέει: «Ελπίζω και εύχομαι ο ουρανός να είναι το όριο και για την ελληνική ομάδα στο Ρίο, αγαπητέ Πρόεδρε και φίλε Σπύρο Καπράλο.»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού επισήμανε τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ελληνικός αθλητισμός μέσα στο 2015 λόγω της κρίσης, ανέλυσε το έργο της ΕΟΕ και παρουσιάστηκε αισιόδοξος ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο:
«Οι Έλληνες αθλητές μας έκαναν και πάλι υπερήφανους το 2015 κατακτώντας 82 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτούς τους αθλητές, λοιπόν, θα τιμήσουμε σήμερα γιατί το αξίζουν!

Από την πλευρά μας, εμείς, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να είμαστε στο πλευρό των αθλητών μας και να τους βοηθάμε όπως μπορούμε.
Κινητοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που κατάλαβε τα πραγματικά προβλήματα των αθλητών και στάθηκε στο πλευρό τους. Ετσι καταφέραμε να συνεχίσουν τον αθλητισμό πολλοί από τους πρωταθλητές μας, που βρίσκονταν ένα βήμα πριν τον εγκαταλείψουν. Γνωρίζουμε όλοι πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξεις καινούργιους πρωταθλητές…

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016», παρουσιάστηκε πριν από 15 μήνες σʼ αυτήν εδώ την αίθουσα και είχε εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς 30 εταιρείες, φορείς και ιδιώτες ανέλαβαν την υποστήριξη 57 αθλητών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Τους προσέφεραν την ασφάλεια που χρειάζονται για να αφοσιωθούν στον μεγάλο τους στόχο. Με την ευκαιρία αυτή , θα ήθελα, και πάλι, να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους Χορηγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα καθώς και αυτούς που προστέθηκαν στη συνέχεια.
Στο δύσκολο αυτό αγώνα για τη στήριξη των αθλητών μας, δεν ήμασταν μόνοι. Είχαμε την απόλυτη συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και για το λόγο αυτό, θα ήθελα, για μία ακόμα φορά, Πρόεδρε Μπαχ, να δεχθείτε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας.

Η ΔΟΕ, λοιπόν, πέρα από την οικονομική στήριξη της ΔΟΑ, που με μεγάλη επιτυχία συνέχισε και το 2015 το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της, συνέβαλε και συμβάλλει με κονδύλια στην προετοιμασία των αθλητών μας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και σημαντικά ποσά σε υποτροφίες.
Όλες αυτές οι προσπάθειες, λοιπόν, απέδωσαν καρπούς και έχουμε φτάσει σήμερα στις 52 προκρίσεις για το Ρίο, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλοι αθλητές, μέσα στη χρονιά, που θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο της συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Η χώρα μας έχει λάβει μέρος σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά. Πιστεύω ότι στο Ρίο οι αθλητές μας θα μας χαρίσουν επιτυχίες και ότι μπορούν να διπλασιάσουν τη συγκομιδή των δύο μεταλλίων που η Ελλάδα κατέκτησε στο Λονδίνο.»

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επισήμανε: «Αποτελεί για μένα μεγάλη ευχαρίστηση να είμαι απόψε μαζί σας αλλά και μεταξύ τόσων επιτυχημένων αθλητών. Είναι μία σπουδαία στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θέλω να συγχαρώ και να πω καλή τύχη στους περισσότερους από 50 αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για το Ρίο αλλά και σε αυτούς που θα προκριθούν το επόμενο διάστημα. Θέλω όλοι να προσβλέπετε στις ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσετε στους Αγώνες του Ρίο.

Σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες η ελληνική ομάδα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς μπαίνει πρώτη στο στάδιο ανάμεσα στις 206 χώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με τον τρόπο αυτό, λέει ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες για το σπουδαίο αυτό γεγονός που ανακαλύψατε και δεχθήκατε να το μοιραστείτε με όλο τον κόσμο. Όταν λοιπόν δείτε την Ελλάδα να μπαίνει πρώτη, να ξέρετε ότι είναι μια χειρονομία ευγνωμοσύνης προς τη σπουδαία χώρα σας, για την παράδοση αυτή που κληροδοτήσατε σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη χειρονομία ευγνωμοσύνης επαναλαμβάνει και η αποστολή της Δ.Ο.Ε που βρίσκεται απόψε εδώ και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ένα τέτοιο ξεχωριστό γεγονός μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο Ζακ Ρογκ που είναι τόσο κοντά στους Έλληνες και στο Ολυμπιακό κίνημα στη χώρα σας, αλλά και μαζί με τον Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ. Με τον τρόπο αυτό το Ολυμπιακό κίνημα δείχνει την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στους αθλητές σας. Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσουμε ακόμα πιο σπουδαίες Ολυμπιακές στιγμές στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, μετά από κάποιους μήνες, στην Αρχαία Ολυμπία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο για την εφαρμογή του σπουδαίου προγράμματος «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο προς το Ρίο», το οποίο δίνει σε πολλούς αθλητές την ευκαιρία να προπονηθούν καλύτερα, να προκριθούν και να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Δ.Ο.Ε. στέκεται σήμερα εδώ με σεβασμό και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε και να δούμε μία δυνατή ελληνική ομάδα στο Ρίο, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, να μπαίνει με υπερηφάνεια μέσα στο στάδιο και να κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους για την ομάδα τους, για το Ολυμπιακό κίνημα, αλλά και για τους Αγώνες που παρουσίασαν στον κόσμο.»

O Yφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αφού αποκάλυψε ότι η Ελληνική Βουλή, σε λίγες ημέρες, μετά από πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης, θα επικυρώσει με νέο νόμο τον πλήρη εναρμονισμό της νομοθεσίας της χώρας μας με τον διεθνή κώδικα της WADA στον παγκόσμιο πόλεμο κατά του ντόπινγκ, τόνισε προς τον Πρόεδρο της ΔΟΕ: «Η Ελληνική Πολιτεία θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του ολυμπιακού κινήματος, με το βλέμμα στο μέλλον του μεγαλύτερου παγκόσμιου κοινωνικού φαινομένου, του Ολυμπισμού.
Και με εφαλτήριο τον ιστορικό της ρόλο και την παρακαταθήκη της στον Ολυμπισμό, θα δηλώνει παρούσα σε όλα τα επίπεδα και διεθνή fora, θα συμμετέχει δημιουργικά και θα εκφράζει τις απόψεις, τους προβληματισμούς, τις επιδιώξεις της.
Σε αυτό το πεδίο επιδιώκουμε να συνεργαστούμε στενά, τονίζω τη λέξη «συνεργαστούμε», με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και σας προσωπικά. Η προσπάθεια έχει μόλις ξεκινήσει και ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά έχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε και να είστε σίγουροι ότι θα φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Αν μη τι άλλο, είναι καθήκον μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την ελληνική νεολαία, τις επόμενες γενιές, αλλά και την πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά μας
Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, και στους αθλητές μας υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε, μαζί με την προσωπική διάκριση και καταξίωση, να προσφέρουν περηφάνια και ψυχική ανάταση στους Έλληνες πολίτες.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συνοδινός, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, μέλη της Ολομέλειας της Ε.Ο.Ε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, αθλητές, προπονητές και παράγοντες του αθλητισμού.

Οι αθλητές που βραβεύτηκαν ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική), η Κατερίνα Νικολαΐδου με τη Σοφία Ασουμανάκη (κωπηλασία), η Κέλυ Αραούζου (κολύμβηση), ο Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση) , η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Ανδριάννα Ασπρογέρακα (ταεκβοντο) και η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, για τα μετάλλια που κατέκτησαν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Επίσης από τον στίβο, για μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τιμήθηκαν oi Αντώνης Μάστορας και ηΚατερίνα Στεφανίδη ενώ βραβείο παρέλαβε για τo μετάλλιo στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που φιλοξενήθηκε στη Τιφλίδα, ο Αντώνης Μέρλος

Ακολούθησε η βράβευση όσων έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και από τον στίβο είναι οι: Κώστας Φιλιππίδης, Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Λυκούργος Τσάκωνας, Μαρία Μπελιμπασάκη, Αντώνης Μάστορας, Κώστας Μπανιώτης, Κώστας Δουβαλίδης, Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Δέσποινα Ζαπουνίδου, Χρυσούλα Αναγωνστοπούλου, Σοφία Ρήγα, Ράνια Ρεμπούλη, Χριστόφορος Μερούσης.

O Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο θα επισκεφτούν το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. θα παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή του προγράμματος «Αγαπώ τον αθλητισμό-Kids’ Athletics» που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και τους φέρνει πιο κοντά μέσω της εξάσκησης, στα αγωνίσματα του στίβου, του μπάσκετ και του βόλεϊ.
Στη συνέχεια ο κ. Τόμας Μπαχ θα ξεναγηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων με αθλητικό περιεχόμενο.

(πηγή: ΕΟΕ)

Προηγούμενο άρθροΣτην Πάτρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ
Επόμενο άρθροΣτα 5,60μ. ο Φιλιππίδης στο show του Cottbus. Στα 1,97μ. η Palsyte

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ