Εχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που Ελληνες ακοντιστής αγωνίστηκε σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2000, όταν ο Γκατσιούδης αγωνιζόταν στον τελικό του Σίδνει, ο Σπύρος Λεμπέσης, μπορεί να μην είχε φανταστεί καν πως θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Τρεις Ολυμπιάδες από εκείνη τη διοργάνωση, στο Λονδίνο, ο Λεμπέσης πανηγύρισε την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.
Ο 25χρονος προκρίθηκε στον τελικό (Σαββατο 21:20) πετυχαίνοντας βολή στα 82,40 μ. που ήταν η δεύτερη καλύτερη στο γκρουπ του (και 5η συνολικά) πίσω από το 84,47 μ. του Andreas Thorkildsen, ενώ στην πρώτη του προσπάθεια είχε 81,80 μ. με το όριο να έχει οριστεί στα 82,00 μέτρα. Με την εμφάνιση του αυτή δημιούργησε προσδοκίες για μια καλή εμφάνιση στον τελικό, ωστόσο και μόνο η συμμετοχή του εκεί αποτελεί ήδη μεγάλη επιτυχία.
Μεγάλη βολή με 88,34μ απο τον Velesy στο Β’ γκρουπ που έγινε αργότερα. 7 συνολικά έκαναν το όριο ενώ η πρόκριση έκλεισε στα 80,39μ. Στην 3η βολή αλλά με 83,03μ πέρασε ο Pitkamaki. Αξιοσημείωτο και το 81,81μ του Κενυάτη(!) Yego. Εκτός τελικού έμειναν ο deZordo, Sirmais, Vasilevskis.
“Χρωστούσα κάτι στον εαυτό μου, από παλαιότερες διοργανώσεις. Στο ζέσταμα ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Εριχνα βολές στα 83,00 μ. με 84,00 μέτρα. Στον τελικό θα προσπαθήσω να πετύχω ανάλογες επιδόσεις. Να βελτιωσω το ατομικό μου ρεκόρ (83,02 μ.). Αν συμβεί κάτι τέτοιο σίγουρα θα είμαι ψηλά στην κατάταξη. Το μετάλλιο πιστεύω θα παίξει στα 84,00 μέτρα. Το επίπεδο είναι λιγάκι πεσμένο φέτος. “. Σε ερώτηση για το αν παρακολούθησε τον τελικό του Γκατσιούδη το 2000 στο Σίδνει, είπε: “Κάτι θυμάμαι από εκείνον τον αγώνα. Από τότε τον θαύμαζα. Ηταν σπουδαίος αθλητής μαχητής και πιστεύω πως σε πολλά πράγματα μοιάζουμε”.
Η καλή μέρα για τα ελληνικά χρώματα συνεχίστηκε. Ο Λυκούργος Τσάκωνας, μπορεί να μην προκρίθηκε στον τελικό των 200 μ., όμως, με 20.52 ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ Νέων και κατέλαβε την 12η θέση στο σύνολο, τρέχοντας στην εσωτερική της πρώτης και πιο δύσκολης προκριματικής σειράς. Νικητής στην σειρά του ήταν ο Yohan Blake με 20.01 που χαλάρωσε πολύ στο τέλος καθως παραλίγο να τον προσπερασουν ο Spearmon που τερμάτισε μόλις 1εκ πίσω του σε 20″02 και ο Lemaitre που κυνηγούσε τον Αμερικανό αλλά τερμάτισε κι αυτός με τη σειρά του 1εκ πιο πίσω. Ο Γάλλος πέρασε μεν στον τελικό (Πεμπτη, 22:55) βάσει χρόνου αλλά θα είναι στην εσωτερική σε αντίθεση με τον Spearmon. Στον 4ο διάδρομο θα είναι ο Blake, στον 5ο ο Martina που κέρδισε την 3η ημιτελική σειρά, στον 6ο ο Spearmon που ήταν ο γρηγορότερος δεύτερος και στον 7o ο ο Bolt που έκανε ..άνοιγμα στη 2η ημιτελική σειρά σε 20″18.
“Ο χρόνος ήταν θετικός, όχι όμως και η θέση. Εκανα πολύ κακή κούρσα στον προκριματικό και αυτό είχε ως συνέπεια να τρέξω στον δεύτερο διάδρομο. Δυστυχώς δεν μπόρεσα καλύτερο
το πάλεψα όσο μπορούσα. Ημουν καλύτερος από χθες αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει. Στόχος μου ήταν κάτι παραπάνω από ημιτελικό. Θα ξανάπω πως το 20.50 δεν με αντιπροσωπεύει, το θέμα είναι να βγει μέσα στην κούρσα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να μπω τελικό αλλά σίγουρα μπορούσα να τρέξω πιο γρήγορα”, είπε ο 22χρονος.
Η επαφή που είχε στην διάρκεια της κούρσας με τον αθλητή που ήταν στον διπλανό διάδρομο του χάλασε την κούρσα. Ο Κώστας Δουβαλίδης έχασε το ρυθμό του στα 110 μ. εμπ. με συνέπεια να γλιτώσει οριακά την πτώση. Τελικά τερμάτισε σε 13.77, επίδοση που απέχει από τις δυνατότητες του. “Μια κούρσα μπορεί χα χαλάσει εύκολα. Βρήκα λίγο με τον διπλανό μου και αυτό ήταν αρκετό να με βγάλει από το ρυθμό. Προσπάθησα να το σώσω όμως δεν γινόταν. Μπήκα και χάρηκα τον αγώνα μου. Η ατμόσφαιρα στο στάδιο ήταν πάρα πολύ καλή. Έζησα τη στιγμή. Τώρα πιθανότατα θα ξεκουραστώ και στη συνέχεια θα κάνω μαζί με τον προπονητή μου τον προγραμματισμό για το μέλλον. Είναι νωρίς ακόμη να πω αν θα μπούμε στο κλειστό, όμως, δεν το αποκλείω ως ενδεχόμενο”.
Στον τελικό οι Merritt, Robles, Richardson ξεκίνησαν πολύ δυνατά, όμως ο Merritt άρχισε να ξεχωρίζει και να μένει πιο πίσω ο Robles που έπαθε τράβηγμα και εγκατέλειψε. O Aries Merritt κέρδισε την κούρσα με σπουδαία επίδοση 12″92 βελτιώνοντας κατα 1εκ το ατομικό του ρεκόρ. Ο Richardson ήταν 2ος με 13″04 ενώ 3ος ήρθε ο Τζαμαικανός Parchment με εθνικό ρεκόρ 13″12.
Στον τελικό των 200μ γυναικών ήταν όλες εκεί. Η αθλήτρια με την καλύτερη επίδοση, Allyson Felix (δείτε video παρακάτω), η νικήτρια των 100μ Fraser (video παρακάτω), η δεύτερη Jeter που έτρεχε στην εξωτερική, η τρίτη, Campbell που είχε κερδίσει σε Αθήνα και Πεκίνο, όπως και η νικήτρια των 400μ πριν τρεις ημέρες, η Sanya Richards. Η Fraser έφυγε πολύ γρήγορα κι έμεινε κοντά στη Felix μέχρι τα πρώτα μέτρα της ευθείας παίρνοντας διαφορά απο τις υπόλοιπες. H Felix τερμάτισε πρώτη σε 21″88, η Fraser ακολούθησε σε 22″09 κι ατομικό ρεκόρ κατα 1εκ, ενώ τρίτη απο την 9η διαδρομή με 22″15 ήρθε η Jeter που πλησίαζε επικίνδυνα κι ενώ είχε ξεφύγει της Campbell -την οποία δεν πρόφτασε για 1εκ η Richards που τερμάτισε σε 22″39.
Στον τελικό του μήκους, το 2ο άλμα της Brittney Reese σε 7,12μ της έδωσαν τη νίκη. Την απείλησε στην ίδια προσπάθεια μετά η Ρωσσίδα Sokolova, που σημείωσε 7,07μ κι ατομικό ρεκόρ ενώ είχε γενικά μεγάλα άλματα και ιδιαίτερα το τελευταίο άκυρο. Στην 5η προσπάθεια η Deloach πέρασε κατα 1εκ, με 6,88μ, τη Radevica και πήρε το χάλκινο.
Στον τελικό των 400μ η Ρωσσίδα -νικήτρια στο πανευρωπαικο του 2010- Natalya Antyukh πήγαινε σχεδόν δίπλα με την Demus και πήρε ένα μεγαλύτερο προβάδισμα στην ευθεία. Όμως στο 10ο εμπόδιο έκοψε βηματσμό και ταχύτητα και η Demus προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να την προφτάσει. Η Antyukh έκανε 52″70, ατομικό ρεκόρ, και η Demus 52″77 (επίδοση που είχε κάνει η Χαλκιά στη νίκη της το 2004). Πιο πίσω τους, η Heznova έφτασε στο τέλος την Spencer και πήρε με 53″38 το χάλκινο.
Στο 10θλο, στη μέση του αγωνίσματος, σταθερά προπορεύονται οι Αμερικανοί Ashton Eaton με 4661β. και Trey Hardee με 4441β. και ακολουθούν οι Warner, Kasyanov, van Alphen.
Αποτελέσματα: www.stivoz.com/forum/showthread.php?7359
Allyson Felix
Shelly-Ann Fraser