Σε ένα ηλιόλουστο πρωινό, κοντά στους 55.000 δρομείς έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα της διοργάνωσης για τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
-> Αποτελέσματα
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη παράλληλα, ο Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναικός) υπερασπίστηκε τον τίτλο του κάνοντας μάλιστα ατομικό ρεκόρ, ενώ στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη (ΑΟ Μυκόνου) στην πρώτη της παρουσία στο αγώνισμα ήταν η νικήτρια. Αμφότεροι είχαν κερδίσει και τον ημιμαραθώνιο την Άνοιξη.
Ο Κενυάτης Brimin Kipkorir Misoi για μεγάλο διάστημα βρέθηκε σε τροχιά ρεκόρ διαδρομής (2:10’37 από το 2014 ο Kandie Kipchirchir) τελικά έκανε την 3η επίδοση τερματίζοντας στο Παναθηναικό Στάδιο σε 2:10.56 (1″ πιο αργά από το χρόνο του Baldini στους Ολυμπιακούς)
Ο Κώστας Γκελαούζος μετά τα μισά πήρε προβάδισμα και τερμάτισε 7ος στο σύνολο, σε 2:21.54 βελτιώνοντας και κατά 2″ την επίδοση που είχε από την Άνοιξη του 2016 στο Duesseldorf. Προς το τέλος ο Χριστόφορος Μερούσης πήρε μικρή διαφορά από τον συναθλητή του Παναγιώτη Καραίσκο, που έκανε και ατομικό ρεκόρ, ενώ 4ος ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, σε μια επανάληψη της περσινής κατάταξης για τους αθλητές.
Κάτω από τις 2:30 έτρεξαν και οι Δήμος Ευαγγελίδης και Δήμος Μαγγίνας – και ακολούθησε ο Χαράλαμπος Πιτσώλης.
Στις γυναίκες, τρίτη τερμάτισε -με πρώτη την Κενυάτισσα Muriuki Shelmith Nyawira σε 2:36.46- η Ελευθερία Πετρουλάκη σε 2:46.09.
Η Στεφανία Λεοντιάδου που είχε κάνει καλόν αγώνα και πριν 2 μήνες στο Βερολίνο, πήρε τη 2η θέση, με τη Φωτεινή Δαγκλή όπως και πέρυσι στην 3η θέση.
Ακολούθησε η Ντενίζ Δημάκη που πρόσφατα είχε τρέξει στη Φρανκφούρτη και μετά η Σόνια Τσεκίνι που ταλαιπωρείται από τραυματισμούς – αγωνίστηκε με την εμφάνιση της εθνικής και με πένθος. Ανάμεσα στις συμμετοχές -γύρω στα 3:55 τερμάτισε- και η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ Μαρία Πολύζου που χθες έκλεισε τα 50 της χρόνια.
Τον όρκο του αθλητή είπε στην Αφετηρία η Γλυκερία Τζιατζιά -που εγκετέλειψε στον αγώνα.
Τι μας είπαν οι νικητές του Μαραθωνίου
Κώστας Γκελαούζος:
“Ο αγώνας πήγε καλά, ήξερα ότι έχω βγάλει μια καλή προετοιμασία αλλά δεν ήξερα αν θα καταφέρω να το βγάλω αυτό στον αγώνα. Περάσαμε μαζί με τον Μερουση και τον Καραισκο ένα γρήγορο μισό μαραθώνιο και έπειτα κατάφερα και κράτησα τον ρυθμό. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον ότι θα καταφέρω να κάνω πολύ πιο κάτω σε μια πιο γρήγορη διαδρομή. Η διοργάνωση ήταν άψογη και ο κόσμος βοήθησε όλους τους αθλητές να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.
Ευχαριστω τον προπονητη μου Χρηστο Παπαχρηστο και τους χορηγους μου Nike Hellas, Ethicsport, Wind, Garmin, Arla protein και Orama optics.”
Ειδικά για την εξέλιξη της κούρσας:
“Πήγαν αργά οι Kενυατες στην αρχή και κολλήσαμε με τον Μερουση.. Πήγα με 3.13 πρώτο 5αρι, μετά κόψαμε αλλά έμεινε πίσω ο Μερουσης και στο 20 με έφτασε με τον Καραισκο.. και τους λέω πάτε λιγο γρήγορα.. αλλά λέει ο Καραισκος όχι.. Βλέπουμε όμως ημι 1.10.47 και λέω στο Βερολίνο περάσαμε 1.11.50 και κόβουν αυτοί και εγώ κράτησα σταθερά.”
Ελευθερία Πετρουλάκη:
“Πριν λίγους μήνες πηρα την απόφαση μαζί με τον προπονητή μου να τρεξω την αυθεντική διαδρομή. Εκείνος με προέτρεπε να δοκιμάσω καποιον πιο ευκολο, αλλά εγώ επέμεινα ότι από εδώ θέλω να κανω την αρχη. Η προετοιμασία μου ξεκίνησε αμέσως μετα το Πανελλήνιο ανοιχτού στίβου, χωρίς καθολου διακοπές. Για εμενα ηταν ένα προσωπικό στοίχημα και μια πρόκληση που έβαλα στον εαυτό. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να συνδυάσω το ντεμπούτο μου στην αποσταση με νίκη αλλά και αξιοπρεπή επίδοση.
Ο αγωνας κύλησε ομαλά, ακολούθησα πίστα το πλάνο που ειχα σχεδιάσει, χωρίς να κανω υπερβολές. Για εμενα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ο τερματισμός μου στο Καλλιμάρμαρο που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση!
Τον αγωνα αυτο θα ήθελα να τον αφιερώσω στα θύματα των φονικών πυρκαγιων της 23ης Ιουλίου, είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω ώστε να μην ξεχαστει η μνήμη αυτών των ανθρωπων.
Τα επόμενα μου σχέδια είναι αρχικά ξεκουραση, μιας που προέρχομαι από μια γεμάτη χρόνια και από εκει κ περα μια νέα προετοιμασία ώστε να τρεξω έναν γρήγορο ημιμαραθώνιο και ένα μαραθώνιο την άνοιξη στο εξωτερικό.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον προπονητή μου Παναγιώτη Γερακό που με στηρίζει καθημερινά, αλλά και τους χορηγούς μου Wind runningteam, Outrun, Saucony, Polar, τα ενέργειακά συμπληρώματα High5 και τα συμπληρώματα διατροφής Terranova”
Τα υπόλοιπα αγωνίσματα – Ρεκόρ διαδρομών
Ο πρωταθλητής των 10.000μ. Γιώργος Τάσσης ξέφυγε στο τέλος στα 10χλμ για να κερδίσει με ρεκόρ διαδρομής 30.29 τον συναθλητή του, Χρήστο Καλλία που έκανε 30.40 – και έιχε κάνει το ρεκόρ πέρυσι με 30.50, ενώ κάτω από τα 31′ τερμάτισε 3ος ο 19χρονος Νίκος Σάκης αφήνονταςλίγο πιο πίσω τον Κώστα Σταμούλη.
Η κορυφαία Μαραθωνοδρόμος φέτος Γκλορια Πριβιλέτζιο (με 2:38:39 πριν 2 μήνες στο Βερολίνο) ήταν η νικήτρια στο 10αρι με 35.23 και τη συναθλήτριά της Αναστασία Καρακατσάνη να ακολουθεί.
Εντυπωσίασε -ξανά- η 12χρονη Γλυκερία Σκάρκου που έτρεξε πρώτη φορά 10αρι, σε 37.41! Ήταν 5η στην κατάταξη και 3η Ελληνίδα.
Στο 5αρι που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ο Ανδρέας Δημητράκης ήταν ο νικητής με ρεκόρ διαδρομής 14.47 (κατέβασε 2″ την επίδοση του Καλλία) με τον 19χρονο Μάριο Αναγνώστου να ακολουθεί. Πιο πίσω, ο Θάνος Καλάκος με τον Αλέξανδρο Σουκουλη.
Μάχη έγινε στις γυναίκες με την Ανθή Κυριακοπούλου να επικρατει στα τελευταία μέτρα της 17χρονης Δάφνης Λαβασά και της Ζωής Ανδρικοπούλου, ενώ λίγο μετά τερμάτισε η Ελένη Λευκοπούλου, με τις Γιαννοπούλου και Φλώρου στις επόμενες θέσεις.
Στο απογευματινό 5αρι η Τσέχα Moira Stewartova έκανε 16.41.
Για 2η φορά έγινε ο αγώνας 3χλμ με εκπροσώπους αθλητές των περιφερειών του Run Greece.
Στους άνδρες κέρδισε ο Αουρελ Γκιούρα και στις γυναίκες -όπως και πέρυσι- η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη.
-> ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τα χιλιόμετρα της θλίψης
Στην Αφή της Φλόγας είχε γίνει ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη των 99 νεκρών της καλοκαιρινής τραγωδίας από τις πυρκαγιές.
Ως προς τη φυσική καταστροφή, αυτή ήταν εμφανής στο 12ο ως 16ο χιλιόμετρο.
Η Ομοσπονδία σχεδίασε μία ειδική δράση, το “Δάσος των Δρομέων” (“Runners Forest”), προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση της Μαραθώνιας διαδρομής. Πολλοί αθλητές κρατούσαν και ύψωναν πράσινο μαντήλι, ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών βρίσκονταν εκει χεριροκροτώντας αλλά και περνώντας μηνύματα με πλακάτ και μαύρα μπαλόνια.
Απώλειες
Λόγω του gdpr σε πολλές περιπτώσεις -κυρίως όμως λόγω παράλειψης- χιλιάδες δρομείς δεν εμφανίζονταν στο live tracking στη σχετική εφαρμογή.
Στην αφετηρία στο Μαραθώνα “χάθηκαν” τα πράγματα του Γιώργου Μίνο, που αναγκάστηκε έτσι να τρέξει με δανεικά μέχρις ενός σημείου.
Ο Ύμνος
Πριν τον τερματισμό των πρώτων Μαραθωνοδρόμων, στις 11πμ, έγινε πρώτη εκτέλεση του Ύμνου του Μαραθωνίου, με τίτλο “Νενικήκαμεν” και δημιουργό τον Γιώργο Θεοφάνους, που ερμήνευσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Μοιρασμένες οι εντυπώσεις ωστόσο.
Η ιδιαίτερη παρουσία των Πολωνών
Τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας γιόρταζε σήμερα η Πολωνία (με τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου) και στη διοργάνωση πήρε οργανωμένα μέρος πλήθος δρομέων της.
Μάλιστα υπήρξε και ξεχωριστή βράβευση για τους 3 καλύτερους αθλητές της!