Συμφωνα με ερευνα του βιοιατρικού αθλητικού ινστιτούτου του Irmes (Γαλλία) που δημοσιεύτηκε στη „Sunday Times“, εως το 2060 τα παγκοσμια ρεκορ θα εχουν φτασει σε οριακό σημείο και δεν θα καταρριπτονται.
Οι ερευνητές ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με 3260 παγκ.ρεκόρ απο το 1896. Οσο λιγότερο επηρεάζεται το αγώνισμα απο τεχνικούς και τεχνολογικούς παράγοντες, τόσο συντομότερα προσεγγίζεται το όριό του. Το ινστιτούτο θεωρεί οτι κατα 99% εχουν εξαντληθεί οι σωματικές δυνατότητες ενώ το 1896 ήταν μόνο στα 3/4.
Στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου υπάρχουν 92 αναγνωρισμένα παγκόσμια ρεκόρ, 10 μόλις απο αυτά βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Επίσης, 18 κρατούν καλά πριν από το 1990, βέβαια και με αρκετές αμφιβολίες για την “καθαρότητά” τους

Σε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συμπέρασμα καταλήγει μελέτη Γάλλων επιστημόνων που βασίστηκε σε ανάλυση των 3.260 παγκοσμίων ρεκόρ που πραγματοποιήθηκαν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, μέχρι αυτό του Ασάφα Πάουελ στα 100μ. τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από το 2060 και ύστερα δεν θα σημειωθεί κανένα παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός θα έχει φτάσει στα όριά του. Μάλιστα σε κάποια αγωνίσματα αυτός ο κορεσμός θα επέλθει το 2027.

“Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ένας κοινός τρόπος για όλα τα στοιχεία που αναλύσαμε και ότι η μαθηματική μας μέθοδος είναι ικανή να προβλέπει την εξέλιξη των παγκοσμίων ρεκόρ. Είναι εξαιρετικά ακριβής όταν αφορά παγκόσμια ρεκόρ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων”, δηλώνει ο Ζαν Φρανσουά Τουσέν, επικεφαλής της έρευνας στο θέμα που παρουσιάζουν οι “Sunday Times”.

“Αρχίσαμε την μελέτη μας από το 1896, όταν υπολογίζουμε ότι οι αθλητές χρησιμοποιούσαν το 75% των φυσικών δυνατοτήτων τους. Τώρα βρισκόμαστε στο 99%. Όταν λέμε ότι δεν θα υπάρχουν παγκόσμια ρεκόρ μετά το 2060, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπου μισά από τα αγωνίσματα τα ρεκόρ θα σταματήσουν το 2027”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος είναι το πρώτο άθλημα που θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η άρση βαρών ακολουθεί, ενώ γενικά τα αθλήματα που χαρακτηρίζονται από την τεχνική και την τεχνολογία, όπως η κολύμβηση και η κωπηλασία, θα αντιμετωπίσουν κι αυτά ανάλογο πρόβλημα.

Τα “παράλογα” ρεκόρ

Στις 16 Ιουλίου του 1988, στα προημιτελικά των αμερικανικών trials, η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, αθλήτρια κατά βάση των 200μ., έτρεξε τα 100μ. σε χρόνο 10.49. Το παγκόσμιο ρεκόρ της “Φλο Τζο” παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα και φυσικά αποτελεί θέμα αέναης συζήτησης στο χώρο του αθλητισμού, σχετικά με την… εγκυρότητά του.

Παρότι η Αμερικανίδα σπρίντερ είχε υποβληθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ δεν βρέθηκε κάτι το μεμπτό, ωστόσο ο θάνατός της το 1998 σε ηλικία 39 ετών από ασφυξία – κρίση επιληψίας, προκαλεί ακόμα ερωτηματικά. Οπως επίσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε σχέση με το ντόπινγκ.

“Οταν εφαρμόσεις τη μέθοδό μας στα ρεκόρ θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι κάποια είναι λογικά και κάποια παράλογα. Κάποια είναι εφικτά και κάποια ρεκόρ σχετίζονται με ένα βιολογικό αδιέξοδο. Το ρεκόρ στα 100μ. γυναικών είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ισως να υπάρχουν υποψίες για ντόπινγκ και ίσως να είναι δίκαιες, αλλά αυτά τα ρεκόρ έχουν τη δική τους λογική. Πρέπει να τους πιστέψουμε επειδή μετριούνται αριθμητικά. Ο Γκρίφιθ Τζόινερ έτρεξε τα 100 μέτρα σε 10.49. Το ερώτημα είναι πως το έκανε. Αναλύουμε όλα αυτά τα ερωτήματα και βλέπουμε εάν υπάρχουν οι συνθήκες επανάληψης. Και απʼ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν”.

Οσο για τα κριτήρια της μεθόδου του Τουσέν, έδωσε μία μερική εξήγηση: “Η επίτευξη ενός παγκοσμίου ρεκόρ σχετίζεται άρρηκτα με το εξωτερικό περιβάλλον. Βλέπουμε με ακρίβεια την επιρροή των Παγκοσμίων Πολέμων, έναν καιρό που τα ρεκόρ ήταν λίγα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μία πολύ σημαντική αριθμητική αύξηση των παγκοσμίων ρεκόρ. Μετά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μεξικού το 1968, όπου υπήρξε μείωση. Το ντόπινγκ ήταν σημαντικός παράγοντας στο άθλημα στη δεκαετία του ʼ70, αλλά αυτό συνέπεσε με το χρονικό διάστημα όπου η ανθρωπότητα άρχισε να φτάνει στα όριά της ούτως ή άλλως. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ντόπινγκ υπήρχε πάντα στο προσκήνιο, όχι μόνο στον 20ό αιώνα, αλλά από τους αρχαίους Ολυμπιακούς. Και η παρουσία του δεν αλλάζει την παγκόσμια πραγματικότητα καθόλου”.

Η αντίθετη άποψη

Ο Τζον Χόμπερμαν, επικεφαλής φυσικής αγωγής το Πανεπιστήμιο του Τέξας, εκφράζει την αντίθεση γνώμη σχετικά με την αντοχή των ρεκόρ στο χρόνο. Ο Χόμπερμαν υποστηρίζει ότι το ντόπινγκ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πως εάν οι αθλητές συμμετάσχουν στους αγώνες δίχως τη βοήθεια ουσιών, τότε τα ρεκόρ δεν θα σταματήσουν ποτέ να καταρρίπτονται.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ντόπινγκ επέτρεψε στους αθλητές να αποδώσουν πέρα από τις φυσικές δυνατότητές τους. Τρεις από τους πέντε σπρίντερ που έτρεξαν τα 100μ. σε χρόνο μικρότερο από 9.80 ήταν θετικοί σε αναβολικά (σ.σ. Μπεν Τζόνσον, Τιμ Μοντγκόμερι, Τζάστιν Γκάτλιν). Δείτε τη λίστα με τις κορυφαίες επιδόσεις στη σφαιροβολία. Είναι σχεδόν όλοι αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ. Οι κάτοχοι ρεκόρ που έχουν πιαστεί ντοπέ υποτιμούν την αξία των παγκοσμίων ρεκόρ. Στον στίβο, η IAAF δεν έχει κάνει τα απαραίτητα γιʼ αυτό το θέμα”, καταλήγει ο Χόμπερμαν.

πηγη:contra.gr

Προηγούμενο άρθροΟι κορυφαιοι του 2007
Επόμενο άρθροΑποχωρει η Kajsa Bergqvist