Είναι το μέλλον του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.
Φραντζεσκάκης, Καρύδη, Γρανιτσιώτης και Κομιανος, Δόση, Μουζενίδης, Αδαμοπούλου, Μέρλος, Μαγκούλια, Κεσσίδη, Τζατζιμάκης, Τσουκαλά και πολλοί, πάρα πολλοί ακόμα έρχονται να μας τρελλάνουν!

Τα χαμόγελά τους μετά από κάθε νέο ατομικό ρεκόρ και οι μεγάλες επιτυχίες τους με σημαντικές επιδόσεις, μετάλλια και θέσεις σε τελικούς που σίγουρα θα έρθουν στην ώρα τους, δίνουν ένα γλυκό φως στο «γκρίζο» κάδρο της συννεφιάς που καλύπτει τον αθλητισμό και γενικότερα την κοινωνία μας αυτό το διάστημα.
Μάιο μήνα και ήδη οι πιο μικροί αθλητές μας με τις επιδόσεις ότι μεγαλώνουν γρήγορα κι ετοιμάζονται να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Το φαινόμενο έχει ερμηνεία. Δεν είναι απλώς και μόνον μια… καλή φουρνιά με ταλέντο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είναι και η δουλειά που γίνεται.
Σίγουρα το ταλέντο είναι βασικό συστατικό, όμως …ας πάμε λίγα χρόνια πίσω.
Τότε που άρχισαν να πρωτοακούγονται: τα «καμπ», τα σεμινάρια επιμόρφωσης, η λέξη-κλειδί: συνεργασία (τόσο εύκολη θεωρητικά), η προσπάθεια για «ενιαία γραμμή» σε βασικά ζητήματα προπονητικής.

Φυσικά τα παραπάνω δεν λειτούργησαν παντού τέλεια, αλλά αυτή η έκρηξη που θα ακουστεί ακόμα περισσότερο σε λίγο καιρό, σύντομα δεν προκύπτει τυχαία. Στην εξέλιξη της σεζόν θα φανούν περισσότερα.

Ομάδες διάκρισης

Τόσο για το Τάμπερε όσο και για το Γκιόρ όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ομάδες που θα πάνε για διάκριση.
Φέτος οι κάτω των 20ετών έχουν παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τάμπερε (10 -15 Ιουλίου) στη Φινλανδία και οι κάτω των 18ετών το ευρωπαϊκό τους ραντεβού (5 -8 Ιουλίου) στο Γκιόρ, στην Ουγγαρία.
Στο παγκόσμιο σαφώς είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα όμως θα έχουμε καλή ομάδα (κάπου 15 με 17 άτομα θα είναι, μακάρι να αποκτήσουν ευχάριστο πονοκέφαλο στον ΣΕΓΑΣ με ακόμα περισσότερες προκρίσεις) που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις παρουσίες σε τελικούς και κάποια μετάλλια.
Πολλοί είχαν αγωνιστεί με επιτυχία πριν 2 χρόνια, στο 1ο Ευρωπαικό Π/Κ στην Τιφλίδα.

Ο καθ ύλην αρμόδιος εθνικός προπονητής για την Κ20, ο παλαιός πρωταθλητής Χρήστος Μελέτογλου απέφυγε να πει πολλά και αρκέστηκε να τονίσει μέσω του stivoz.gr: «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον. Προσπαθούμε όλοι μας σε συνεργασία με τους προπονητές τους να τα βοηθάμε όσο μπορούμε. Είναι άμεση ανάγκη όμως να ξεκαθαριστεί το θέμα των κινήτρων για να παραμείνουν στον αθλητισμό».

Για το ευρωπαϊκό των Κ18 ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι τα παιδιά να χαρούν τους αγώνες τους και σύντομα θα έχουμε εκτενέστερη αναφορά για αυτήν την κατηγορία και τη φετινή τους προοπτική.
Μέχρι τότε όλα δείχνουν ότι θα κάνουν σπουδαίες εμφανίσεις σε κάθε ευκαιρία.

Δυνατό τεστ για την σκυτάλη

Σε λίγες μέρες στα «Dromia 2018» στη Βάρη (αγωνιστικό τεστ για πολλούς που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον), θα προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα για την προοπτική της φετινής 4Χ100 μ. στην κατηγορία Κ20.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και φέτος η ομάδα (θα δούμε ποιοί θα την αποτελέσουν στην τελική της μορφή καθώς υπάρχει μια πλειάδα καλών σπρίντερ) είναι σε θέση να προσφέρει επιτυχίες και ίσως νέα βελτίωση του πανελλήνιου ρεκόρ 40.40 επίδοση που είχε πετύχει πέρυσι τον Ιούλιο στο ευρωπαϊκό του Γκροσέτο η τετράδα από τους: Ζήκο, Αρβανίτη, Παππά και Γκαραγκάνη.

Κάπου 15-17 θα πάνε…

Στις επόμενες αγωνιστικές ευκαιρίες λογικά θα έχουμε κι άλλες προκρίσεις που θα προστεθούν στις υπάρχουσες τόσο για το Τάμπερε όσο και για το Γκιόρ.
Πολλά παιδιά όπως οι: Λαμπρόπουλος και Αναστασίου (400 μ.), Μηλιάρας (1.500 μ.), Δρίτσας (400 μ. εμπ.), Σάκης (3000 μ. στιπλ), Μέρλος (ύψος), Καμτσικλής (σφυροβολία), Αδαμοπούλου (επί κοντώ) και αρκετοί ακόμα έχουν δείξει ότι είναι σε καλή κατάσταση και απλώς χρειάζονται αγώνα που να τους βγει το αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα τα όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε έχουν οι:
Καραλής (επί κοντώ), Μαντζουρογιάννης (μήκος), Πανταζής (τριπλούν), Μουζενίδης (σφαιροβολία), Φραντζεσκάκης (σφυροβολία), Τσίτσος (ακοντισμός), Τζατζιμάκης (10 χλμ βάδην), Αναγνώστου (10.000 μ.), Ζάλτος (σφυροβολία), Μαγκούλια (σφαιροβολία).

Επίσης όρια έχουν και οι κορασίδες Δόση (ύψος), Καρύδη (τριπλούν), Tσουκαλά (σύνθετα) και ο παίδας Γρανιτσιώτης (100μ.)

Οι παίδες και κορασίδες όμως έχουν μπροστά τους την πρόκληση της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού Κ18 στο Γκιόρ που πέφτει πάρα πολύ κοντά με το παγκόσμιο του Τάμπερε και… δυό (μεγάλα) καρπούζια δεν μπορούν να κρατηθούν στο ίδιο χέρι!.

Συμπερασματικά…

Όπως φαίνεται έρχεται στο προσκήνιο μια νέα γενιά αθλητών και αθλητριών με τους προπονητές τους. Είναι καλοί αθλητές και αθλήτριες, με πάθος για διάκριση και αγάπη για αυτό που κάνουν. Είναι το μέλλον του στίβου μας και επιβάλλεται ο ΣΕΓΑΣ και η αθλητική ηγεσία της πολιτείας να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε οι νέοι (αθλητές και προπονητές) να συνεχίσουν.
Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να υπάρξουν κίνητρα (αυτό το θέμα θα το αναλύσουμε διεξοδικά) για να μην υποχρεωθούν οι πρωταγωνιστές να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.

Κω.Μπακ.

Προηγούμενο άρθροRun 24:1 – αγώνες 1 μιλίου την πρώτη Τετάρτη του Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα τρεξίματος
Επόμενο άρθροLavillenie vs Kendricks και με Gatlin, Lasitskene το Σάββατο η Σαγκάη – χωρίς ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ