ΜΕ την παραίνεση της ΔΟΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) προτίθεται να προχωρήσει σε διερεύνηση για τους αθλητές του Nike Oregon Project, μετά την 4ετή τιμωρία του προπονητή Alberto Salazar από την Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ.

Η απόφαση της 1/10/2019 είχε να κάνει με στοιχεία για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών -τεστοστερόνης- και χρήσης παράνομων μεθόδων -ενδοφλέβιες ενέσεις- ενώ μαζί τιμωρήθηκε και ο ενδοκρινολόγος Dr. Jeffrey Brown για παραβιάσεις στη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ. Ως προς τους αθλητές, φέρεται να μην έχουν γνώση.

Εντωμεταξύ η IAAF προειδοποιεί πως αθλητές που θα συνεχίσουν κρυφά να προπονούνται μαζί του θα τιμωρηθούν.
Για τη ΔΟΕ, ο Thomas Bach μίλησε για ανησυχητική κατάσταση και καλεί τη WADA για περαιτέρω έρευνα. Αν και ποιοί αθλητές του NOP έχουν ελεγχθεί και ποιά περίοδο και αν υπάρχει περίπτωση να έχουν επηρεαστεί αποτελέσματα Ολυμπιακών Αγώνων.

O επικεφαλής της WADA Craig Reedie ανέφερε στους Times πως “Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω σε ποιους ελέγχους οι αθλητές έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά θα είναι πιο ενδιαφέρον για εμάς αν υπάρχουν δείγματα που μπορούμε να επανεξετάσουμε” και η USADA εμφανίζεται πρόθυμη σε τέτοια διαδικασία.

Nike Oregon Project

Το ΝΟΡ δημιουργήθηκε το 2001. Ο Μο Farah, η Sifan Hassan, η Kara Goucher, ο Galen Rupp, ο Matthew Centrowitz, ο Donavan Brazier, o Yomif Kejelcha, η Konstanze Klosterhalfen είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που βρέθηκαν στις τάξεις του.

H Nike μετά τις εξελίξεις αυτές τερμάτισε το project. “Αυτή η κατάσταση, μαζί με τους συνεχιζόμενους αβάσιμους ισχυρισμούς, οδηγεί στην απόσπαση της προσοχής για πολλούς από τους αθλητές και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να επικεντρωθούν στις ανάγκες των προπονήσεων και αγώνων τους. Ως εκ τούτου, έλαβα την απόφαση να τερματίσω τo Oregon project” είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της Nike, Mark Parker, σημειώνοντας πάντως πως για κανέναν από τους αθλητές του NOP δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό.

Salazar & Farah

Το 2015 ξεκίνησε να υπάρχει ιδιαίτερη αμφισβήτηση και δημοσιεύματα, για τις μεθόδους του Alberto Salazar, και τον Mo Farah κύριο δέκτη.
To 2017 η USADA ζήτησε από την αντίστοιχη Βρετανική υπηρεσία να της παρέχουν προηγούμενα δείγματα του Farah, με τον ίδιο να είναι δεκτικός.
Εκείνη τη χρονιά ο Farah διέκοψε τη συνεργασία του με τον Salazar και το NOP – παρέμεινε πάντως χορηγούμενος της Nike.

Ο Farah μετά την απόφαση της UDSADA τώρα δήλωσε: “Είμαι ανακουφισμένος που ο Usada έχει, μετά από 4 χρόνια, ολοκλήρωσε την έρευνά για τον Alberto Salazar. Εγώ αποχώρησα από το NOP το 2017 αλλά, όπως πάντα λέω, δεν έχω καμία ανοχή σε όποιον παραβιάζει τους κανόνες ή ξεπερνάει κάποιο όριο. Έχει ληφθεί μια απόφαση και χαίρομαι που τελικά κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα”

Ο Farah ανέφερε πως είναι μεταξύ των αθλητών που έχουν περάσει τους περισσότερους ελέγχους και πρόθυμος να ελεγχθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε και να κρατηθούν τα δείγματά του για επανεξέταση.
Κάτι που φαίνεται πως θα γίνει…

Προηγούμενο άρθροΑυθεντικός Μαραθώνιος – Το νέο μετάλλιο
Επόμενο άρθροΗ Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της ΚΟΕΑΣ σε 4 πρωταθλητές της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ