Βαδίζουν και παραμιλούν στον ΣΕΓΑΣ μετά τη γκάφα που θα κάψει πολλούς

Γράφει ο Κώστας Μπάκος

Η πρωταθλήτρια του βάδην Δέσποινα Ζαπουνίδου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπως ενημέρωσαν οι διοργανωτές τον ΣΕΓΑΣ αν και άπαντες θεωρούσαν δεδομένη τη συμμετοχή της.

Οι αρμόδιοι της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου όταν έστειλαν το σχετικό e-mail για να μπει στο σύστημα διαπίστωσαν ότι η έμπειρη Ελληνίδα βαδίστρια δεν γίνονταν δεκτή και δεν μπορούσε να μετάσχει στους Αγώνες.
Όταν ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι η Ζαπουνίδου δεν γίνεται δεκτή διότι η επίδοση που (θα) της έδινε πρόκριση επετεύχθη σε διοργάνωση που δεν είναι μεταξύ αυτών που «σφραγίζουν» το εισιτήριο στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.

Η Ζαπουνίδου αγωνίστηκε στις 12 Ιουνίου 2015 (http://www.geherpokal.de/wp-content/uploads/2015/06/150612-Alytus.pdf) σε μίτινγκ στο Αλιτους , στη Λιθουανία και πέτυχε στα 20 χλμ. Βαδην 1:33.07 με όριο πρόκρισης στο Ρίο τα 1:36.00.
(*Τα όρια πρόκρισης για το βάδην έπρεπε να σημειωθούν από 01/01/15 έως 11/07/16).

Τότε μάλιστα σχεδόν όλοι, ακολουθώντας τον ΣΕΓΑΣ (http://www.segas.gr/index.php/el/news/2005-poly-kali-emfanisi-kai-orio-gia-tin-despoina-zapounidou ) έσπευσαν να «πιστοποιήσουν» ότι η Ζαπουνίδου …ξεμπέρδεψε με το όριο πρόκρισης και φυσικά η ίδια επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της με ορίζοντα το Ρίο όμως…
Η συγκεκριμένη διοργάνωση, το 2014 και φέτος ήταν σε αυτές που πιστοποιούν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά… ΟΧΙ και το 2015.

Όπως γίνεται πανεύκολα αντιληπτό ο εφησυχασμός τόσο της αθλήτριας όσο πρωτίστως των αρμοδίων του ΣΕΓΑΣ δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο που φέρνει τον άδοξο αποκλεισμό της Δέσποινας από τη μεγάλη αθλητική γιορτή.
Πρόκειται για τεράστια γκάφα που δυστυχώς «καίει» και τη συνολική προσπάθεια της αθλήτριας αλλά και αρκετούς ανθρώπους στον ΣΕΓΑΣ που σαφώς έχουν εμπειρία αλλά σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να την πάτησαν από μια… λεπτομέρεια που όμως κάνει τη διαφορά.

ΣΣ:

Τα όρια στο βάδην πρέπει να πληρούν και τα ακόλουθα όπως ορίζονται απο το QUALIFICATION SYSTEM – RIO 2016
In the case of Marathons & Race Walks, performances for qualifying purposes may only be achieved on a course certified by the IAAF and conducted in accordance with IAAF Rules.
In the case of Race Walks, performances achieved at Race Walk Events staged at International Competitions defined under IAAF Rule 1.1 (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g) or (j) are valid towards the achievement of the Entry Standards providing the following conditions (where applicable) are respected:
The course is (or will be) measured by an IAAF/AIMS Grade “A” or “B” International Road Race Course Measurer;
A minimum of 3 International or Area Race Walking Judges are on duty.)

Η Ζαπουνίδου βάσει του ρεκόρ της με 1:29.35 φέτος στα Μέγαρα θα πήγαινε με τη 17η επίδοση.
Να σημειωθεί ότι το όνομά της δεν υπάρχει ούτε στις λίστες ranking που εξέδωσε η IAAF 2 ημέρες μετά τη λήξη των δηλώσεων, στις 13 Ιουλίου:
(δείτε->εδώ)

Ζήτησε παραιτήσεις ο Παναγόπουλος…

Φυσικά αυτό το γεγονός δημιουργεί αφετηρία για αλυσιδωτές αντιδράσεις και εξελίξεις στον ΣΕΓΑΣ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλος ζήτησε τις παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται με την υπόθεση δηλαδή του αρχιπροπονητή και των αρμοδίων της επιτροπής υψηλού αθλητισμού και θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.
Μάλιστα από το περιβάλλον του Παναγόπουλου αργά χθες έλεγαν ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ήταν σε σκέψεις για το εάν θα συνέχιζε να βρίσκεται στην ηγεσία της ομοσπονδίας.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

Το απόγευμα της Παρασκευής η Ομοσπονδία προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

” Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι η αθλήτρια μας Δέσποινα Ζαπουνίδου δεν μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί το διεθνές μίτινγκ του Άλιτους, στο οποίο πέτυχε επίδοση καλύτερη από το όριο δεν ήταν το 2015 (σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και τη φετινή χρονιά) ΕΑΑ Permit.

Η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε γιʼ αυτή την εξέλιξη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί τρόπος η αθλήτρια να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ώρα της απόδοσης ευθυνών θα έρθει μετά το Ρίο.”

Προηγούμενο άρθρο"Χρ.Βουδούρης" (Θήβα) 2016
Επόμενο άρθροΚαι η Υφαντίδου πάει Ρίο – και κάνει την αρχή!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και να σκεφθείτε ότι στον υψηλό αθλητισμό του ΣΕΓΑΣ και κυρίως του Υπευθύνου Α-Γ, δεν ξέρουν ούτε λέξη Αγγλικά. Η αθλήτρια και μόνο η αθλήτρια τι να πει, τι να πει!!!!!! Και φυσικά ούτε λέξη στο site του ΣΕΓΑΣ, που τα γράφει μόνο όμορφα και ωραία και τα καλά και τα κακά. Είπαμε μόνο τα καλά κομάτια στην βιτρίνα.Τι κρίμα για το κορίτσι.

  • Και να σκεφθείτε ότι στον υψηλό αθλητισμό του ΣΕΓΑΣ και κυρίως του Υπευθύνου Α-Γ, δεν ξέρουν ούτε λέξη Αγγλικά. Η αθλήτρια και μόνο η αθλήτρια τι να πει, τι να πει!!!!!! Και φυσικά ούτε λέξη στο site του ΣΕΓΑΣ, που τα γράφει μόνο όμορφα και ωραία και τα καλά και τα κακά. Είπαμε μόνο τα καλά κομάτια στην βιτρίνα.Τι κρίμα για το κορίτσι.

   Ναι, το καημένο το κορίτσι. 31 χρονών γυναικάρα είναι, υπεύθυνη προσωπικότητα και με χρόνια στον αθλητισμό. Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ευθύνες και η ίδια, ή μάλλον για να το πω σωστότερα, 50-50 είναι οι ευθύνες της με τον ΣΕΓΑΣ. Μόνη της τον επέλεξε τον αγώνα, δεν έψαξε από πριν να ελέγξει αν ήταν αξιολογημένος; Για να μην προχωρήσω παραπέρα και ρωτήσω γιατί εγκατέλειψε και στους δύο μεγάλους αγώνες του εξωτερικού που πήγε εφέτος (Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρώμη και αξιολογημένο Αλύτους 2016); Να δεχτώ ότι είχε κάποιο πρόβλημα στον έναν, αλλά να εγκαταλείψει και στους δύο; Έδωσε κάποια εξήγηση γι’ αυτό; Στο Αλύτους 2016 παρακολουθούσα το live streaming και ενώ ήταν στους προπορευόμενους, ξαφνικά σταμάτησε χωρίς να φαίνεται ότι συνέβη κάτι. Οι αθλητές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, είναι ενήλικες και έχουν την ευθύνη των πράξεών τους. Δεν είναι παιδάκια.

 2. να πάρετε τον καπράλο να σας ξελασπώσει… το χει ψωμοτύρι… ένα μαντρί όλα… αλλά απορώ εγώ… όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή της αθλήτριας στον εν λόγω αγώνα, δεν ήταν γνωστό ότι δεν θα μετράει;;;; απλό ερώτημα…. εύκολη η απάντηση.

 3. Συμφωνώ ότι δεν ρώτησαν για τους αξιολογυημένους αγώνες, και αυτή και ο προπονητής της, θα το πληρώσουν με την μη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα, (50% ευθύνη). Για το άλλο 50% ποιός θα πληρώσει από τον ΣΕΓΑΣ;

 4. Ρε 13:19 Εισαι βλαξ; Δημοσια ανακοινωση του ΣΕΓΑΣ υπαρχει και δεν εχει βγει να πει συγνωμη για την γκαφα και επικαλεισαι την ηλικια; Ολη την ευθυνη για την ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ του οριου την εχει ο ΣΕΓΑΣ και ο αρμοδιος που εξεδωσε την ανακοινωση αιντε ξυπνα

 5. Έγραφε το site του ΣΕΓΑΣ

  Δημοσιεύθηκε : Σαβ, 13-06-2015, 10:35

  Εξαιρετική εμφάνιση που της δίνει την πρόκριση τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου, όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, πραγματοποίησε στο Αλίτους της Λιθουανίας η Δέσποινα Ζαπουνίδου.

  Η πρωταθλήτρια του βάδην, διένυσε τα 20χλμ βάδην σε 1 ώρα 33.07 και έπιασε το όριο για τις κορυφαίες διοργανώσεις τις διετίας. Παράλληλα κατέλαβε την τρίτη θέση στον αγώνσιμα και έδειξε σε καλή κατάσταση ενόψει της διοργάνωσης του Αυγούστου. Η Ζαπουνίδου έχει πλέον μπροστά της το χρόνο να πραγματοποιήσει την προετοιμασία της δίχως άγχος. Στον αγώνα πήρε μέρος και η Κατερίνα Θεοδωροπούλου, η οποία τερμάτισε σε 1.41.52 και κατέλαβε την ένατη θέση. Η αθλήτρια δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και επέλεξε να κάνει συντηρητική κούρσα, προκειμένου να φτάσει στην γραμμή του τερματισμού. Οι διοργανωτές από λάθος ανέφεραν στο επίσημο αποτέλεσμα, ότι η αθλήτρια δεν τερμάτισε, κάτι που διορθώθηκε.

  Tweets by @PRESEGAS

  Αυτά τα παραπάνω έγραφε το site του ΣΕΓΑΣ στις (Σαβ, 13-06-2015, 10:35) και τώρα μεγάλη του τάφου σιωπή.

 6. Γκάφα σίγουρα του Σεγας ,αλλά από την άλλη στους ολυμπιακούς αγώνες πρόκειται να παω,δεν θα το ψάξω λίγο αν πληρώ τις προϋποθέσεις

 7. Καλά όλα αυτά που φαινονται αυτονόητα. Προφανως και η αθλητρια σίγουρα το ηξερε και ο προπονητής της τους αγώνες προκρισης πολύ καλά. Εχει περάσει άλλωστε από πολλές προκρίσεις. Να ρωτήσω…στους αγώνες που έδιναν πρόκριση είχε και αντιτόπινγκ?

 8. Μηπως πήγε να περάσει εκ πλαγίως, από άλλο αγώνα δηλ? Και άλλα της τάξανε και άλλα έγιναν? Όπως και να χει ειναι σιγουρο λυπηρο για τον αθλητη. Εγω πιστευω όλοι ξερανε και κανεις δεν επεσε απ’τα συννεφα

 9. Ο ΣΕΓΑΣ έκανε την παρακάτω ξερή ανακοίνωση

  (Ανακοίνωση για την αθλήτρια Δέσποινα Ζαπουνίδου

  Δημοσιεύθηκε : Παρ, 22-07-2016, 18:42

  Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι η αθλήτρια μας Δέσποινα Ζαπουνίδου δεν μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί το διεθνές μίτινγκ του Άλιτους, στο οποίο πέτυχε επίδοση καλύτερη από το όριο δεν ήταν το 2015 (σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και τη φετινή χρονιά) ΕΑΑ Permit.

  Η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε γιʼ αυτή την εξέλιξη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί τρόπος η αθλήτρια να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Η ώρα της απόδοσης ευθυνών θα έρθει μετά το Ρίο.

  Tweets by @PRESEGAS)

  Οι ευθύνες μετά το Ρίο.
  Γιατί αν αποδοθούν ευθύνες τώρα θα πάμε αντίθετα σε πολιτικά ρεύματα κ.τ.λ., κ.τ.λ. και θα χαλάσει και το καλό κλίμα της ομάδας για την Ολυμπιάδα. Άν δεν είναι στο Ρίο ο κατά τ’ άλλα συμπαθής κ. Ευαγγελόπουλος ή ο πρόεδρος της επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού, η Κ. Στεφανίδη ή ο Κ.Φιλιππίδης δεν θα μπορούν να ακουμπήσουν ούτε το κοντάρι και θα λυγίζουν τα πόδια της Β Παπαχρήστου και των άλλων αθλητών.
  Θα περιμένουμε λοιπόν τις δεσμεύσεις του κ. Παναγόπουλου και του κ. Σεβαστή για μετά το Ρίο.

  • Ο ΣΕΓΑΣ έκανε την παρακάτω ξερή ανακοίνωση

   (Ανακοίνωση για την αθλήτρια Δέσποινα Ζαπουνίδου

   Δημοσιεύθηκε : Παρ, 22-07-2016, 18:42

   Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι η αθλήτρια μας Δέσποινα Ζαπουνίδου δεν μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί το διεθνές μίτινγκ του Άλιτους, στο οποίο πέτυχε επίδοση καλύτερη από το όριο δεν ήταν το 2015 (σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και τη φετινή χρονιά) ΕΑΑ Permit.

   Η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε γιʼ αυτή την εξέλιξη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί τρόπος η αθλήτρια να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

   Η ώρα της απόδοσης ευθυνών θα έρθει μετά το Ρίο.

   Tweets by @PRESEGAS)

   Οι ευθύνες μετά το Ρίο.
   Γιατί αν αποδοθούν ευθύνες τώρα θα πάμε αντίθετα σε πολιτικά ρεύματα κ.τ.λ., κ.τ.λ. και θα χαλάσει και το καλό κλίμα της ομάδας για την Ολυμπιάδα. Άν δεν είναι στο Ρίο ο κατά τ’ άλλα συμπαθής κ. Ευαγγελόπουλος ή ο πρόεδρος της επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού, η Κ. Στεφανίδη ή ο Κ.Φιλιππίδης δεν θα μπορούν να ακουμπήσουν ούτε το κοντάρι και θα λυγίζουν τα πόδια της Β Παπαχρήστου και των άλλων αθλητών.
   Θα περιμένουμε λοιπόν τις δεσμεύσεις του κ. Παναγόπουλου και του κ. Σεβαστή για μετά το Ρίο.

   Καλά ο Ευαγγελόπουλος, που να δει ότι το 2015 ο αγώνας αυτός δεν ήταν αξιολογήσιμος. Αυτός ο κ. Σταματόπουλος. ο μόνιμος διοικητικός υπεύθυνος του υψηλού αθλητισμού, ακόμη και από την εποχή του θέματος Κεντέρη – Θάνου, τόσο στο απυρόβλητο είναι;

   • Καλά ο Ευαγγελόπουλος, που να δει ότι το 2015 ο αγώνας αυτός δεν ήταν αξιολογήσιμος. Αυτός ο κ. Σταματόπουλος. ο μόνιμος διοικητικός υπεύθυνος του υψηλού αθλητισμού, ακόμη και από την εποχή του θέματος Κεντέρη – Θάνου, τόσο στο απυρόβλητο είναι;

    Δες τε το παρακάτω: Ο κ. Σταματόπουλος. Του μεγάλου κυκλώματος. Χρόνια στον υψηλό αθλητισμό. Από τους προτεργάτες του γεγονότος που συγκλόνισε την Ολυμπιάδα του 2004. Όχι μόνο στο απυρόβλητο, αλλά και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και φωτογραφίες με υπουργούς και όχι μόνο. Ευθύνη ποτέ καμμία.

    http://www.segas.gr/index.php/el/news/3447-sygxaritiria-kai-efxes-gia-kali-synexeia-apo-ton-yfypourgo

 10. Εσυ ασχετε ψαξε να δεις αν πηγε μονη της!!!!!!!ο ευαγγελοπουλος την επεισε να παει.λα κορουνια θα πηγαινε.κ λογικο ειναι ν ακουσει τον εθνικο προπονητη.απο που κ ως που εχει ευθυνη η ζαπουνιδου.κοιμουνται ο εθνικος προπονητης κ ο σεγας;;;;;;

 11. Το τραγικό είναι ότι απ’ ότι φαίνεται εκείνη είχε διαλέξει άλλο αγώνα πέρσι (Λα Κορούνια), αλλά την έπεισε ο Εθνικός προπονητής να πάει σε αυτόν που πήγε…

 12. Θα επρεπε να ντρεπεστε που αυτη την δυσκολη στιγμη της αθλητριας λετε αυτα που λετε , Περυσι την συνοδευεσαι και ο ομοσπονδοιακος προποτητης του βαδην κυριος Δεληγιαννης οπου πηγε και την δι κη του αθλητρια για οριο θεοδωροπουλου κατερινα ,αρα δεν ειχε προνοησει κανενας τους να ενημερωθει αν μετραει ο αγωνας για προκριση . και για να σας λυσω τα ερωτιματικα υπηρχε ADIDOPING ..

 13. Κύριοι η αθλήτρια πήγε εκεί με προτροπή του κ. Ευαγγελόπουλου, που δεν ήταν ενημερωμένος ότι ο αγώνας ήταν εκτός λίστας. Η ευθύνη είναι του ιδίου και των υπολοίπων του υψηλού αθλητισμού. Ναι είχε antidoping.
  Τέρμα τα πολλά λόγια.

 14. O TEΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΓΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ…ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ …ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ….

 15. Διαβάστε αυτό:

  http://www.segas.gr/index.php/el/news/3498-rio-2016-ksekinaei-to-olympiako-oneiro

  ” Η 26χρονη θα ταξιδέψει μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννη Σταματόπουλο και τον εθνικό προπονητή Δημήτρη Ευαγγελόπουλο. ”

  Οι υπεύθυνοι πρώτοι – πρώτοι στο Ρίο. Τα προ είπαμε παραπάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ