Πολλές οι συγκινήσεις την 8η -και καλύτερη- ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με σπουδαίες στιγμές παράλληλα με την κούρσα του ρεκορ στα 400μ. εμπόδια (->εδώ) και το θρίαμβο του Barshim (->εδώ)
Τρεις ακόμα συναρπαστικοί τελικοί έγιναν στο Khalifa Stadium (και το βάδην εκτός) ενώ και οι ημιτελικοί στα 4χ100μ. είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.
-> Αποτελέσματα
Μεγάλη εμφάνιση Gardiner στα 400μ.
Στο φινάλε ήταν τα 400μ. ανδρών. Αυτό που δεν κατάφερε η Miller-Uibo στην κούρσα των γυναικών το πέτυχε ο Steven Gardiner κερδίζοντας το χρυσό για τις Μπαχάμες.
Στην προηγούμενη διοργάνωση ήταν 2ος, πίσω από τον van Niekerk, που δεν έχει επανέλθει ακόμα από τον τραυματισμό του. Και τώρα όμως, δεν ήταν αυτός το φαβορί, αλλά 2 Αμερικανοί. Ο Norman που έπαθε… πατατράκ στα ημιτελικά και ο Kerley.
O Kirani James έδειξε να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα και πίεσε την κούρσα στην αρχή. Στα 350μ όμως ο Gardiner ξεχώρισε και πήρε διαφορά.
Τερμάτισε σε 43.48, κάνοντας σχεδόν 4 δέκατα ατομικό κι εθνικό ρεκόρ -που είχε πετύχει πέρυσι στη Doha- και έγινε ο 6ος αθλητής του αγωνίσματος διαχρονικά, μετά τον van Niekerk και 4 Αμερικανούς.
Ο 21 ετών Κολομβιανός Anthony-Jose Zambrano έκανε επίσης 4 δέκατα ρεκόρ -και ρεκόρ Ν.Αμερικής- και μια μικρή έκπληξη παίρνοντας με εντυπωσιακά τελευταία μέτρα τη 2η θέση, ενώ 3ος έμεινε ο Kerley με τον Gaye 4ο και τον James στην 5η θέση τελικά.
Στην Κένυα παρέμειναν τα σκήπτρα στα στηπλ
Η κούρσα στα στηπλ ήταν αναμέτηση των αθλητών της Κένυας και της Αιθιοπίας με τον El Bakkali, που ήταν ο κορυφαίος φέτος. Ο Μαροκινός προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά ο κάτοχος του τίτλου Conseslus Kipruto με τον έφηβο Αιθίοπα Lamecha Girma τον πέρασαν και στα τελευταία μέτρα παρόλο που ο Girma είχε μικρό προβάδισμα, ο Kipruto κατάφερε να το καλύψει και να τον περάσει παίρνοντας τη νίκη στο νήμα, με 1 εκατοστό διαφορά.
O Kipruto που επανήλθε φέτος πριν έναν μήνα από πρόβλημα τραυματισμού, έκανε την καλύτερη φετινή επίδοση με 8.01.35, ενώ ο Girma ρεκόρ Αιθιοπίας.
Οι Αιθίoπες έχουν ανοδικές τάσεις στο αγώνισμα όμως δεν κατάφεραν να σπάσουν την κυριαρχία των Κενυατών.
Μετά το 1987 και τον Panetta όλες τις νίκες σε παγκόσμια (και Ολυμπιακούς επίσης) έχουν καταφέρει Κενυάτες – τις 2 φορές ήταν βέβαια ο Shaheen που έτρεχε για το Κατάρ.
-> νικητές διοργανώσεων
Κουβανική μονομαχία στη δισκοβολία
Οι αθλήτριες της Κούβας είχαν τον πρώτο λόγο στο αγώνισμα, με την κάτοχο του τίτλου Sandra Perkovic να είναι η μεγάλη τους αντίπαλος.
Η Yaime Perez ξεκίνησε δυνατά με 68,10. Στην 4η βολή η Denia Caballero πέρασε πρώτη με 68,44μ. όμως στην 5η βολή η Perez έφτασε 69,17μ. και πήρε τελικά τη νίκη. Η Perkovic είχε καλύτερη βολή την πρώτη της, στα 66,72μ.
Γρήγορες σκυτάλες
Οι ημιτελικοί των 4χ100μ. έγιναν με τις 3 πρώτες και 2 επιδόσεις να παίρνουν πρόκριση για τον αυριανο τελικό.
Στους άνδρες, 5 στις 15 ομάδες (δεν κατέβηκε η διοργανώτρια) έκαναν εθνικό ρεκόρ
Με 37.56 η Μ. Βρετανία πέτυχε την κορυφαία επίδοση φέτος, απέχοντας λιγότερο από 1 δέκατο από το εθνικό ρεκόρ, πριν 2 χρόνια στο Λονδίνο.
Η Βραζιλια με 37.90 ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ ενώ στη σειρά αυτή οι ΗΠΑ ήταν 3ες με 38.90 και οριακή αλλαγή. Η Ιταλία έκανε εθνικό ρεκόρ με 38.11 αλλά δεν ήταν ούτε στις προκρινόμενες επιδόσεις, όπως βέβαια και η Τζαμάικα που απογοήτευσε με 38.15.
Στην άλλη σειρά με 37.65 η Ν. Αφρική έκανε ρεκόρ Αφρικής κι έγινε και η 7η χώρα διαχρονικά.
Ως συνήθως κοντά μεταξύ τους, σε 37.78 τερμάτισε η Ιαπωνία και σε 37.79 η Κίνα με εθνικό ρεκόρ. Με 37.88 η Γαλλία πέρασε όπως και η Ολλανδία με εθνικό ρεκόρ 37.91 και με διαφορά χιλιοστών από τον Καναδά που δεν πρόφτασε με τον de Grasse.
Στις γυναίκες στην 1η σειρά οι ΗΠΑ έκαναν 42.46 ενώ πέρασαν και Τρινινταντ και Ελβετια. Στη 2η σειρά η Τζαμάικα -με Fraser- έκανε 42.11 ενώ 42.25 η Μ.Βρετανία και 42.36 η Κίνα. Ακυρώθηκε η Βραζιλία, με επίδοση πέρασε η Γερμανία και η Ιταλία – με εθνικό ρεκόρ 42.90
Και βάδην
Η ημέρα έκλεισε με τα 20χλμ βάδην ανδρών. Ο Ιάπωνας Toshikazu Yamanishi πριν τα μισά είχε αποσπαστεί και τερμάτισε πρώτος σε 1:26.35. Η Ιαπωνία επικράτησε στα αγωνίσματα του βάδην σους άνδρες και ελπίζει σε κάτι ανάλογο στο Tokyo.
Ο Ρώσος Mizinov ανέβασε ρυθμό και πήρε τη 2η θέση σε 1:26.49 ενώ τρίτος ήταν ο Σουηδός Karlstrom με 1:27.00
Το Σάββατο γίνεται το τελευταίο από τα αγωνίσματα σε δρόμο, ο Μαραθώνιος ανδρών
-> Ειδική σελίδα για το παγκόσμιο