Ένα εκατοστό μακριά από την πρόκριση του στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νταεγού έμεινε ο Λούης Τσάτουμας. Ο Ελληνας πρωταθλητής ξεκίνησε τον αγώνα του με άλμα στα 8,01 μ. που ήταν και το καλύτερο του, καθώς ακολούθησαν τα 7,89 μ. και ολοκλήρωσε τον αγώνα του με άκυρο. Ο Κρις Τόμλινσον ήταν ο τελευταίος άλτης που πέρασε στον τελικό με καλύτερο άλμα στα 8,02 μέτρα. Ο Τσάτουμας είχε ταξιδέψει στο Νταεγού με επίδοση στα 8,26 μ. και η πρόκριση στον τελικό ήταν φυσικά μέσα στις δυνατότητές του. Τελικά, όμως, θα επιστρέψει από τη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς με την 14η θέση.

«Όταν χάνεις την πρόκριση για έναν πόντο σου δημιουργείται μια στεναχώρια. Στο 2ο άλμα λύγισε το γόνατό μου κι έμεινα χαμηλά. Στο 3ο άλμα έπρεπε να ρισκάρω για να βγάλω μια μεγάλη επίδοση κι έτσι το έκανα άκυρο, έστω και λίγο. Αυτό ήταν καλό άλμα και θα μου έδινε την πρόκριση. Έτσι όμως είναι ο αθλητισμός, σε κάποιους αγώνες προκρίνεσαι για έναν πόντο σε άλλους μένεις εκτός για έναν», είπε ο Τσάτουμας μετά την προσπάθειά του.

Καλύτερος στον προκριματικό ήταν ο Αμερικανός Ντουάιτ Φίλιπς. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του Βερολίνου, που μέχρι τώρα έδειχνε να μην είναι σε καλή κατάσταση, στο πρώτο του άλμα στον προκριματικό «προσγειώθηκε» στα 8,32 μ. και σημείωσε την καλύτερη φετινή του επίδοση. Ο Αυστραλός Μίτσελ Γουάτ ακολούθησε με 8,15 μ., ενώ ο Γερμανός Κρίστιαν Ρέιφ έκανε την τρίτη καλύτερη επίδοση του προκριματικού με 8,13 μέτρα.
Οι εκπλήξεις, όμως, στον προκριματικό ήταν αρκετές. Πέρα από τον Τσάτουμα εκτός τελικού έμεινε ο χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου Ιρβινγκ Σαλαντίνο (7,84 μ.), ο πρωταθλητής Ευρώπης Γκρεγκ Ράδερφορντ (8,00 μ.), ο Κότσο Μοκοένα (8,00 μ.), ο Ιγκνίσιους Γκάισα (7,92 μ.), αλλά και ο Αυστραλός Φαμπρίς Λαπιέρ (7,89 μ.).

Στο ύψος των γυναικών, ο πήχης χρειάστηκε να ανέβει μέχρι τα 1,95 μ., όσο και το όριο που έθεσαν οι διοργανωτές για συμμετοχή στον τελικό. Το ύψος αυτό πέρασαν συνολικά 12 αθλήτριες με την Μπριτζίτα Μπάρετ (ΗΠΑ) να προκρίνεται ως πρώτη, ενώ ακολούθησαν οι Τσιτσέροβα (Ρωσία), Ντι Μαρτίνο (Ιταλία) και Βλάσιτς (Κροατία).

Βολή που θα της έδινε τουλάχιστον ένα μετάλλιο στον τελικό, σημείωσε στη διάρκεια του προκριματικού του ακοντισμού, η Κριστίν Ομπεργκφουλ με 68,76 μέτρα. Η Σουνέτ Βιγιοέν, από τη Ν. Αφρική πέτυχε με 63,40 μ. την δεύτερη καλύτερη επίδοση του προκριματικού. Μία βολή χρειάστηκε η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μπάρμπορα Σποτάκοβα (63,40 μ.) και η Ρωσίδα Μαρία Αμπακούμοβα (62,49 μ.).

Το ρεκόρ Ευρώπης στην κατηγορία των Νέων βελτίωσε στον προκριματικό της σφαιροβολίας ο Ντέβιντ Στορλ (Γερμανια) με 21,50 μ, σε έναν τελικό όπου ο 13ος αθλητής είχε βολή στα 20,06 μ. και είναι η υψηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί σε προκριματικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά δεν έδωσε εισιτήριο για τελικό.

Η δεύτερη στα 100 μ. των γυναικών, Βερόνικα Κάμπελ, σημείωσε με 22.46, την καλύτερη επίδοση στον πρώτο γύρο των 200 μέτρα. Η αθλήτρια από την Τζαμάικα, έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμη να κατακτήσει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στην αγαπημένη της απόσταση. Εντυπωσιακή παρουσία από την Ιβέτ Λάλοβα που προκρίθηκε με την δεύτερη επίδοση, 22.62, που είναι και φετινό της ρεκόρ. Την προσπάθεια για ντάμπλ συνεχίζει η Καρμελίτα Τζέτερ (22.68) ενώ σε παρόμοιους χρόνους έτρεξαν Σουμαρέ, Σίπερς και Φελίξ, και η Σόλομον.

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε ο προκριματικός στα 5.000 μ. των ανδρών, εκεί όπου την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο Αμερικανός Μπέρναντ Λάγκατ με 13.33.90.

Στα 800 μ. των γυναικών, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2009, Κάστερ Σεμένια, προκρίθηκε με την έκτη επίδοση, τερματίζοντας σε 2.01.01, μαζί με τη Σαβίνοβα. Με την κορυφαία επίδοση πέρασε στα ημιτελικά η Γιάνεθ Γεπκοσγκέι (1.59.36).

Την κορυφαία επίδοση στον κόσμο πέτυχε η ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ400 μ. των ανδρών, με 2.58.82, ενώ με τον Οσκαρ Πιστόριους πρώτο στη σύνθεση τους και χωρίς τους εμποδιστές που αγωνίζονται στον απογευματινό τελικό έτρεξαν οι Νοτιοαφρικανοί όπου προκρίθηκαν με εθνικό ρεκόρ 2.59.21, που ήταν ο τρίτος καλύτερος χρόνος, 8εκ. περισσότερο απο τη Τζαμάικα.

Προηγούμενο άρθροΝταεγού – 5η μέρα: Τρίτος τίτλος για την Κανίσκινα
Επόμενο άρθροΝταεγού – 6η μέρα (απογ.): Πέμπτος ο Χονδροκούκης στον τελικό του ύψους! – Εκτός τελικού Φιλιππίδης, Λεμπέσης στον ακοντισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ