Τον καλύτερο αγώνα της ζωής του έκανε ο Δημήτρης Χονδροκούκης στον τελικό του ύψους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νταεγού. Ο νεαρός άλτης του ύψους ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ με άλμα στα 2,32 μ. και μοιράστηκε την πέμπτη θέση με τον Ρώσο Ιβάν Ούχοβ.

Ο Χονδροκούκης ξεπέρασε διαδοχικά τα 2,20 μ., 2,25 μ., 2,29 μ. (με την πρώτη) και με την τρίτη προσπάθεια τα 2,32 μέτρα. Στην συνέχεια ο πήχης ανέβηκε στα 2,35 μ. όπου είχε καλό πρώτο άλμα όμως ήταν άκυρο όπως και τα υπόλοιπα δύο. Η πέμπτη θέση του Δημήτρη Χονδροκούκη είναι η καλύτερη ελληνική παρουσία μέχρι τώρα στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νταεγού.

«Αισθανόμουν καλά και ήμουν έτοιμος για μετάλλιο. Ακόμη και το 2.35μ πίστευα ότι μπορούσα να το περάσω, όμως αυτό δεν συνέβη στις λεπτομέρειες. Γενικά είμαι ευχαριστημένος γιατί η 5η θέση σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Δημήτρης Χονδροκούκης με τον προπονητή και πατέρα του Κυριάκο να τονίζει: «Ηταν πολύ καλός στα 2,35 μ. δεν το πίστευα! Γενικά δεν περίμενα ότι θα κάνει τόσο καλή εμφάνιση στο Νταεγού».

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Τζέσε Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός άλτης επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και με 2,35 μ. βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από το 1991! Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Αλεξέι Ντμίτρικ με το ίδιο ύψος (είχε περάσει με τη δεύτερη τα 2,29 μ., 2,32 μ. και 2,35 μ. για αυτό και βρέθηκε πίσω από τον Αμερικανό). Στην τρίτη θέση ήταν ο Τρέβορ Μπάρι από τις Μπαχάμες και έκανε την έκπληξη με το νέο ατομικό ρεκόρ στα 2,32 μέτρα.

«Είχα ένα πλάνο για τον τελικό. Είχα γυρίσει την πλάτη μου στον αγώνα και δεν ήθελα να κοιτάξω τι κάνουν οι υπόλοιποι αθλητές. Η νίκη μου ήταν απίστευτη! Δεν πιέστηκα καθόλου. Σήμερα ήταν μεγάλη βραδιά για τις ΗΠΑ. Ηταν η Τζένιφερ Μπάριντζερ, η Λασίντα Ντίμους και εγώ με χρυσά μετάλλια. Θα έχουμε μεγάλο πάρτι», τόνισε ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο ύψος, Τζέσε Γουίλιαμς.

Τα 400 μ. με εμπόδια των γυναικών ήταν ο πιο θεαματικός τελικός της 6ης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Και αυτό οφείλονταν στην Λασίντα Ντίμους. Η Αμερικανίδα πρωταθλητρία έκανε την τρίτη καλύτερη κούρσα όλων των εποχών στο αγώνισμα και έφτασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με 52.47! Στη δεύτερη θέση ήταν η Τζαμαϊκανή Μέλανι Γουόλκερ με 52.73 που είναι η καλύτερη φετινή της επίδοση. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Ναταλία Άντιουκ με 53.85. Η έκπληξη έγινε απότ ην Τζαμαϊκανή Καλιέσε Σπένσερ που αν και πήγε στο Νταεγού με τον καλύτερο χρόνο φέτος στον κόσμο περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με 54.01.
«Είμαι χαρούμενη, είμαι ενθουσιασμένη. Τώρα θέλω να γυρίσω σπίτι μου και να δω τους γιους μου. Δεν είχα κατακτήσει ποτέ χρυσό μετάλλιο. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου και να πανηγυρίσω με τους δικούς μου ανθρώπους που με περιμένουν», δήλωσε η Λασίντα Ντίμους.

Από την άλλη βέβαια στον τελικό των ανδρών στα 400 μ. με εμπόδια έγινε ο πιο αργός τελικός στην ιστορία του θεσμού. Ο Ντέιβιντ Γκριν έκανε αυτό που για κάποιους ήταν αναμενόμενο. Ο Βρετανός τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε ανοδική πορεία και στο Νταεγού έφτασε η στιγμή να ανέβει στην κορυφή. Του κόσμου. Και για αυτό χρειάστηκε να περάσουν 48.26 δευτερόλεπτα! Στη δεύτερη θέση ήτανο Χαβιέρ Κουλσόν από το Πουέρτο Ρίκο με 48.44. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο κορυφαίος φέτος στον κόσμου Λουί Βαν Ζιλ με 48.80. Ο Φέλιξ Σάντσεζ έκανε εξαιρετική κούρσα και τελικά πήρε την τέταρτη θέση με 48.87. Συγκινητική ήταν η προσπάθεια του Αντζελο Τέιλορ που αγωνίστηκε από τον πρώτο διάδρομο και μέχρι το δέκατο εμπόδιο βρίσκονταν μέσα στα μετάλλια. Εκεί όμως χτύπησε πάνω στο εμπόδιο και έχασε έδαφος με αποτέλεσμα να τερματίσει έβδομος (49.13).

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Είμαι πολύ ευτυχισμένος με τη νίκη. Τώρα είμαι ο Νο1 στον κόσμο», επεσήμανε ο Γκριν μετά τη νίκη του.

Στο τριπλούν των γυναικών όλα ήταν ανοιχτά! Τελικά το χρυσό μετάλλιο πήγε σε μια χώρα με παράδοση στο συγκεκριμένο αγώνα και αυτό έγινε από τα πόδια της Ουκρανής Ολγα Σαλαντούχα. Στο πρώτο της κιόλας άλμα «προσγειώθηκε» στα 14,94 μέτρα! Η Γιαργκέλις Σαβίνιε είχε βγει από νωρίς από το παιχνίδι καθώς πρόλαβε να κάνει μόλις δύο άλματα (14,43 μ. και δύο άκυρα) και να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με φορείο καθώς υπέστη θλάση στον δικέφαλο! Περιττό να αναφέρουμε ότι η Κουβανή ήταν στο εξώφυλλο του αγωνιστικού προγράμματος των διοργανωτών… Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ολγα Ριπάκοβα από το Καζακστάν με 14,89 μ. και η τριάδα έκλεισε με την Κολομβιανή Κατερίν Ιμπαργκουέν με άλμα στα 14,84 μέτρα.
«Στόχος μου ήταν ένα άλμα στα 15 μέτρα. Ημουν όμως τρομερά επηρεασμένη από την αλλαγή του κλίματος και της ώρας. Σημασία έχει ότι κατάφερα να πάρω το χρυσό», είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ολγα Σαλαντούχα.
Με τον Γιουσέιν Μπολτ δεν ξέρουμε αν τους συνδέει στενή φιλία, ωστόσο ο Εζεκιέλ Κεμπόι, φρόντισε να πανηγυρίσει τη νίκη (και υπεράσπιση του τίτλου) στα 3.000 μ. με ιδιαίτερο τρόπο. Καταρχήν στην τελική ευθεία και αφού πέρασε το τελευταίο εμπόδιο, επέλεξε να βγει στην έβδομη διαδρομή και να τερματίσει από εκεί σε 8.14.85. Τα…καλά όμως παίχτηκαν στη συνέχεια. Ο Κενυάτης έκανε το γύρο του θριάμβου πανηγυρίζοντας στις κινήσεις του Γιουσέιν Μπλτ, κάνοντας το γνωστό τόξο. «Από τη στιγμή που λείπει ο Μπολτ, έκανα εγώ τα γνωστά του κόλπα», είπε με το τέλος της κούρσας ο νικητής.

Τα σπρωξίματα και οι πτώσεις δεν έλειψαν ούτε από τον χθεσινό τελικό των 1.500 μέτρα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαριέμ Τζαμάλ, υποχώρησε λόγω σπρωξίματος λίγο πριν τα τελευταία 400 μ., ενώ η Νατάλια Ροντρίγκεθ αν και μπήκε πρώτη στην τελική ευθεία, δεν άντεξε την πίεση της Αμερικανίδας Τζένιφερ Μπάρινγκερ, η οποία τερμάτισε σε 4.05.40 και χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ στο αγώνισμα, από το 1983. Η δεύτερη θέση, πήγε τελικά στην Ινγκλαντ (Βρετανία) 4.05.68 και η Ισπανίδα, έμεινε τρίτη με 4.05.87.

Στην έκτη ημέρα των αγώνων όμως είχαμε δύο ακόμη ελληνικές συμμετοχές. Αυτές ήταν στον προκριματικό του ακοντισμού, όπου τόσο ο Γερβάσιος Φιλιππίδης όσο και ο Σπύρος Λεμπέσης έμειναν εκτός τελικού. Ο Φιλιππίδης αγωνίστηκε στο αʼ προκριματικό και έριξε βολή στα 76,66 μ. (70,42 μ., 73,41μ.) και κατέλαβε την 21η θέση στο σύνολο.
«Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ μετά από μια πολύ καλή σεζόν στον ανοικτό στίβο με νέο ατομικό ρεκόρ. Πίστευα ότι θα ρίξω πολύ περισσότερα μέτρα στον προκριματικό. Στη πρώτη βολή έριξα χωρίς άγχος και νόμιζα ότι θα βγει μεγαλύτερη. Στις άλλες σφίχτηκα λίγο και δεν ήταν καλές. Είναι μια μεγάλη εμπειρία για μένα αυτή η διοργάνωση στην οποία συμμετέχω για πρώτη φορά και θα μου φανεί χρήσιμη ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και του Λονδίνου το 2012. Μέχρι τώρα η διεθνή μου εμπειρία ήταν από μεγάλες διοργανώσεις μικρότερων όμως ηλικιακά κατηγοριών. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι επανήλθα μετά από 4 χρόνια στους αγώνες και πολλά προβλήματα υγείας που με ταλαιπώρησαν», δήλωσε ο Γερβάσιος Φιλιππίδης.

Ο Λεμπέσης στο βʼ προκριματικό γκρουπ και έριξε βολή στα 73,35 μ. (άκυρη και 70,44 μ.) ήταν 30ος στο σύνολο.
«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τον αγώνα μου. Ένιωθα καλά αλλά δεν πήγα όπως θα έπρεπε και τώρα θα πρέπει να αναζητήσω τις αιτίες ώστε να μην κάνω τα ίδια λάθη στο μέλλον. Είναι σαφώς εμπειρία να μετέχεις σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με τόσο κόσμο στην εξέδρα. Ειδικά για μένα ήταν κάτι ασυνήθιστο γιατί έδωσα μόνο δύο αγώνες πριν το παγκόσμιο, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεχάσουμε τα περί εμπειριών και να κοιτάξουμε πως να βελτιωθούμε στο μέλλον. Δεν ψάχνω για κάποια δικαιολογία, η ευθύνη βαραίνει μόνο εμένα για το τελικό αποτέλεσμα. Τώρα ολιγοήμερες διακοπές και μετά προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς της επόμενης χρονιάς», είπε ο Λεμπέσης.

Καλύτερη βολή στον προκριματικό έκανε ο Κουβανός Γκιγιέρμο Μαρτίνεζ με 83,77 μ., ο οποίος πανηγύρισε δείχνοντας στην κάμερα το άλμπουμ με την κόρη του και η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον αποκλεισμό του Φινλανδού Τέρο Πιτκαμάκι που με 79,46 μ. έμεινε στην 17η θέση.

Από την άλλη ο 38χρονος Σεργκέι Μακάροφ πήρε την πρόκριση για τον έβδομο συνεχόμενο τελικό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Ρώσος είχε βολή στα 81,42 μέτρα!

Τρεις αθλήτριες από τις ΗΠΑ, τρεις απο τη Τζαμάικα, μια από την Ουκρανία και μια από τις Μπαχάμες. Αυτές είναι οι εθνικότητες των αθλητριών που θα βρεθούν στον τελικό των 200 μ. των γυναικών.

Όπως είναι κατανοητό η μάχη για το χρυσό μετάλλιο θα γίνει και πάλι μεταξύ ΗΠΑ και Τζαμάικα… Ταχύτερη όλων ήταν η Αμερικανίδα Σαλόντα Σόλομον με 22.46 με την συμπατριώτισσα της και παγκόσμια πρωταθλήτρια των 100 μ. Καρμελίτα Τζέτερ να ακολουθεί με 22.47. Η Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ – Μπράουν έκανε μια χαλαρή κούρσα στον ημιτελικό και σημείωσε τον τρίτο καλύτερο χρόνο με 22.53.

Τα αποτελέσματα
http://daegu2011.iaaf.org/ResultsByDate.aspx?racedate=09-01-2011

Προηγούμενο άρθροΝταεγού – 6η μέρα (πρωί): Εκτός τελικού ο Τσάτουμας
Επόμενο άρθροΝταεγού – 7η μέρα (πρωί): Αποκλεισμός για Παπαγεωργίου, επανεμφάνιση για Μπολτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ