Στο Βελιγράδι έγινε στις 26/11 το Συνέδριο της Βαλκανικής Ένωσης, παρουσία και του προέδρου της WA, Sebastian Coe, με αρκετές σημαντικές αποφάσεις – ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου τιμήθηκε ως κορυφαίος αθλητης της χρονιάς.

Ο Dobromir Karamarinov, που πλέον είναι πρόεδρος της ΕΑΑ, προήδρευσε για τελευταία φορά σε συνέδριο της ABAF, καθώς αποσύρθηκε και πλέον θα είναι επίτιμος Πρόεδρος. Είχε αναλάβει το 2021, με την ABAF τότε να αριμεί 7 χώρες και προχώρησε σε διεύρυνσή της.
Ως τις εκλογές του 2023 στο Βελιγράδι, καθήκοντα προέδρου θα έχουν οι πρότινος οι Slobodan Brankovic (Σεβία) και Fatih Cintimar (Τουρκία) ενώ αντιπρόεδροι θα είναι οι Adrian Mlădinoiu (Ρουμανία) και Plamen Krastev (Βουλγαρία) και ΓΓ παραμένει η Galia Puhaleva (Βουλγαρία).

Μια ακόμα χώρα που δεν έχει σχέση με τα Βαλκάνια, η Μάλτα, αποτελεί πλέον το 22ο μέλος της Βαλκανικής Ένωσης.
Επίσης αποφασίστηκε πως από το 2022 στους Βαλκανικούς αγώνες, θα μπορούν να μετέχουν εκτός συναγωνισμού και αθλητές από χώρες εκτός ABAF κι Ευρώπης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει οι ομοσπονδίες του Ιράν και του Κιργιστάν.
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής Ομάδας Προσφύγων, αποφασίσθηκε πως αρχικά θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και σε επόμενο στάδιο να επιτραπεί η συμμετοχή.

-> Ιστορικό Βαλκανικών & ABAF

Η Ελλάδα θα διοργανώσει το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην, τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Στο πρόγραμμά τους προστέθηκαν τα 35χλμ. (που βέβαια από το 2022 θα πάρουν τη θέση των 50χλμ) και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών το αγώνισμα της μεικτής σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.
Δεν θα συμπεριληφθεί στο Βαλκανικό Κ18 η “Σουηδική” Σκυταλοδρομία 1000μ. (100μ.-200μ.-300μ.-400μ.) καθώς το πρωτάθλημα διεξάγεται σε μία ημέρα.

Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το Βαλκανικό Κ18 που θα γίνει στη Σερβία, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί το Κ20 με αρχικό πλάνο για τις 16-17/7 στο Ντενιζλί της Τουρκίας.

-> Καλεντάρι 2022

Προτάσεις του ΣΕΓΑΣ θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση και αφορούν την οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων στα πρότυπα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, προκειμένου να διευκολύνονται οι Εθνικές Ομοσπονδίες στην κατάρτιση του εθνικού καλενταριού, καθώς και η ενίσχυση και επιβράβευση των διοργανωτών αγώνων της σειράς World Athletics Tour/Europe από την ABAF.

Στο συνέδριο ήταν και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα που συζήτησε με τον Karamarinov τη δυνατότητα ίδρυσης Βαλκανικού Κέντρου Προετοιμασίας Αθλητών Στίβου στην Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος της ΕΑ υποσχέθηκε ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, θα συμβάλλει στην προμήθεια του αθλητικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί δίκτυο προπονητικών κέντρων στα βαλκάνια, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι αθλητές της Ευρώπης και να γίνονται μεικτά καμπ.

Στη διάρκεια του Gala o Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων για το 2021, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες έλαβε η Ivana Spanovic.
Πομάσκι τιμήθηκε από τον Καραμαρίνοφ, τόσο για το χρυσό μετάλλιο του Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και για την προσφορά στον κλασικό αθλητισμό των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα.

Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί το Gala της Βαλκανικής Ένωσης (ABAF) του 2022.

Προηγούμενο άρθροFlash Newz 2021 Νοέμβριος
Επόμενο άρθροΔουβλίνο μέσω Τρικάλων – Η ομάδα για το ευρωπαικό ανωμάλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ