Κατόπιν επιστολής του ΣΕΓΑΣ στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με προτάσεις επανεκκίνησης του ελληνικού στίβου σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και με αφορμή άρθρο γνωστού ΜΜΜ, που ζητάει το αντίθετο, προκαλώντας αντιδράσεις αθλητών και όχι μόνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής έστειλε την ακόλουθη επιστολή προς μέλη και προσωπικό της ομοσπονδίας και των σωματείων της (την παραθέτουμε αυτούσια).

Αγαπητοί Συνεργάτες,
Φίλες και Φίλοι,
Αθήνα, 26 Απριλίου 2020,

Ελπίζω το σημείωμά μου να σας βρίσκει όλους καλά. Κοινή πεποίθηση όλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πως στην Πατρίδα μας η πανδημία είναι υπό έλεγχο χάρις στους χειρισμούς των αρμοδίων Κυβερνητικών και Υγειονομικών Αρχών και Υπηρεσιών, αλλά κυρίως στην ανταπόκριση των Πολιτών στην τήρηση των σχετικών μέτρων.

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγες ώρες ή ημέρες πριν την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό των μέτρων της σταδιακής αποκλιμάκωσης και της επανόδου στην κανονικότητα, με επίσης σταδιακά και προσεκτικά βήματα. Ο ΣΕΓΑΣ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, υπέβαλε στις 24.4.2020 σχετικό υπόμνημα με τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας του Στίβου, προπονητικής και αγωνιστικής, πάντα μέσα στα πλαίσια και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στο υπόμνημα αυτό περιγράφουμε το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανέναρξης των προπονήσεων, αλλά και των αγωνιστικών εκδηλώσεων που νομίζουμε ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να διανύσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με μια στοιχειώδη δραστηριότητα που θα κρατήσει ζωντανό το οικοδόμημα του Στίβου, δίνοντας παράλληλα σωματική και ψυχολογική διέξοδο στους Αθλητές και τις Αθλήτριες όλων των επιπέδων και όλων των αγωνιστικών ηλικιών.

Από μια απλή ανάγνωση της με αρ. πρωτ. 1649/24.4.2020 επιστολής μας προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, είναι φανερό ότι στις προθέσεις μας είναι να διεξαχθούν, κατά το δυνατόν, όλα τα Διασυλλογικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα αφού προηγηθεί μια σύντομη σχετικά περίοδος προπόνησης και με διαδικασίες που θα ανταποκρίνονται στις οδηγίες και τους περιορισμούς που θα υποδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές.

Στο σχεδιασμό μας προβλέπεται να κορυφωθεί η αγωνιστική περίοδος με τη συμμετοχή των Εθνικών μας Ομάδων στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Στίβου, θα διεξαχθούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου. Και ενώ βρισκόμαστε, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος του Στίβου, Αθλητές, Προπονητές και Σωματεία εν αναμονή των αποφάσεων της Πολιτείας, έρχεται σαν «Κεραυνός εν Αιθρία», το γνωστό site των αδελφών Νικολάου και με ένα Άρθρο ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει να σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα, προπονητική και αγωνιστική!

Με μία αστεία, αστήρικτη επικίνδυνη και πρωτοφανή αιτιολόγηση, που αγνοεί παντελώς βασικές αρχές όλων των επιστημών που υποστηρίζουν την αθλητική δραστηριότητα και φανερώνει παντελή άγνοια της ψυχολογίας των Αθλητών, του ενδιαφέροντος και του συμφέροντος, όχι μόνο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθλητών υψηλού επιπέδου και του συνόλου των δεκάδων χιλιάδων Αθλητών όλων των κατηγοριών, αλλά και επι πλέον των εκατοντάδων Αθλητών Αθλητριών των κατηγοριών Κ20 και Κ18 που διεκδικούν την μοριοδότηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επί πλέον απαξιώνουν και προσβάλουν Σωματεία, Προπονητές και Διοικητικά Στελέχη του Αθλητισμού, που αποτελούν τους διαχρονικούς στυλοβάτες του Ελληνικού Αθλητισμού και βασικούς δημιουργούς και υποστηρικτές του αθλητικού δυναμικού κάθε αθλήματος. Προφανώς το μοντέλο του αθλητισμού που γνωρίζουν, είναι αυτό του Σωματείου «σφραγίδα» και του «Μάνατζερ» εκμεταλλευτή των δικαιωμάτων και της εικόνας των Αθλητών, που άλλοι έχουν κοπιάσει να τους ανακαλύψουν, να τους στηρίξουν και να τους αναδείξουν.

Εμείς δηλώνουμε λοιπόν, ότι είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε μια αθλητική χρονιά που θα εξασφαλίσει επαρκή προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα για όλο το φάσμα του αθλητικού δυναμικού του Στίβου, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της Πολιτείας και τηρώντας απαρεγκλίτως όλα τα μέτρα που θα μαςυποδειχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Θα διοργανώσουμε Διασυλλογικά Πρωταθλήματα, ει δυνατόν, για όλες τις κατηγορίες, σε τοπικό επίπεδο για την αποφυγή, κατά το δυνατόν, δαπανηρών μετακινήσεων και περιορισμένη συμμετοχή, για την αποφυγή συγχρωτισμού και Πανελλήνια Πρωταθλήματα με όρια πρόκρισης από τα Διασυλλογικά και συμμετοχή 12-18 Αθλητών – Αθλητριών σε κάθε αγώνισμα, για την αποφυγή επίσης συγχρωτισμού, σε συνδυασμό με μέτρα προφύλαξης των αθλητών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλά πράγματα, για φέτος τουλάχιστον, στις διαδικασίες διεξαγωγής τόσο των προπονήσεων, όσο και ιδιαίτερα των αγώνων. Είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο των προκηρύξεων κατάλληλα, ώστε και οι αγώνες να διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και να ισχύσουν μέτρα προστασίας της υγείας των αθλητών-τριων.

Ένα πράγμα δεν πρόκειται να κάνουμε! Εξαγωγή αποτελεσμάτων για Πανελλήνια Πρωταθλήματα στα χαρτιά, όπως μας υποδεικνύουν οι επιπόλαιοι αυτοί άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με κάθε αρμόδιο, προκειμένου να οργανώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αθλητές και προπονητές, στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ευχόμαστε μόνο να εξελιχθεί ομαλά η αποκλιμάκωση της πανδημίας, ώστε να έχουν νόημα όλα αυτά. Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να σας κοινοποιήσω τόσο την επιστολή με τις προτάσεις του ΣΕΓΑΣ στον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και το άρθρο του κ. Θ. Νικολάου στο Sportsfeed, που τόσες αντιδράσεις προκάλεσε, προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να κατανοήσετε πλήρως το περιεχόμενο του σημερινού σημειώματός μου.

Με τις καλύτερες ευχές μου.
Βασίλης Σεβαστής
Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή – κάλεσμα από Σ. Υφαντίδου : Ραντεβού εκεί από όπου ξεκινήσαμε
Επόμενο άρθροΑνοίγουν τα στάδια! (updated)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ