Τα -επιλεγμένα- αγωνίσματα στίβου με τη μορφή “DNA” (Dynamic New Athletics) και πολλές ιδιαιτερότητες, ξεκίνησαν στο Minsk με τον προκριματικό γύρο και 4 γκρουπ των 6 ομάδων (μοιρασμένες βάσει του προηγούμενου Ευρωπαϊκού εθνικών ομάδων), όπου στο Α’ γκρουπ μετείχαν Ελλάδα και Κύπρος.
Ως πρώτο χρονικά το γκρουπ με Ελλάδα και Κύπρο, συνάντησε πιθανόν και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εφαρμογή του ιδιότυπου συστήματος. Πριν, ακόμα και η μετάβαση για Minsk έγινε περιπετειώδης, η Ελληνική ομάδα στίβου πήγε τελικά με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ η Κυπριακή με πολύωρη καθυστέρηση σε ανταπόκριση πτήσης και ταλαιπωρία.
Η Ελλάδα ήταν 3η τελικά και η Κύπρος 5η και ο επόμενος αγώνας τους θα είναι σε δύο ημέρες.
-> Αποτελέσματα
Στόχος ήταν ένα πρόγραμμα γεμάτο non-stop με προβολή κάθε προσπάθειας, που θα κρατούσε το ενδιαφέρον. Ωστόσο αρκετές φάνηκαν να είναι οι οργανωτικές και όχι μόνο αδυναμίες, τόσο ως προς τη ροή και την τήρηση του προγραμματισμένου αγωνιστικού προγράμματος, όσο και ως προς την σαφήνεια – ενώ ακόμη και οι βαθμολογίες που δίνονταν ήταν λάθος.
Από την άλλη, η ΕΡΤ διέκοψε τη σύνδεσή της και έτσι δεν μεταδόθηκαν το ύψος, τα 100μ. εμπόδια και η σκυταλοδρομία καταδίωξης από την οποία προκύπτει και η τελική κατάταξη.
Ο τρόπος βαθμολόγησης
Κάθε αγώνισμα έδινε από 12β. και ανά 2β. έως τους 2β. (ή σε ισοπαλίες ενδιάμεση βαθμολόγηση) και το σύνολο των βαθμών στο τέλος όριζε τη διαδοχή στην εκκίνηση των ομάδων της σκυταλοδρομίας καταδίωξης με “time-gap” της τάξης του 1 δευτερολέπτου ανά 3 βαθμούς.
Στα 100μ. και 100μ. εμπόδια και τη μικτή 4χ400μ., η βαθμολογία έβγαινε ξεκάθαρα βάσει κατάταξης, ενώ σε άλματα και ρίψεις (ύψος Α, μήκος Γ, ακοντισμός Γ) γίνονταν αρχικά 2 υπογκρουπ των τριών αθλητών με head to head δλδ ένας εναντίον ενός αναμετρήσεις και στη συνέχεια άλλη μια μεταξύ των 1ων-2ων-3ων κάθε γκρουπ. Έτσι συνολικά οι προσπάθειες ήταν από τρεις (αν γίνονταν όλοι τα δυνατά head to head, θα ήταν 5).
Αγωνιστικά το βάρος δινόταν βέβαια στην κατάταξη και όχι την επίδοση. Σε άλματα και ρίψεις κυριαρχούσε ο φόβος του άκυρου, στο μήκος τα περισσότερα πατήματα ήταν μακριά από τη βαλβίδα, στο ύψος επιλέχθηκαν σχετικά χαμηλά ύψη. Ως προς την 4χ400μ. η εικόνα των προσπεράσεων ανδρών επί γυναικών και η τακτική της σειράς τοποθέτησης, που -θα- ισχύει βέβαια γενικότερα πλέον, διχάζει.
Οι καλύτερες ελληνικές και κυπριακές θέσεις
Πρώτη θέση στα αγωνίσματά τους πήραν ο Κώστας Δουβαλίδης με 13.73 στα 110μ. εμπόδια και η Ραφαέλα Σπανουδάκη με 11.61 στα -και πάλι με αντίθετο άνεμο- 100μ. – όπου δεύτερη ήταν η Ραμόνα Παπαϊωάννου με 11.70.
Στο ύψος, στο τελευταίο άλμα δεν πέρασε κανείς για την 1η-2η θέση που αγωνιζόταν ο Δημήτρης Χονδροκούκης που έβαλε στα 2,17μ. ενώ πριν πέρασε τα 2,11μ. και 2,13μ.) και για την 3η-4η θέση που ήταν ο Αντώνης Μέρλος.
Τρίτες θέσεις πήραν ο Γιάννης Νυφαντόπουλος στα 100μ. με 10.54 και ίδιο χρόνο με τον 2ο, καθώς και η Σοφία Υφαντίδου στον ακοντισμό.
Τρίτη ήταν η ελληνική ομάδα στην 4χ400μ. μικτή με 3.24.26 με τους Αλεξανδρίδη, Μουρτά, Καρκαλάτου, Τριβυζά, ενώ η Κύπρος εμεινε 6η με 3.32.61 με τους Σπύρου, Κουντούρη, Κατσαρη, Χρίστου.
Και για τις 2 περιπτώσεις ήταν όπως αναμενόταν η καλύτερη επίδοση, καθώς υπήρχε μονάχα μια κούρσα από εθνικές ομάδες μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας (από το παγκόσμιο Π/Κ του 2015 όπου πρωτοέγινε και η σκυταλοδρομία και από συνάντηση Ε/Ν φέτος αντίστοιχα)
Μετά τα 8 αγωνίσματα η Ελλάδα ήταν 2η στη βαθμολογία με 65β. με τη Γερμανία στην κορυφή 12β. πιο ψηλά και την Ουγγαρία 8β πιο χαμηλά.
Στη σκυτάλη καταδίωξης η Ελλάδα τερμάτισε 3η, μισό δευτερόλεπτο πίσω από την Ουγγαρία η οποία ξεκίνησε 2,7 δευτερόλεπτα πιο μετά από την ομάδα μας, ενώ 5η ήταν η Κύπρος.
Ελλάδα και Κύπρος θα αγωνιστούν την Τρίτη σε προημιτελικό γύρο (στον ημιτελικό περνούσαν απευθείας ο πρώτες κάθε γκρουπ και οι 2 καλύτερες δεύτερες)