Ήταν να μην αρχίσουν τα προβλήματα για τον Mo Farah γιατί η αποκαθήλωση δεν έχει τέλος.

Μπορεί ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής να μην κατηγορείται για κάτι, αλλά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σίγουρα αποτελούν ένα γερό πλήγμα στην εικόνα του.

Μετά από το ντοκιμαντέρ του BBC, που περιελάμβανε καταγγελίες για εμπλοκή σε υποθέσεις ντόπινγκ τόσο του προπονητή του, Alberto Salazar, όσο και του συναθλητή του, Galen Rupp, τώρα βγήκαν στη… φόρα δύο έλεγχοι ντόπινγκ που «έχασε» ο Farah, πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, στους οποίους κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει πως ο Farah έχασε έναν έλεγχο στις αρχές του 2010 και άλλον ένα το 2011. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αθλητής δεν παραβίασε κάποιον κανονισμό. Σύμφωνα με τη WADA, τιμωρείται όποιος χάσει τρεις ελέγχους μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Περιθώριο το οποίο δίνει ο κώδικας της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ γιατί πολλές φορές μπορεί να «χαθεί» ένας έλεγχος από ένα απλό λάθος του αθλητή.

Ακόμη κι έτσι βέβαια, η δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη περίοδο βαραίνει ακόμη περισσότερο τον Farah, ο οποίος έχει βρεθεί στη θέση του… απολογούμενου, χωρίς ουσιαστικά όμως να αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώτος χαμένος έλεγχος έγινε «αρκετούς μήνες πριν αρχίσει η συνεργασία του με τον Alberto Salazar και έξι μήνες πριν γίνει ο πρώτος Βρετανός που σπάει το «φράγμα» των 13 λεπτών στα 5.000 μέτρα.

Ο δεύτερος χαμένος έλεγχος φέρεται ότι έγινε ενώ ήδη είχε ενταχθεί στο γκρουπ του Salazar. Θα έπρεπε να γίνει στο σπίτι του Farah, στο Λονδίνο, αλλά ο αθλητής ισχυρίστηκε στην υπηρεσία αντιντόπινγκ της Βρετανίας ότι δεν άκουσε το κουδούνι

Ο αθλητής έκανε έφεση για το δεύτερο δείγμα, αλλά απορρίφθηκε. Μάλιστα, με τον μάνατζερ του, Ricky Simms παρουσίασαν βίντεο που γυρίστηκε στο σπίτι του Farah προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι δύσκολο να ακούσει κάποιος το κουδούνι από την κρεβατοκάμαρα, αλλά απορρίφθηκε.

Η Daily Mail δημοσίευσε και μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ των δικηγόρων της βρετανικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ και του μάνατζερ του αθλητή για το θέμα. «Αντιλαμβάνομαι γιατί ο πελάτης σας παραμένει εκνευρισμένος, επειδή θεωρεί ότι τιμωρείται για κάτι που δεν είχε πρόθεση να κάνει. Η πρόθεση και η αμέλεια δεν είναι το ίδιο. Το απλό γεγονός με τους χαμένους ελέγχους είναι πως ο πελάτης σας δεν είχε πρόθεση να μην περάσει από έλεγχο, αλλά είναι ξεκάθαρα δικό του λάθος το ότι δεν πέρασε», έγραψε ο δικηγόρος της υπηρεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΗ μάχη για την κορυφή της Ευρώπης –Το «στέμμα» κρίνεται στο Τσεμποκσάρι
Επόμενο άρθροΟ Ιακωβάκης θυμάται…: Η πρώτη συμμετοχή με την Εθνική, οι καλύτερες στιγμές και οι ατυχίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ