Μια σειρά τροποποιήσεων κανονισμών (->εδώ) έχουν τεθεί σε ισχύ για τη νέα αγωνιστική περίοδο, από 1/11/2019 – εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Στις κυριότερες από αυτές:

Στηπλ Παίδων

Στα στηπλ, για τους παίδες (Κ18) το ύψος των εμποδίων κατεβαίνει στα 84 εκατοστά, αντί των 91εκ που είχαν ως τώρα. Με ισχύ από 1/4/2020, θα βρίσκονται σε μια ενδιάμεση σκάλα σε σχέση με εφήβων και ανδρών, ενω στις κατηγοριές των γυναικών παραμένουν 76 εκατοστά. Τα ύψη έτσι θα είναι και ίδια με αυτά που έχουν και στα 400μ. εμπόδια.

Εμπόδια

Στα εμπόδια, επισημαίνεται πως θα αποκλείεται αθλητής που άμεσα ή έμμεσα θα χτυπήσει ή μετατοπίσει εμπόδιο στο δικό του ή σε άλλο διάδρομο με τρόπο που υπάρξει παρεμπόδιση σε άλλον αθλητή ή παράβαση άλλου κανονισμού.

Μήκος

Στο μήκος, για το άκυρο πλέον δεν αναφέρεται η πλαστελίνη αλλά το αν περάσει μέρος από το πέλμα/παπούτσι του το κάθετο επίπεδο της γραμμής (ανεξαρτήτως αν αφήσει ή δεν αφήσει σημάδι στην ουσία). Θα ισχύσει από 1/11/2020.

Κούρσες & βοήθεια

Διευκρινίζεται πως δεν θεωρείται απαγορευμένη βοήθεια και για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Να ληφθεί έμπρακτη υποστήριξη από κάποιον official ή άλλο πρόσωπο που έχει ανατεθεί από τους διοργανωτές, προκειμένου να ανακτήσει όρθια θέση ή να λάβει ιατρική βοήθεια
– Ηλεκτρονικά φώτα ή παρόμοια συσκευή η οποία θα δείχνει διαδοχικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της κούρσας συμπεριλαμβανομένου κι ενός σχετικού ρεκόρ

Το τελευταίο ίσως και να προδικάζει στο τι θα δούμε σε επόμενες διοργανώσεις…

Άκυρη εκκίνηση

Δεν άλλαξε κάτι, απλώς αυτά που υπήρχαν ως σημειώσεις-επεξηγήσεις μεταφέρθηκαν στο βασικό κείμενο. Αξίζει ωστόσο να αναφερθούν. Έτσι, άκυρη εκκίνηση εκκίνησης έχουμε όταν:

“Οποιαδήποτε κίνηση από έναν αθλητή, η οποία περιλαμβάνει ή έχει ως αποτέλεσμα το να χάσει το πόδι (ή τα πόδια) του αθλητή την επαφή με το πέλμα (ή τα πέλματα) των βατήρων, ή το να χάσει το χέρι (ή τα χέρια) του αθλητή την επαφή με το έδαφος, δεν θα θεωρείται ότι αποτελεί την έναρξη της εκκίνησης.
Αν ο Αφέτης κρίνει ότι πριν ακουστεί η εκπυρσοκρότηση του πιστολιού, κάποιος αθλητής άρχισε να κινείται χωρίς να σταματήσει, και συνέχισε να κινείται και κατά την έναρξη της εκκίνησης, αυτό θα θεωρείται άκυρη εκκίνηση”

δείτε και -> άκυρες εκκινήσεις/ παρατηρήσεις


-> Κατηγορίες-αγωνίσματα-τεχνικά στοιχεία
-> Κανονισμοί και διατάξεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here