Μια “επαναστατική” σειρά αγώνων με 3 meeting μέσα σε μια εβδομάδα θα γίνει στη Μελβούρνη, με τους δύο πρώτους γύρους στις 4 και 9 Φεβρουαρίου και τον τελικό στις 11 του μηνός.
Μια ομάδα επιλέκτων “Usain Bolt‘s All-Stars” θα έρθει αντιμέτωπη σε 12 αγωνίσματα με αρκετές ιδιομορφίες, με 5 ακόμα ομάδες (Μ.Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιαπωνία) των 12+12 αθλητών.
Στην ομάδα που ηγείται ο Bolt θα είναι και ο Asafa Powell και ξεχωρίζουν οι Frater, Clement, Lawson, οι Harper-Nelson, Prandini και η ΠαραΟλυμπιονίκης Le Fur.
Μέλος όμως της Bolt All Star team θα είναι και η πρωταθλήτριά μας Αναστασία Μαρινάκου (η οποία από φέτος ζει στην Αυστραλία) που θα τρέξει σε μεικτή σκυταλοδρομία 600μ. και μας είπε σχετικά:
“Είναι λίγο …περίπλοκος ο αγώνας. Σήμερα έμαθα τελικά ότι θα τρέξω αύριο (στις 7:30) στα 600μ. της σκυταλης. Θα είναι ενα τρομερό event! Είμαι παρά πολυ ενθουσιασμένη και χαρούμενη που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία!
Ήταν και μια τρομερή εμπειρία να γνωρίζεις απο κοντά τον ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο αλλά κι άλλους αξιόλογους αθλητές όπως τους Asafa Powell, Ryan Wilson, Kerron Clement. Ειναι πολύ εγκάρδιοι, ο Bolt έχει φοβερό χιούμορ και είναι πολύ διασκεδαστικός και πιστεύω αυριο θα γίνει μεγάλο σόου. Θα ήθελα από εδώ μιας και αρχίζει για τα καλά η σεζόν να ευχηθώ στους συναθλητές μου στην Ελλάδα καλή τύχη και να πετύχουν τους στόχους τους ”
Aρχηγός της Μ.Βρετανίας είναι η Christine Ohuruogu ενώ στην ομάδα είναι και ο Rimmer. Στην Αυστραλία ξεχωρίζουν οι Fabrice Lapierre και Michelle Jenneke, ενώ της Ν.Ζηλανδίας ηγείται η ΠαραΟλυμπιαονίκης Anna Grimaldi.
Ο μεικτός χαρακτήρας, ο τρόπος βαθμολόγησης και αρκετοί ειδικοί κανονισμοί που θα το διέπουν, καθιστούν αρκετά ξεχωριστό το Nitro Athletics Melbourne που δίνει χαρακτηρισμό: “Το μέλλον έφτασε”.
Από τα 12 αγωνίσματα Nitro Power Play, τα 3 είναι σκυταλοδρομίες όπου μετέχουν άνδρες και γυναίκες (κάτι που επίσημα έχει εφαρμοστεί μόνο στην 4χ400μ. στο παγκόσμιο Π/Κ και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες ενέργειες).
Κάθε αγώνισμα θα δίνει 100 πόντους για την πρώτη ομάδα μέχρι 40 πόντους για την 6η.
Ένα αγώνισμα, κατά προεπιλογή της ομάδας, θα της δίνει διπλάσιους βαθμούς. Κάθε άκυρη εκκίνηση θα αφαιρεί 50 βαθμούς.
Τα αγωνίσματα είναι κατά σειρά:
1) Μεικτή σκυταλοδρομία: 200 Α – 400 Γ – 600 Α – 800 Γ
2) 150μ.
3) Επι κοντώ Α : 3 προσπάθειες σε αντίστοιχα προκαθορισμένα ύψη και 1 ακόμα σε επιλεγμένο ομάδας
4) Αγώνας 3 λεπτών : Τρέχουν οι γυναίκες 3′ και μετά από το σημείο που έφτασαν, οι άνδρες της ομάδας
5) Μήκος Α : 4 άλματα, το ένα από αυτά θα έχει στόχο συγκεκριμένη απόσταση και θα δίνει πόντους
6) 2×300μ. : Γυναίκα + Άνδρας
7) 60μ: Βαθμολογία βάσει κατάταξης
8) 100μ εμπόδια Γ
9) 100μ ΑμεΑ : με μέτρα που θα δοθούν πλεονέκτημα βάσει κατηγορίας
10) Ακοντισμός Γ : με στόχους που θα μπορούν να προτιμήσουν για επιπλέον πόντους
11) 1 μίλι : με αποκλεισμό του τελευταίου αθλητή σε κάθε στροφή
12) 4×100μ: με 2 άνδρες και 2 γυναίκες, με σειρά που θα επιλέξουν οι ομάδες
Η παραδοσιακή μορφή του στίβου παραμένει, είπε ο πρόεδρος της IAAF, Seb Coe, αλλά “χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες και περισσότερες ευκαιρίες για τους αθλητές να έχουν αλληλεπίδραση με τους φιλάθλους και να δείχνουν την προσωπικότητά τους”
Η ζωή αλλάζει συνέχεια… Οι νέες γενιές φτιάχνουν νέους κώδικες, βγάζουν άλλες επιθυμίες και προτιμήσεις… Ηδη στα χειμερινά σπορ (ακόμη κι αυτά που είναι στο ολυμπιακό πρόγραμμα) τα καινοτόμα αγωνίσματα ή και αθλήματα είναι σε μεγάλη απόσταση από τα παραδοσιακά, αλλά υιθετήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από Ομοσπονδίες και φιλάθλους. Ο στίβος χρειάζεται μια ανανέωση, χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε λαϊκό πανηγύρι ή σε δοκιμασίες τσίρκου! Σίγουρα κάποιες δράσεις -όπως αυτή τώρα στην Αυστραλία – ξενίζουν τους λάτρεις της παραδοσιακής μορφής των αγώνων, προκαλούν ίσως και σοκ στους πιο μεγάλους σε ηλικία… Αλλά οφείλουμε να βλέπουμε τις τάσεις της νεολαίας και να αναζητούμε τρόπους προσέλκυσης και τόνωσης του ενδιαφέροντος. Οι γιορτές αυτές του στίβου, τα φεστιβάλ στιβικής δράσης, όπως λ.χ. θα μπορούσαν να αποκληθούν είναι ένας διαφορετικός τρόπος προβολής και επίδειξης του στίβου, απαλλαγμένος ίσως από το στρες των παραδοσιακών αγώνων. Είναι ένα αγωνιστικό παιχνίδι με ομαδικό χαρακτήρα, με έντονη την μορφή σόου… Έτσι το εισπράττω… Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έλθουν τα πάνω κάτω στο άθλημα, αλλά μερικά φρέσκα και ευχάριστα πράγματα πρέπει να εφαρμοστούν με την ελπίδα ότι θα ανεβάσουν πολύ το ενδιαφέρον της κοινωνίας και των φιλάθλων σε κάθε χώρα. Οτι θα προσελκύσουν πολλούς να γνωρίσουν το άθλημα και στην παραδοσιακή του φόρμα.
Πολύ ωραία πράγματα!!! Και μετά, θα κάνουμε τσουβαλοδρομίες και τρέξιμο με το κουτάλι και ένα αυγό πάνω του, όλα σε σκυτάλες…
Ξέχασα να γράψω…το κουτάλι με το αυγό στο στόμα του δρομέα…