Ομάδα εργασίας που έχει ήδη συσταθεί θα εξετάσει τα ρεκόρ Ευρώπης και τις καλύτερες επιδόσεις και θα υποβάλλει σχετική έκθεση στην ΕΑΑ για όσα κατά την εκτίμησή της επιδέχονται αμφισβήτηση.
Πρόκειται για την υλοποίηση μία εκ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη θωράκιση της αξιοπιστίας του στίβου και αφορά στη διερεύνηση επιδόσεων που αποτελούν τα ευρωπαϊκά (και αρκετά είναι και παγκόσμια) ρεκόρ αλλά θεωρούνται «ύποπτα» και πιθανώς προϊόντα παραβάσεων των κανονισμών.
Το σκεπτικό…
Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Svein Arne Hansen εξηγώντας το σκεπτικό έχει πει για το όλο θέμα:
«Η διεκδίκηση ή η κατάρριψη από κάποιον πρωταθλητή ενός ρεκόρ Ευρώπης είναι μια κορυφαία στιγμή. Οι προσπάθειες όσων καταρρίπτουν ρεκόρ πρέπει να γίνονται σεβαστές και να αναγνωρίζονται πέρα από κάθε αμφισβήτηση από τους άλλους συναδέλφους τους αθλητές αλλά και από τους λάτρεις του αθλήματός μας.
Μια τέτοια επίδοση, (ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ) θα πρέπει να είναι 100% πιστευτή και αξιόπιστη. Επειδή ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα με κάποια από τα ρεκόρ που ισχύουν, έχω ζητήσει το πόρισμα μιας επιτροπής, μιας ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί αναλυτικά με αυτό με το θέμα».
To stivoz.gr επικοινώνησε σχετικά με τον Περικλή Ιακωβάκη που είναι στην επιτροπή Αθλητών της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας:
” Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ομσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την δημουργία ομάδας εργασίας σχετικά με την ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών Ρεκόρ του στίβου. Σχετικές πληροφορίες μπορεί να δεί κάποιος στο παρακάτω link:
www.european-athletics.org/news/article=european-athleticsappoints-european-records-review-task-force/index.html
Με την ιδιότητα του μέλους και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της ΕΑ έχω λάβει τη σχετική ειδοποίηση και το θέμα θα είναι στην ημερήσια ατζέντα της επόμενης συνάντησης μας στο Βελιγράδι στις 6 Μαρτίου, αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου. Εκτός αυτού, υπήρξα μέλος μια ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα στα μέσα του 2016. Η ομάδα μας δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα-πόρισμα γιατί υπήρχε διάσταση απόψεων από όλα τα μέλη. Καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για τα ρεκόρ των αθλητών, δηλαδή για ένα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα σύνθετο θέμα.
Η πρόταση για την ανασκόπηση των ρεκόρ έχει ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια (το 2000) από την Γερμανική Ομοσπονδία Στίβου, αλλά και πιο πρόσφατα από την Βρετανική Ομοσπονδία Στίβου. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα για να δεί ξανά το θέμα και να βγάλει ένα αποτέλεσμα-πόρισμα προς το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου. Και φτάνουμε στο βασικό ερώτημα. Γιατί ανασκόπηση; Η απάντηση είναι γιατί στη συνείδηση του κόσμου του στίβου κάποια από αυτά τα ρεκόρ είναι ῾῾ύποπτα῾῾ πως έχουν γίνει κάτω από ῾῾μή κανονικές συνθήκες῾῾. Οι λέξεις ῾ὕποπτα῾῾και ῾῾μη κανονικές συνθήκες῾῾σηκώνουν πολύ συζήτηση και είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να τεκμηριώσει κάποιος αν ένα ρεκόρ που έγινε πριν από 20 ή 30 χρόνια, έχει γίνει κάτω από τέτοιες ¨μη κανονικές¨ συνθήκες.
Το θέμα απαιτεί καταρχήν γνώση όσο το δυνατόν περισσοτέρων δεδομένων γιατί υπάρχουν νομικά θέματα και φυσικά γιατί τα ρεκόρ είναι η βιτρίνα και ιστορία του στίβου. Η IAAF ουσιαστικά συμμετέχει στην ομάδα εργασίας με ένα μέλος της τον Imre Matrahazi και φυσικά η άποψη της θα έχει βαρύτητα στη τελική προταση αφού τα μισά σχεδόν παγκόσμια ρεκόρ είναι Ευρωπαϊκά. Το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς να κάνει κάποιος υποθέσεις οι οποίες μπορεί να είναι αβάσιμές. Το σίγουρο είναι πως οι επικεφαλής των διεθνών ομοσπονδιών του στίβου ψάχνουν να βρούν τρόπο να αλλάξουν το άθλημα και να το κάνουν πιο ελκυστικό στο κοινό. Η χρήση τεχνολογίας ίσως είναι και ένας τρόπος να αλλάξουν πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών και της λίστας με τα ρεκόρ.
Οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι αρκετές. Το θέμα όμως δεν μπορεί να αναλύθεί τουλάχιστον ακόμα γιατί δεν έχω τα δεδομένα και τα σχετικά έγγραφα. Λογικά μέχρι το Βελιγράδi θα έχω καλύτερη άποψη. Θέλω να προτείνω σε όποιον θέλει, να στείλει τις απόψεις του στο email:
recordsreview@european-athletics.org ή στον λογαριασμό του προέδρου της ομάδας Pierce OʼCallaghan στο twitter: @pierceathletics
Τελειώνοντας θέλω να προτείνω στην ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ να γίνει μια ανοικτή συζήτηση, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για αυτό το θέμα με την συμμετοχή του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστα Παναγόπουλου αλλά και του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου κ. Παναγιώτη Δημάκου. Νομίζω πως το θέμα έχει και μια φιλοσοφική πλευρά για την έννοια της καλύτερης απόδοσης και προσπάθειας και φυσικά θα επηρεάσει το μέλλον του στίβου. Σε μια τέτοια συζήτηση θα συμμετάσχω με μεγάλη χαρά και θα μπορέσουμε να πούμε πολλά περισσότερα.
Περικλής Ιακωβάκης ”
H αρμόδια ομάδα εργασίας :
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών Records και έχει διορίσει τα ακόλουθα πρόσωπα σε ομάδα εργασίας ώστε να εξετάσει όλες τις επιδόσεις που υπάγονται στις «ύποπτες». Η παρακάτω ομάδα εν ευθέτω χρόνο θα κάνει τις εισηγήσεις της και η σύνθεσή της έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Pierce O’Callaghan (IRL) – Μέλος του Ευρωπαϊκού Στίβου στην IAAF και επικεφαλής εργασιών για το Λονδίνο το 2017.
Μέλη οι κ.: Clemens Prokop (GER) – Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Στίβου, Διευθυντής του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Regensburg και εκδότης του περιοδικού Sport und Recht (Αθλητισμός και Δίκαιο). Ruud Kok (NED) – Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ολλανδικής ομοσπονδίας στίβουκαι μάνατζετ της PwC.
Gianni Merlo (ITA) – Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Mirko Jalava (FIN) – Γνωστός στατιστικολόγος. Bill Glad (GBR) – Αρμόδιος για θέματα του ευρωπαϊκού Στίβου του υπουργικού συμβουλίου.
Imre Matrahazi (HUN) -Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Αυτή η task force θα αναλύσει την κατάσταση κατά τους προσεχείς μήνες και θα υποβάλλει την έκθεσή της στην εκτελεστική επιτροπή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Svein Arne Hansen:
«Έχω τακτική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της IAAF Sebastian Coe για το θέμα και η παγκόσμια ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά το έργο αυτής της επιτροπής αλλά και των εργασιών της, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προφανώς είναι ένα αμφιλεγόμενο και δύσκολο θέμα που θα πρέπει να διερευνηθεί πάρα πολύ. Η ομάδα εργασίας θα λάβει πληροφορίες από όλες τις ομοσπονδίες μέλη μας, καθώς και την IAAF και την ΕΑΑ αλλά και από τα ΜΜΕ, νυν και πρώην αθλητές αλλά και φιλάθλους ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συζήτηση και διαφάνεια πριν από οποιαδήποτε συμπεράσματα ».
Επιμέλεια: Κώστας Μπάκος
Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στον Ευρωπαικό στίβο – Η νέα φιλοσοφία και οι επιδιώξεις