Την πρώτη θέση στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Tokyo με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 10.82 στα 100μ. της κατηγορίας 11 (αναπηρία όρασης) κατάφεραν ο Νάσος Γκαβέλας και ο Σωτήρης Γκαραγκάνης ως guide.

Η επίδοσή τους στον προκριματικό ήταν 10.88, κάνοντας κι εκεί πρώτη φορά παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ στα ημιτελικά 10.99. 

Στον τελικό που έγινε υπό βροχή, το ελληνικό δίδυμο από τα πρώτα μέτρα είχε την πρωτοπορία και την κράτησε μέχρι τέλους. Ακολούθησε σε 10.90 αυτό της Γαλλίας ενώ 11.03 έκανε της Κίνας και ακυρώθηκε της Ναμίμπια.

Ο 22χρονος Γκαβέλας, που ξεκίνησε προπονητικά με την Αφροδίτη Σκαφίδα και τα τελευταία χρόνια προπονείται με τον Νέστορα Κολοβό, είχε τρέξει 10.86 (χωρίς συνοδό) στη Θήβα το 2019. Αρχικά ήταν στην κατηγορία Τ12 και είχε κερδίσει και το ευρωπαικό ΑμεΑ το 2018, ενώ από πέρυσι στην Τ11 (τρέχοντας με συνοδό: πρώτα είχε τον Νγκομπεχ και ύστερα τον Γκαραγκάνη).

Ο συνομήλικός του Γκαραγκάνης που έχει προπονητή τον Χρήστο Κατσίκα, έχει ατομικό ρεκόρ 10.43 που είχε κάνει το 2019, την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στο Ευρωπαικό Κ23, αλλά και στο Ευρωπαικό εθνικών ομάδων με την 4χ100μ., ενώ το 2017 ήταν στην ομάδα της σκυταλοδρομίας που είχε κάνει πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 στο ευρωπαικό της κατηγορίας.

Ειδικοί κανονισμοί:

Στις κατηγορίες 11 και 12 (τυφλοί αθλητές και αθλητές με μειωμένη όραση), οι δρομείς επιτρέπεται να έχουν βοηθούς – συνοδούς στον αγωνιστικό χώρο.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η οργανωτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει βοηθό – πρέπει να έχει σημειωθεί στη δήλωση συμμετοχής, όπως και οι ικανότητές του.
Οι συνοδοί φορούν ένα γιλέκο σε έντονο χρώμα για να ξεχωρίζουν από τους τυφλούς δρομείς.

Οι αθλητές έχουν δύο διαδρομές, μία για τον τυφλό αθλητή και μία για το συνοδό του. Σε καμία περίπτωση ο συνοδός δεν μπορεί να τραβήξει τον αθλητή ή να τον προωθήσει σπρώχνοντάς τον. Είτε χρησιμοποιείται σχοινί είτε όχι, ο αθλητής και ο οδηγός δεν μπορούν να απέχουν περισσότερο από 0,50 μ. καθʼ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Δεν επιτρέπεται ο συνοδός να προηγείται του αθλητή ή της αθλήτριας και αν ο συνοδός τερματίσει μπροστά από τον τυφλό δρομέα, ο αθλητής ακυρώνεται.

Η μέθοδος της καθοδήγησης (βοήθεια) είναι επιλογή του αθλητή. Αυτός/αυτή μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την καθοδήγηση από τον αγκώνα, ή ένα σχοινί, ή να τρέξει ελεύθερα.

Οι δρομείς της κατηγορίας 11 πρέπει να φέρουν κάλυμμα στα μάτια τους (εγκεκριμένα σκούρα γυαλιά ή ένα κατάλληλο υποκατάστατο)
Η αναπηρία όρασης ενός αθλητή σε αυτή την κατηγορία κυμαίνεται από καθόλου αντίληψη φωτός έως αντίληψη φωτός αλλά χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το σχήμα ενός χεριού σε κάθε απόσταση ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Προηγούμενο άρθροΤελευταία στάση πριν τον τελικό D.L. οι Βρυξέλλες
Επόμενο άρθροΒρυξέλλες: Παλεύει για το ρεκόρ ο Duplantis – Δυνατές Mboma και Niyonsaba

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ