Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής Αναπτυξιακού – Σωματειακού  Αθλητισμού και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της  ομοσπονδίας,  ανακοίνωσε το αγωνιστικό πλαίσιο – κεντρικές τεχνικές διατάξεις  2023.

-> Αγωνιστικό πλαίσιο – διατάξεις 2023

Κατόπιν και της διαβούλευσης και προτάσεων προπονητών και παραγόντων, αρκετά είναι τα νέα στοιχεία και τροποποιήσεις με κυριότερα:

 • Στα διασυλλογικά πρωταθλήματα εντάσσεται διασυλλογικό και για την κατηγορία Κ20 που θα είναι παράλληλα με αυτό των Α/Γ (όπως πχ όταν γίνεται το πανελλήνιο Κ23 με των Α/Γ) με επιπλέον ξεχωριστή βαθμολόγηση–αξιολόγηση. Έτσι θα έχουμε τότε μαζί :
  α) Α/Γ (με Κ23) και
  β) Κ20 (με Κ18 να αγωνίζονται επίσης) με τα αγωνίσματα με τεχνικές προδιαγραφές Α/Γ και χωρίς σκυταλοδρομίες.
 • Στα διασυλλογικά Α/Γ & Κ20 μπορούν να αγωνίζονται σε άλλο όμιλο, λόγω μόνιμης κατοικίας, έως συνολικά 3 αθλητές-τριες ανά σωματείο, που θα παίρνουν ανεξαρτήτως κατάταξης 7 βαθμούς αν κάνουν το υψηλό όριο ή 2 βαθμούς για το χαμηλό όριο βαθμολόγησης (για τα σύνθετα 11 και 6 αντίστοιχα) για την αξιολόγηση του σωματείου.
 • Θα υπάρχει και βαθμολόγηση (13-11-10-..-1) των 12 καλύτερων επιδόσεων συνολικά από όλους τους ομίλους, στα ατομικά, για την αξιολόγηση των σωματείων.
  Σε συνέχεια των διασυλλογικών αγώνων Α/Γ και Κ20 θα γίνονται Εαρινοί Αγώνες (που θα αξιολογούνται μαζί με τους διασυλλογικούς) σε ένα διήμερο με ατομικά αγωνίσματα Α/Γ με το ανώτερο 16 αθλητές στις ταχύτητες και 8 στα υπόλοιπα αγωνίσματα (αλλά και τα 4 αγωνίσματα Κ20 Ανδρών με τις διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές, ως 6 αθλητές) βάσει ενιαίας κατάταξης διασυλλογικών και καλύτερων επιδόσεων προηγούμενου έτους.
 • Στην αξιολόγηση τα διασυλλογικά θα δίνουν το 25% (αυξήθηκε κατά 1% το ποστοστό, ενώ μειώθηκε από τα 2% στο 1% το κύπελλο ανωμάλου)
 • Στο πανελλήνιο Κ23 δεν θα αγωνίζονται και οι της τελευταίας χρονιάς Κ18 (που επιτρέπονταν ως τώρα) παρά μόνο στις σκυταλοδρομίες – που γίνονται βέβαια ξεχωριστά.
 • Στην κατηγορία Κ16 που είχαν γίνει σημαντικές αλλαγές στα αγωνίσματα, αυτά αναδιαμορφώνονται σχεδόν στην πρότερη μορφή τους:
  α) επανέρχονται τα 300μ. και 600μ. (αναφέρεται πως το πλαίσιο διεξαγωγής τους θα καθορίζεται στην προκήρυξη των αγώνων)
  β) αντί για 1200μ. και 3000μ. επανέρχονται τα 1000μ. και 2000μ. και αντί για 200μ. εμπόδια τα 300μ. εμπόδια
  γ) δεν θα γίνεται 3χ1200μ. (δεν επανέρχονται τα 4χ300μ., ενώ παραμένει η μικτή 4χ200μ.)
 • Στους διασυλλογικούς Κ16 δεν θα υπάρχει υψηλή βαθμολόγηση (ούτε από κατάταξη) παρά μόνο ένα όριο βαθμολόγησης που θα αξιολογείται στα ατομικά αγωνίσματα με 4 βαθμούς και στις σκυταλοδρομίες με 8.
 • Το πανελλήνιο Κ16 επανέρχεται από τους 5 ομίλους που έγινε και λόγω συνθηκών την τελευταία τριετία, στους 2 : Βόρειο και Νότιο όμιλο.
  (Θα εξεταστεί και η δυνατότητα διεξαγωγής κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος  Α/Γ και 8 -10 αγωνισμάτων της κατηγορίας Κ16 ως «ημερίδα», με τη συμμετοχή των 8 καλύτερων και από τους 2 ομίλους).
 • Στην κατηγορία Κ14 θα γίνονται 3 αγώνες με συγκεκριμένα αγωνίσματα τριάθλου (αντί για επιλογές σε 4αθλα, ενώ αντί για τα 1200μ. θα γίνονται τα 800μ.)
  α) δρομικό: 60μ. – 800μ. – Μήκος
  β) αλτικό: 60μ. εμπ. (0,50εκ) – Ύψος – Μήκος
  γ) ριπτικό: 60μ. – Σφαίρα (3κ) – Μπαλάκι ή Vortex
  Επιπλέον θα αξιολογείται κι ένας αγώνας ατομικών αγωνισμάτων.
  Το κάθε σωματείο βαθμολογείται ανάλογα με τη συνολική αριθμητική συμμετοχή του για τους 3+1 αγώνες για την αξιολόγηση, με 5 βαθμούς εάν συμμετέχει με 5-9 αθλητές και με 10 για 10 και άνω, ανά αγώνα.
  (Προτείνονται η διεξαγωγή περισσότερων αγώνων πολυάθλων -χωρίς αξιολόγηση- αρχικά ως εσωτερικοί αγώνες σωματείων, στη συνέχεια ως αγώνες μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων σωματείων και να κορυφώνονται ως αγώνες σε επίπεδο Ε.Α.Σ. και περιφέρειας, με τη συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού αθλητών-ριών)

Σημειώνεται πως από την ηλικία των 12 ετών και άνω τα αρχικά δελτία των Ε.Α.Σ. αντικαθίστανται υποχρεωτικά  από τα δελτία του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

-> Κανονισμοί & διατάξεις

Προηγούμενο άρθροΠρωτιά ξανά ο Ελ.Βενιζέλος Χανίων – η τελική αξιολόγηση του 2022
Επόμενο άρθροΞανά …κουβά στο ΟΑΚΑ – επιστολή Πομάσκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ