Το επικοντώ ήταν το αγώνισα που ξεχώρισε στην ημερίδα του ΣΕΦ.
Ο Μανώλης Καραλής είχε δείξει τις διαθέσεις του στην προπονητική ημερίδα στον Άγιο Κοσμά και τώρα, πέρασε αρχικά τα 5,15μ. και στη συνέχεια τα 5,35μ, για να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ παίδων σε κλειστό στίβο – αλλά και απόλυτο.
Στη συνέχεια θα έβαζε τον πήχυ στα 5,52μ. για να σημειώσει και την καλύτερη παγκόσμια επίδοση παίδα, όμως ο Δημήτρης Πατσουκάκης πέρασε τα 5,45μ. και καθώς είχαν μείνει 2 αθλητές, ο πήχυς έπρεπε να πάει στα 5,55μ.
Εκεί ο Καραλής είχε πολύ καλές προσπαθειες και ιδιαίτερα την πρώτη με σχεδόν περασμένο άλμα. Ο Πατσουκάκης από την άλλη, έβαλε τον πήχυ στα 5,60μ. που πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και πέτυχε ατομικό ρεκόρ ενώ έγινε ο 3ος Έλληνας όλων των εποχών μετά τους Φιλιππίδη, Παλλάκη.
(Το άλμα του Πατσουκάκη στα 5,60μ.)
Στις κορασίδες η Αριάδνη Αδαμοπούλου έκανε μεγάλο άλμα, με 3,90μ. ενώ είχε και καλή προσπάθεια στα 4μ.!
(Το άλμα της Αδαμοπούλου στα 3,90μ.)
Στα 60μ. με εμπόδια, δεν ήρθε το ρεκόρ στις κορασίδες αλλά έγινε μια πολύ ωραία κούρσα, με τη Ζαφειρία Συνολάκη να τερματίζει σε 8.65 και 4 εκατοστά μπροστά από τη Λιάνα Παπαδοπούλου -που έιχε κάνει πρόσφατα πανελλήνιο ρεκόρ με 8.63.
(Στυνολάκη-Παπαδοπούλου στο τελευταίο εμπόδιο)
Στις γυναίκες η Ελισάβετ Πεσιρίδου έτρεξε σε 8.35 και ακολούθησε η Σάντα με 8.82.
Στα 60μ. η Παναγιώτα Βενιέρη έκανε άκυρη εκκινηση και έτρεξε εκτός συναγωνισμού σε επόμενη σειρά σε 7.51. Στον τελικό …βρήκε και πάλι θέση, καθώς μια Κύπρια αθλήτρια δεν κατεβηκε ενώ δεν είχε ενημερώσει εξαρχής- και έτρεξε σε 7.49. Η Σπανουδάκη ήταν άκυρη, ενώ στον προκριματικό ειχε τρέξει σε 7.55 κι έτσι και οι δύο έφυγαν με ατομικό ρεκόρ. Ξεχώρισαν και οι Κύπριες αθλήτριες: Η Κυριακίδου έτρεξε στον προκριματικό σε 7.62 (δεν έτρεξε τελικό) η Πισιαρα σε 7.73 και η Νικολέττου σε 7.76 – ενώ κέρδισε τον τελικό με 7.77.
Στους άνδρες νικητής ήταν ο Βασίλης Τσούσης με 6.84 και ακολούθησε ο Κύπριος Χρήστος Χατζηαγγελίδης με 6.89.
Στα 200μ. ο Φλόριαν Στεφάν ετρεξε σε 22.23, επίδοση κατά 11 εκατοστά καλύτερη από το πανελλήνιο ρεκόρ παίδων (το έχει ο Χρυσοσπάθης από το 2002) όμως εκκρεμεί η υπηκοοτητα.
(Ο Στεφαν τερματίζει στο 200αρι)
Η Έφη Θεοδώρου ήταν η γρηγορότερη στις γυναίκες με 25.04 ενώ 25.39 έκανε η νεάνιδα Αλεξία Πολυκράτη.
Χωρίς συναγωνισμό, η Αναστασία Μαρινάκου έτρεξε τα 1500μ. σε 4.22.94. Ο Κύπριος Νικόλας Φράγκου κέρδισε τα 3000μ. με 8.30.45 αφήνοντας δεύτερο τον Μαγγίνα.
Στο ύψος ο Κύπριος Βασίλης Κωνσταντίνου πέρασε τα 2,20μ. και ο συμπατριώτης του Ανανιαδης τα 2,06μ. ενώ ο παίδας Αντώνης Μέρλος τα 2,02μ.
Με προβλήματα έγινε το αγώνισμα καθώς δινόταν προτεραιότητα στα 60μ. εμπόδια και οι αθλητές αναγκάζονταν να περιμένουν πολλή ώρα.
Στις γυναίκες η Κατερίνα Κυριακοπούλου πέρασε τα 1,73μ. -και επανέρχεται σιγά σιγά- και οι κορασίδες Κωνσταντίνα Κουτσούκη και Δέσποινα Χαραλάμπους (Κύπρος) τα 1,69μ.
Στο μήκος ο Μιχάλης Μερτζανίδης έκανε 7,47μ. και στο τριπλούν ο Δημήτρης Τσιαμης 16,17μ.
Ο Κωστας Χατζημιχαήλ έριξε 17,25μ στη σφαίρα και δεν απείλησε τελικά το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων.
-> Αποτελέσματα
Ο Στεφάν εχει κανει 22.23 και οχι 22.34 !
Ο Χρυσοσπαθης έχει και αυτός 22.34 απο οτι θυμάμαι
Γράφτηκε αλλού ότι ο ΣΕΓΑΣ “ακυρώνει” το ρεκόρ του Καραλή, επειδή δεν πέρασε ντόπινγκ κοντρόλ !
Ας γνωρίζουν οι φίλοι του στίβου και φυσικά οι αθλητές, οι προπονητές, τα στελέχη των σωματείων ότι υπέρτατος νόμος μιάς Ομοσπονδίας είναι το Καταστατικό της και οι κανονισμοί αγώνων, ντόπινγκ κ.α.
Ε, λοιπόν, πουθενά δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση, ούτε στους κανονισμούς της ΙΑΑΦ 2016-2017 (που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/11/2015) ούτε στο Καταστατικό ούτε στο Γενικό Κανονισμό Αγώνων του ΣΕΓΑΣ ως υποχρεωτικός ο έλεγχος ντόπινγκ για αθλητή ή αθλήτρια που σημειώνει ρεκόρ παίδων ή κορασίδων!
Άλλωστε η IAAF αναγνωρίζει επίσημα παγκόσμια ρεκόρ μόνο Α/Γ και U-20 (δηλ. Ε/Ν) ανοικτού και κλειστού στίβου και όχι U-18. Επομένως ακόμη και αν ο Καραλής σημείωνε την καλύτερη παγκοσμίως επίδοση της κατηγορίας, μόνο ως επιπρόσθετο στοιχείο εγκυρότητας θα χρησίμευε έλεγχος ντόπινγκ κι αυτό για λόγους απόλυτης αξιοπιστίας και όχι γιατί το αξιώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία!
Για τα εθνικά ή ηπειρωτικά ρεκόρ στο άρθρο 260 στο τέλος η ΙΑΑΦ απλώς συνιστά να υιοθετούν οι αντίστοιχες ομοσπονδίες παρόμοιους κανόνες (similar rules) για την αναγνώριση των δικών τους ρεκόρ, χωρίς φυσικά αυτό να αφορά και κατηγορίες άλλες από εκείνες όπου αναγνωρίζονται επίσημα παγκόσμια ρεκόρ!
Επομένως κανένα ρεκόρ δεν ακυρώνεται και ο ΣΕΓΑΣ στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να αναγνωρίσει με όλες τις άλλες προϋποθέσεις το ρεκόρ παίδων κ.α.
Μάλιστα ο ΣΕΓΑΣ προβλέπει (στο ΓΚ αγώνων) ότι διενεργεί ελέγχους για ντόπινγκ σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα, ακριβώς επειδή δρα και προληπτικά και κατασταλτικά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν κρίθηκε ότι υπάρχει κανείς λόγος να υποβάλει σε αυτή τη διαδικασία ένα παιδί…
Αναρωτιέμαι μάλιστα αν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Π/Κ του 2015 στο Κάλι, η IAAF ζήτησε ή η WADA επέβαλε ελέγχους και σε πόσους και ποιούς νικητές κ.α.; Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε για να ξέρουμε αν κινούμαστε σε λάθος ή σωστό δρόμο…