Το αργυρό μετάλλιο στα 100μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του 2001, που διεξήχθη στο Έντμοντον, κατέκτησε μετά από επτά χρόνια η Κατερίνα Θάνου.

Όπως ανακοίνωσε η IAAF, όλα τα μετάλλια που κατέκτησε η Μάριον Τζόουνς από το Σεπτέμβριο του 2000 και μετά ακυρώνονται, λόγω του γεγονότος ότι η Αμερικανίδα σπρίντερ βρέθηκε θετική σε χρήση του στεροειδούς THG.

Επομένως, το χρυσό μετάλλιο της Τζόουνς περνάει στα χέρια της Ζάνα Μπλοκ και το αργυρό μετάλλιο της Ουκρανής σε αυτά της Ελληνίδας αθλήτριας, η οποία είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον αγώνα της καναδικής πόλης.

Ο εκπρόσωπος της IAAF, Νικ Ντέιβις, τόνισε: “Νομικά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η Θάνου έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά το διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε, γεγονός που δεν μας αφήνει άλλη λύση εκτός από το να απονείμουμε το μετάλλιο στην Ελληνίδα.”

Πλέον, η IAAF πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί τα πέντε μετάλλια της Τζόουνς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Μάλιστα, όπως ακούγεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν και αυτά τα μετάλλια από την Αμερικανίδα, γεγονός που σημαίνει πως η Θάνου θα αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα.

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας σπρίντερ, Γρηγόρης Ιωαννίδης, δέχθηκε ευχάριστα την απόφαση της IAAF: “Είναι πράγματι καλά νέα. Είναι μια δίκαιη απόφαση που σέβεται τα δικαιώματα των αθλητών και του αθλητισμού.”

Πέρυσι, ο αντιπρόεδρος της IAAF, Σεμπ Κόε, είχε δηλώσει πως δεν θα του άρεσε να λάβει η Θάνου τα μετάλλια της Τζόουνς. Ωστόσο, ο Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως αν η πελάτισσά του δεν λάβει το χρυσό της Τζόουνς στο Σίδνεϊ, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πηγη: sport24.gr

Προηγούμενο άρθροΣχολικό Β Φάση Ολικό Γυμνάσια-Λύκεια
Επόμενο άρθροΣτη Θεσσαλονικη ο τελικος των Γκραν Πρι της IAAF για το 2009