Όσο κι αν προσπαθεί να κοιτάξει κάπου… αλλού, η Ρωσία δεν μπορεί να μην αποδεχθεί το γεγονός. Το πρόβλημα με το ντόπινγκ στη χώρα είναι εκτεταμένο. Το θέμα έχει επανέλθει στη δημοσιότητα με τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το ρωσικό αθλητισμό τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και με αυτά τα δεδομένα η δήλωση του υπουργού Αθλητισμού της χώρας προκαλεί σοκ.

«Στη Ρωσία, οι αθλητές παίρνουν απαγορευμένες ουσίες ακόμη και όταν είναι ακόμη μαθητές στο σχολείο», είπε ο Vitaly Mutko, που δεσμεύθηκε να πατάξει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από νεαρούς αθλητές. Όπως είπε, αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος κατά το οποίο νέοι προπονητές μπορεί να λάβουν τεράστια μπόνους όταν αθλητές μικρής ηλικίας κερδίζουν διοργανώσεις.

Κατάλοιπο της σοβιετικής εποχής, η Ρωσία έχει άπειρες αθλητικές ακαδημίες για παιδιά για όλα τα αθλήματα. Μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να καταπολεμήσει το ντόπινγκ, ο Mutko είπε: «Θα φτάσουμε ως και τις αθλητικές ακαδημίες και θα τιμωρήσουμε τους προπονητές που θέλουν να κερδίσουν μία διοργάνωση με οποιοδήποτε κόστος, για να πάρουν μπόνους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει τεράστια ποσά για τη μάχη κατά του ντόπινγκ.

Η IAAF και η WADA έχουν άλλη άποψη. Έχουν ξεκινήσει ξεχωριστές έρευνες για τις καταγγελίες περί συστηματικού ντόπινγκ στη Ρωσία, μετά από το ντοκιμαντέρ γερμανικού δικτύου που προβλήθηκε το Δεκέμβριο. Σε αυτό γίνονταν λόγος για χρήση ουσιών στο ρωσικό στίβο, με την κάλυψη των θετικών δειγμάτων κορυφαίων αθλητών από τη ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ.

Σύμφωνα με την IAAF, από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται το βιολογικό διαβατήριο, το 2009, πάνω από τους μισούς που έχουν τιμωρηθεί είναι Ρώσοι. Μόνο φέτος, έχουν ήδη επιβληθεί ποινές αποκλεισμού σε τέσσερις Ρώσους Ολυμπιονίκες.
Παρόλα αυτά, ο Mutko επιμένει ότι η Ρωσία δεν είναι η πρώτη στο ντόπινγκ και ότι αναλογικά οι ίδιοι αθλητές πιάνονται σε άλλες χώρες.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΤο ημερολόγιο της Μαρινάκου: Οι 24 ημέρες στην Αιθιοπία που δεν θα ξεχάσω ποτέ
Επόμενο άρθροΔύσκολα θα προλάβει τον κλειστό ο Νακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ