Τα μετρα του ΣΕΓΑΣ κατα του doping, και οι προτασεις προς Πολιτεια για doping και κινητρα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου απο τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κο Σεβαστή

(Για το θέμα των απαγορευμένων ουσιών, σχολίασε σχετικά: « Ο στίβος στο θέμα του ντόπινγκ, έχει 16 ελίτ αθλητές, που υπάγονται απευθείας στην IAAF. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλο άθλημα στην Ελλάδα. Τα δείγματα πάνε απευθείας στη Λοζάνη μέσω της IAAF. Είχαμε περισσότερους από 70 αθλητές που δεν υπάγονται στη σχετική λίστα των ελίτ της IAAF . Πρόθεσή μας είναι να εντάξουμε όλο τον αριθμό των αθλητών του Σχεδιασμού στον κατάλογο των υπό έλεγχο αθλητών μέχρι και την ΕΠΥΤΑ.)

ΜΕΤΡΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕΓΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ DOPING

1. Αύξηση του αριθμού των Αθλητών που ο ΣΕΓΑΣ θα προτείνει στο ΕΣΚΑΝ για να περιληφθούν στο σύστημα WHERE ABOUT και αιφνίδιων ελέγχων. Σε αυτό τον κατάλογο θα περιλαμβάνονται όλοι οι Αθλητές που περιλαμβάνονται στις διάφορες κατηγορίες του Σχεδιασμού, από τους Άνδρες – Γυναίκες, μέχρι και των μικρότερων ηλικιών που υποστηρίζονται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Όποιος Αθλητής τιμωρείται για χρήση απαγορευμένων ουσιών, και δεν μπορεί να αποδείξει μη γνώση, δεν θα εντάσσεται στις διάφορες κατηγορίες του Σχεδιασμού της Ομοσπονδίας μετά την λήξη της τιμωρίας του και εφ’ όσον υπάρξει Νομοθετική ρύθμιση, δεν θα ξανακαλείται στις Εθνικές Ομάδες.

3. Εάν Αθλητής Αθλήτρια τιμωρηθεί για θετικό δείγμα στη διάρκεια ελέγχου στα Πανελλήνια και Διασυλλογικά Πρωταθλήματα, θα επιβάλλονται βαθμολογικές κυρώσεις στο Σωματείο του.

4. Ο ΣΕΓΑΣ θα συνεχίσει την τακτική της απομάκρυνσης από την Ομοσπονδία των προπονητών εκείνων, που Αθλητές τους τιμωρούνται για λήψη απαγορευμένων ουσιών ή γενικότερα για παράβαση των κανονισμών Doping. Θα θεσπίσει επί πλέον πειθαρχικές, συμβατικές και αστικές κυρώσεις εφ’ όσον στοιχειοθετείται προσωπική εμπλοκή και γνώση του στην παράβαση των Κανονισμών.

5. Θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση όλων των νέων Αθλητών που επιλέγονται από την Ομοσπονδία για τις διάφορες κατηγορίες επίλεκτων ή ταλαντούχων Αθλητών, να υποβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εργαστήρια της Χώρας μας σε:
α. Εργαστηριακές και Εργομετρικές εξετάσεις και
β. Αιματολογικές εξετάσεις.

6. Επίσης αντίστοιχη υποχρέωση θα θεσμοθετηθεί και για τους Αθλητές Υψηλού επιπέδου, σε συνεργασία με Εργομετρικά Κέντρα του Εξωτερικού.

7. Τέλος ο ΣΕΓΑΣ ξεκινάει μεγάλη Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης – πρόληψης σε νέους Αθλητές – μαθητές – γονείς κ.λ.π. σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, όπως Ο.Τ.Α., Εκπαιδευτικές Αρχές, Σωματεία και Ενώσεις της δύναμής του. Επί κεφαλής αυτής της προσπάθειας μου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τεθεί ο Πρώην και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Γεώργιος Κατσιμπάρδης, ο οποίος θα πλαισιώνεται από παλιούς και εν ενεργεία Πρωταθλητές και ειδικούς Επιστήμονες.
Λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΓΑΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Α) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ DOPING

1. Επανίδρυση Ε.Κ.Α.Ε.Τ., εξοπλισμός και στελέχωση με ειδικούς Επιστήμονες, για την παροχή σύγχρονων Υπηρεσιών και μέσων Επιστημονικής υποστήριξης.
2. Χρηματοδότηση, στήριξη και σύνδεση Εργομετρικών και λοιπών Επιστημονικών Εργαστηρίων και Κέντρων των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για την δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Αγωνιστικού Αθλητισμού.
3. Πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων με συμπληρώματα διατροφής από τον Ε.Ο.Φ. ώστε να είναι ασφαλή για τους Αθλούμενους, και διάθεσή τους ΜΟΝΟ από τα Φαρμακεία.
4. Λήψη κάθε άλλου σκευάσματος ή φαρμάκου ΜΟΝΟ από Φαρμακεία, ΜΟΝΟ με συνταγή Ιατρού και με υποχρέωση διαφύλαξης των σχετικών στοιχείων από Αθλητές και Προπονητές.
5. Καθιέρωση ατομικών WHEREABOUTS (ΕΣΚΑΝ) και αιφνίδιων ελέγχων για όλους τους Αθλητές ΟΛΩΝ των Αθλημάτων (ατομικών ή Ομαδικών) που ανήκουν σε κατηγορίες επίλεκτων ή προεθνικών Ομάδων και χρηματοδοτούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τις Ομοσπονδίες ή αγωνίζονται στην ανώτερη κατηγορία των Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων.
6. Θεσμοθέτηση αποκλεισμού δια βίου από τις Εθνικές Ομάδες, όλων των Αθλημάτων, για Αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε άλλους Αγώνες, μετά την λήξη της πειθαρχικής τους ποινής. Αντίθετα θεσμοθέτηση ελαφρυντικών περιστάσεων σε όσους Αθλητές ή προπονητές αποκαλύπτουν με στοιχεία τους συντελεστές της διακίνησης ή λήψης απαγορευμένων ουσιών.
7. Αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή ή γιατρού ο οποίος αποδεδειγμένα, με βάση την πειθαρχική ή την ποινική διαδικασία, είχε γνώση ή συμμετοχή στην λήψη απαγορευμένης ουσίας από Αθλητή που προπονεί ή παρακολουθεί.
8. Αύξηση του αριθμού των ελεγχομένων Αθλητών όλων των Αθλημάτων από το ΕΣΚΑΝ, με την διαδικασία των αιφνίδιων ελέγχων και των WHERE ABOUT.
9. Χρηματοδότηση από την Πολιτεία προγράμματος Υποστήριξης Αθλητών Υψηλών Επιδόσεων σε ειδικά Εργομετρικά και Επιστημονικά Κέντρα του Εξωτερικού, μέχρι να αποκτήσει και η Χώρα μας και
10. Διασφάλιση της απόλυτης ανεξαρτησίας του ΕΣΚΑΝ έναντι κάθε άλλης Κρατικής ή Αθλητικής Αρχής, με βάση το Γαλλικό μοντέλο, αλλά και θέσπιση κυρώσεων στα μέλη, τους εργαζόμενους, και όσους ασκούν έργο στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ για την διαρροή ή την δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν προσωπικά δεδομένα.

Β) ΚΙΝΗΤΡΑ

1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΜΕΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ)

2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, Ο.Τ.Α., ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ).

3. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ:
Α) Η 4η – 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Β) Η 4η – 8η θέση στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα
Γ) Η 4η – 6η θέση στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα
Δ) Η 1η – 3η θέση σε Βαλκανικούς Αγώνες

Όλες οι παραπάνω θέσεις να δίνουν μόρια για εισαγωγή σε Σχολές πρόσληψης σε Δημόσιες Υπηρεσίες (για τις περιπτώσεις α,β,γ) με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κανόνες και όρους.
Αυτό είναι ένα ελάχιστο πλαίσιο κινήτρων για ένα νέο που θέλει να ασχοληθεί με τον Αθλητισμό, αλλά ζει σε μια Χώρα με μηδενική κουλτούρα μαζικής άθλησης, αποδιαρθρωμένο Σχολικό και Πανεπιστημιακό Αθλητισμό και μηδενικό ελεύθερο χρόνο λόγω της Ελληνικής Εκπαιδευτικής πραγματικότητας, δηλαδή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτεί την κατανάλωση του μεγαλύτερου μέρους του ελεύθερου χρόνου του ημερήσιου προγράμματος ενός μαθητή – τριας και της παραπαιδείας που απομυζά το υπόλοιπο.

Αυτό είναι τέλος ένα ελάχιστο επίπεδο κινήτρων που η Πολιτεία οφείλει, ως ανταπόδοση των αμέτρητων ωρών κόπου, προσπάθειας, και χρημάτων που οι Αθλητές – τριες και οι οικογένειές τους πρέπει να καταβάλουν, μέσα στην σκληρή Ελληνική πραγματικότητα, για να κατακτήσουν μια Ολυμπιακή, Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκή, Μεσογειακή, Βαλκανική, ή Πανελλήνια διάκριση.

Τέλος τα κίνητρα πρέπει να είναι έτσι διαρθρωμένα και κλιμακούμενα ώστε αφενός να παρακινούν πολλούς Νέους να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό και αφ’ ετέρου να τους ωθούν να έχουν διάρκεια μέχρι να φθάσουν ομαλά και φυσιολογικά στην ανώτερη Ολυμπιακή διάκριση.

Βασίλης Σεβαστής

Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Σχολιασμός στο υπάρχον θέμα http://www.stivoz.gr/?p=20370

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακοί Αγώνες – Πεκίνο (στίβος: 15-24/08) 2008
Επόμενο άρθροΟ Αθλητής, ο Άλτης, το Είδωλο…