Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ που με βάση το Σύνταγμα αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ πρέπει να έχει την κατάλληλη στήριξη από το κράτος μέσα στα πλαίσια της σημερινής πραγματικότητας. Η Πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα ανάλογα κονδύλια, να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές και να θεσμοθετήσει τα κατάλληλα προνόμια. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομώντας και πόρους από την μη επιχορήγηση του επαγγελματικού αθλητισμού θα βοηθηθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας, θέτοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον αθλούμενο, τον αθλητή-αθλήτρια, τον προπονητή και το σωματείο. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει έλεγχος από πλευράς του Υπουργείου εάν τα χρήματα που δίνονται στις Ομοσπονδίες πηγαίνουν για την ανάπτυξη του αθλήματος και σε ποιο ποσοστό.

Η Ανανεωτική Κίνηση Στίβου έχοντας ως βασικές αρχές την ΑΝΑΝΕΩΣΗ την ΑΛΛΑΓΗ και την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και με κύριο στόχο την ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ του συνολικού προϋπολογισμού της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, παρουσιάζει τις θέσεις της για τον ΝΕΟ ΣΕΓΑΣ.

Προτεραιότητα μας η οικονομική στήριξη ΑΘΛΗΤΩΝ-ΠΡΟΠΟΠΟΝΗΤΩΝ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με σημαντική αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού για το Παραγωγικό Τμήμα της Ομοσπονδίας. Στόχος μας ένας ΑΘΛΗΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΕΓΑΣ και όχι ένας ΠΡΟΕΔΡΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ. Πιο αναλυτικά:

1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του λειτουργικού κόστους της Ομοσπονδίας που το 2011 ήταν 3.600.000 περίπου, δηλαδή ποσοστό 45% του προϋπολογισμού με άμεση εφαρμογή των απαραίτητων ΔΙΑΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ στην δομή και την λειτουργία του ΣΕΓΑΣ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

α. Όχι στον διαχωρισμό των εργαζόμενων για την Ομοσπονδία σε πληβείους και πατρίκιους.

β. Περικοπές στις απολαβές του μονίμου προσωπικού με πλήρη εφαρμογή του Νόμου 3833/10.

γ. Κατάργηση των υπερωριών και των μετακινήσεων εκτός έδρας

δ. Δραστική μείωση των επιπλέων αποδοχών των διοικητικών υπαλλήλων και ειδικών συνεργατών για την συμβολή τους στους αγώνες και σε διάφορες εκδηλώσεις.

ε. Συγχωνεύσεις των ΕΑΣ και των ΤΕ και ειδικό καθεστώς λειτουργίας αυτών, με αύξηση του ποσοστού των προϋπολογισμών τους για παραγωγή αθλητικού έργου

2. ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των επιτελικών τεχνικών με την δημιουργία νέου επιτελικού σχήματος που θα περιλαμβάνει:

α. Έναν εθνικό προπονητή και 4 ομοσπονδιακούς προπονητές υπευθύνους ομάδος αγωνισμάτων (ταχύτητες, αντοχή, ρίψεις, άλματα) που θα μετέχουν στην ΤεχνικήΕπιτροπή και θα έχουν την ευθύνη των επιλογών, της παρακολούθησης, της υποστήριξης και της συγκρότησης των εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών.

β. Στην Ανάπτυξη προσλαμβάνεται ένας συντονιστής και 10-13 περιφερειακοί τεχνικοί που εκτελούν και χρέη τεχνικού συμβούλου.

3. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ αριθμός ομοσπονδιακών προπονητών, με σωστή αξιολόγηση και οικονομική επιβράβευση ανάλογα με τις αγωνιστικές επιτυχίες των αθλητών τους. ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι προπονητές θα εργαστούν στα σωματεία και θα αμείβονται με ΝΕΟ σύστημα αμοιβών ως πριμ από την συμμετοχή και τις διακρίσεις των αθλητών τους σε αγώνες (εθνικού και διεθνούς επιπέδου).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσοι από τους επιτελικούς και ομοσπονδιακούς τεχνικούς, με πρόταση της ομοσπονδίας, διατίθενται από τις υπηρεσίες τους για τις ανάγκες του έργου τους στο ΣΕΓΑΣ, η αμοιβή τους από την ομοσπονδία θα είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τους τεχνικούς που ΔΕΝ έχουν πάρει απόσπαση από την υπηρεσία τους.

4. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ:

α. Πριμ απόδοσης-παραγωγικότητας για αθλητές, προπονητές και σωματεία.

β. Αύξηση του ποσοστού των χρημάτων που παρέχεται σε αθλητές και προπονητές από την απόδοση σε αγώνες (π.χ. Πανελλήνιοι Α/Γ, Γκραν Πρι εσωτερικού, αθλητικές συναντήσεις (μήτινγκ) εσωτερικού –εξωτερικού, διεθνείς θεσμικοί αγώνες) έτσι ώστε και αυτοί που δεν βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του ΣΕΓΑΣ (αθλητές και προπονητές) να έχουν σοβαρά οικονομικά κίνητρα.

5. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ για το παραγωγικό τμήμα της Ομοσπονδίας, με καλύτερη αξιοποίηση του διεθνούς Μαραθωνίου-Ημιμαραθωνίου με βάση την μείωση του κόστους οργάνωσης. Η οργανωτική δομή με την συμμετοχή σχεδόν αποκλειστικά εθελοντών και ελάχιστων αμειβόμενων συνεργατών θα αποδώσει σημαντικό οικονομικό όφελος στο αθλητικό τμήμα της ομοσπονδίας, κάτι που ΔΕΝ γίνεται μέχρι σήμερα…

6. ΣYΛΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ολιγομελών επιτροπών και του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και όχι στις προειλημμένες αποφάσεις.

7. ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (όχι εν κρύπτω) δια μέσω της ιστοσελίδας του ΣΕΓΑΣ. Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι απαραίτητος όρος χρηστής διοίκησης για κάθε φορέα που επιχορηγείται από το κράτος σε ποσοστό πάνω από 50%.

8. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ της Νέας Γενιάς του Στίβου με:

α. Προπονητικές συγκεντρώσεις & ιατρική κάλυψη

β. Κάλυψη εξόδων για συμμετοχή σε αγώνες

γ. Συμμετοχή σε διεθνείς θεσμικούς αγώνες με βάση τα όρια των διεθνών ομοσπονδιών

δ. Επαναφορά διεξαγωγής του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Νέων

ε. Οικονομική ενίσχυση αναλόγως των αναγκών τους

9. ΒΕΛΤΙΩΣΗ του θεσμού του ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ με αυξημένη οικονομική ενίσχυση για παροχή προπονητικού έργου στα σωματεία, βάση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους προπονητές και στα σωματεία που παράγουν αθλητισμό και βελτιώνουν την απόδοση τους.

10. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, Skype, κάλυψη αγώνων μέσω διαδικτύου) για άμεση και σωστή ενημέρωση, για περιορισμό των εξόδων επικοινωνίας και μετακινήσεων των επιτελικών τεχνικών, των μελών του Δ.Σ. και των επιτροπών, καθώς και για την καλύτερη προβολή του αθλητικού προϊόντος.

11. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα θεσμικά όργανα της Ομοσπονδίας των αντιπροσώπων των αθλητών και των προπονητών. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ρουσφετολογικών προσλήψεων και διευκολύνσεων των ημετέρων και των φίλων…

12. ΝΤΟΠΙΓΚ: Στο επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του Ντόπινγκ που έχει εκθέσει το άθλημα και την χώρα μας η ΑΝΚΙΣ είναι ξεκάθαρη:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΠΟΤΡΟΠΗ.

Θέλουμε ΚΑΘΑΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα να καθιερωθούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικοί έλεγχοι και με ευθύνη της Ομοσπονδίας.

Σε εθνικό επίπεδο προτείνουμε το ΕΣΚΑΝ ή έναν άλλο ανεξάρτητο φορέα αντιντόπινγκ που να ελέγχεται από το κοινοβούλιο και όχι από τον εκάστοτε υπουργό.

13. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Το σύστημα αξιολόγησης των σωματείων που εφαρμόζει ο ΣΕΓΑΣ είναι σε λάθος δρόμο ειδικά στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες. Ένας νέος τρόπος αξιολόγησης και οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων θα βάλει τις βάσεις για ένα άθλημα όπως πρέπει να είναι με κύριο στοιχείο την χαρά της συμμετοχής των αθλητών στους αγώνες και τα πανελλήνια πρωταθλήματα και θα απαλλάξει τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και τους γονείς από το άγχος της βαθμολόγησης και οικονομικής αποζημίωσης.

Βασικές μας θέσεις είναι:

α. Στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες ΔΕΝ θα πρέπει να αξιολογούνται με περισσότερους βαθμούς οι πρώτοι αθλητές αλλά ο αριθμός των παιδιών που πετυχαίνουν τα καθορισμένα όρια συμμετοχής στους αντίστοιχους αγώνες της κατηγορίας τους έτσι ώστε να μην οδηγούνται οι προπονητές και τα σωματεία στην πρόωρη εξειδείκευση – απόδοση των αθλητών τους.

β. Τα όρια βαθμολόγησης των αθλητών/τριων στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα Α-Γ πρέπει να μειωθούν σημαντικά γιατί είναι ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ για τα σημερινά δεδομένα του αθλητισμού μας.

14. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ με επέκταση της αγωνιστικής περιόδου και αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α-Γ πρέπει να είναι το τελευταίο χρονικά εθνικό πρωτάθλημα.

Τέλος θέση της ΑΝΚΙΣ είναι ότι ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ θα πρέπει να ισχύει:

α. Η απλή αναλογική

β. Να μην επιτρέπεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όσων έχουν θητεύσει για δύο(2) τετραετίες σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γεν. Γραμματέας και Ταμίας.

γ. Ανανέωση των μελών του ΔΣ κατά 30% ανά 2 τετραετίες.

Είναι η ώρα η πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση να απαλλάξει τις Ομοσπονδίες από τους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ» που «εκλέγονται» για δεκαετίες με ποσοστά που θυμίζουν άλλες εποχές…

Για την ΑΝ.ΚΙ.Σ.

Η Τριμελής Γραμματεία

Ράπτης Σάκης

Τσίντζιλης Γεώργιος

Τσιφτσόγλου Αστέριος

Προηγούμενο άρθροΠαραΟλυμπιακοί Αγώνες
Επόμενο άρθροΉττα και παράπονα Pistorius

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ