
Έρευνα σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο “ΣΕΛ” σε σχέση με ποιότητα ζωής, κόπωση και φυσική δραστηριότητα.
(Από τη Δήμητρα Μπόνια. Απευθύνεται σε ασθενείς χωρίς ιδιαίτερο αθλητικό υπόβαθρο, οπότε ενημερώστε άτομα του περιβάλλοντός σας αν έχετε με ΣΕΛ)
Ο ΣΕΛ είναι χρόνιο, υποτροπιάζον, πολυσυστημικό αυτοάνοσο νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά περισσότερο συχνά προκαλεί βλάβες στη καρδιά, στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους πνεύμονες, στις φλέβες, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα.
Η άσκηση βοηθά ώστε να αντιμετωπίσει ο ασθενής το αίσθημα εξασθένησης και της απώλειας μυϊκής μάζας που συνήθως επέρχεται μετά από εξάρσεις της νόσου.
Ονομάζομαι Δήμητρα Μπόνια και είμαι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπεύτρια. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Brooks University of Oxford και στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής μου διατριβής καλούμαι να διεξάγω μία έρευνα για τους ασθενείς με ΣΕΛ στην Ελλάδα με τίτλο :
<Το ποσοστό, το Είδος και η Επίδραση της Θεραπευτικής Άσκησης στην Ποιότητα Ζωής και την Κόπωση σε ασθενείς με Σ.Ε.Λ. στην Ελλάδα: Μία Έρευνα Ανασκόπησης Συγχρονικού Τύπου >.
Η έρευνα αυτή πρόκειται να διερευνήσει κατά πόσο οι ασθενείς με ΣΕΛ στην Ελλάδα εκτελούν κάποιο είδος άσκησης και κατά πόσο αυτό έχει θετική επίδραση στην κόπωση και στην ποιότητα ζωής.
Παρακαλώ να γίνετε οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 45 ετών όπως και να μην υπάρχει κάποιο αθλητικό (επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό) υπόβαθρο.
Το ερωτηματολόγιο που παρατίθεται προς συμπλήρωση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 12 λεπτά από το χρόνο σας. Θα τηρηθούν πρωτόκολλα ανωνυμίας και είστε ελεύθεροι να σταματήσετε την έρευνα ανά πάσα στιγμή. για οποιαδήποτε πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση dmponia@yahoo.gr .
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.